Normal bir bireyde istirahatte nabız dakikada 60-80 arasındadır. VT bulunan hastalarda bu sayı bir anda 150-250 düzeylerine çıkmaktadır.
EKG'nin ikinci yarısındaki normal sinüs vurularının (yakalama vuruları) varlığı VT tanısını destekler.
Ventriküler taşikardi (VT) kalbin karıncıklarından kaynaklanan bir ritim bozukluğudur. Bu tür aritmi, kısaca VT olarak da bilinir. Zamanla kalp krizi veya başka nedenlerle kalbin karıncıklarında hasar oluşur.
Ventriküler fibrilasyon (VF), hızlı ventriküler taşikardi (VT), nabızsız elektriksel aktivite (NEA) ve asistoli nabızsız kardiyak arrest ritmleridir. VF ve nabızsız VT ilk dakikalarında en önemli girişim çevredekilerin erken kardiyopulmoner resüsitasyon ve erken defibrilasyon yapmasıdır.
Ventriküler taşikardi atakları kısa olabilir ve zarar vermeden sadece birkaç saniye sürebilir. Ancak birkaç saniyeden uzun süren ataklar yaşamı tehdit eden tıbbi bir acil durum haline gelebilir.
İlgili 21 soru bulundu
Nabızlı ventriküler taşikardi tedavisinde hastanın senkop, şok, hipotansiyon gibi unstabilite bulguları mevcutsa kardiyoversiyon ilk seçenektir. Üç girişime rağmen tedaviye yanıt alınamazsa Amiodoron 300 mg 10-20 dk içinde gidecek şekilde intravenöz infüzyon yoluyla verilir.
Nabızsız elektriksel aktivite (NEA), elektrokardiyogramın(EKG), nabız üretmesi gereken bir kalp ritmini gösterdiği ancak söz konusu ritmin nabız üretmediği bir çeşit kalp durması olarak tanımlanabilir. Kardiyak arrest, geçiren kişilerin yaklaşık %55'inde nabızsız elektriksel aktivite ile başlangıç izlenir.
Arrest şahitli veya monitörize edilmişse ve defibrilatör aleti hemen elde edilemiyorsa sternum üzerine tek bir prekordiyal darbe (sağlık personeli tarafından kardiyak arrest sonrası 30 saniye içinde uygulanırsa) VF ritmini nabızlı bir ritme çevirebilir (class IIb).
Ventriküler Fibrilasyon ve Nabızsız Ventriküler Taşikardi (VF/VT) ritimlerinde kalp debisi sonlanır ve 4 dakikadan sonra serebral hasar başlar. Hasarı önlemek için elimizdeki süre çok kısıtlı olduğundan erken defibrilasyon oldukça etkili ve hayat kurtarıcı bir yöntemdir.
VF ve nabızsız VT'de önerilen ilaçlar ise; adrenalin ya da vazopressin, amiodaron, lidokain, magnezyum ve prokainamiddir.
Ventriküler taşikardi kalbin alt odaları olan ventriküllerden kaynaklanan hızlı bir kalp ritim bozukluğudur. VT'de kalp ritmi doğrudan karıncıktan başlar ve kalp hızı dakikada 100 atımın üzerine çıkar. Bu durum kalbin kanı etkili bir şekilde pompalama kabiliyetini bozarak potansiyel olarak ciddi sonuçlara yol açabilir.
Uzun QT sendromu, elektrolit bozuklukları, metabolik bozukluklar, doğumsal kalp hastalıkları, kalp kası hastalıkları (miyokardit, kardiyomiyopati), çeşitli ilaçlar ve geçirilmiş kalp ameliyatları ventriküler taşikardiye yol açan başlıca bedenlerdir.
Sol ventrikülden kaynaklanan bir tür ventriküler taşikardidir. Reentri mekanizması ile oluşur. Genellikle istirahat sırasında olur. Egersiz veya emosyonel stres de fasiküler VT'yi tetikleyebilir.
Ventriküler taşikardi (VT), ventrikülden kaynaklanan, dakikada 100'den fazla hızda üç veya daha fazla ardışık atım olarak tanımlanan geniş kompleks bir taşikardidir.
Sanallaştırma; sunucu, depolama, ağ ve diğer fiziksel makinelerin sanal temsillerini oluşturmak için kullanabileceğiniz bir teknolojidir.
Teşhis, herhangi normal bir P dalgası olmaksızın, düzensiz ve şekillenmemiş QRS komplekslerini gösteren tipik bir elektrokardiyogram (EKG) görüntüsüyle ile konur. Önemli bir ayırıcı tanı ise torsades de pointes'dir .
Şok Uygulanmayan Ritimler
Buna göre asistoli ve nabızsız elektriksel aktivite (NEA) şok uygulanamayan ritimler olarak kabul edilmektedirler NEA monitörde bir elektriksel aktivite varken hastada dolaşımın bulgusu olan nabızın olmaması durumudur.
• Şoklanamaz ritimler (Asistoli/NEA)
Ventriküler Fibrilasyon (VF)/ nabızsız Ventriküler Taşikardi (nVT) ritmindeki hastaların tedavisinde defibrilasyon gerektiği için bu ritmler “şoklanabilir ritimler” olarak sınıflandırılmışlardır.
Supraventriküler Taşikardi olarak bilinen tıbbi ismi ile SVT, özellikle çocuklarda sıklıkla rastlanan bir durum olarak karşılaşılmakta ve kişinin normalinden yüksek kalp ritim hızına sahip olması anlamına gelmektedir.
Ritim VF, nabızsız VT ise, monofazik OED ile 360 joule, bifazik OED ile 120-200 joule bir kez defibrilasyon uygulanır.Ardışık 3 kez şok uygulaması 2005 klavuz bilgilerinde tavsiye edilmez. İlk doz şoktan sonra KPR yapmak, tekrarlayan şokların yararından daha fazladır.
CPR'a Devam Etmeme Kriterleri
-Resüsitasyon boyunca devam eden veya kontrol edilemeyen ventriküler fibrilasyon veya ventriküler taşikardi oluşmadığı, -Hastanın SSS iyileşmesini maskeleyebilecek toksik bir maddeye maruz kalmadığı, -Kalp durmasından önce hipoterminin olmadığı durumlarda CPR'a devam edilmez.
Nabız, kalp atış hızı olarak bilinir. Kalbinizin her dakikadaki bu atışı, kimi zaman düşük kimi zaman yüksek olabilir. Nabız düşüklüğü ve nabız yüksekliği bir hastalığın sonucu olabileceği gibi yaş, ruh hali, sigara, kafein tüketimi gibi etkenlere de bağlıdır. Herkesin nabız hızı aynı değildir.
Şoklanamaz ritimlerde kaliteli KPR yanı sıra mümkün olan en kısa sürede epinefrin uygulanmalıdır. Şoklanamaz arrestin geri döndürülebilir bir nedeni hemen saptanıp ele alındığı durumlarda epinefrin kullanımı ve uygun zamanlaması farklılık gösterebilir.
Polimorfik ventriküler taşikardi (PVT), QRS komplekslerinin değişken amplitüd, aks ve süreli olması ile sonuçlanan, multipl ventriküler odağın olduğu, ventriküler taşikardinin bir çeşitidir. PVT'nin en yaygın nedeni miyokard iskemisidir.
VT'ler sürelerine göre de sınıflandırılırlar. 30 sn'den kısa süren, kendiliğinden sonlanan VT'ler sürekli olmayan (nonsustained) VT olarak adladırılırlar. 30 sn'den uzun sürenler ise kendi kendilerine sonlansalar bile sürekli (sustained) VT olarak adlandırılırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri