Biyolojik olarak büyüme potansiyeline ulaşınca: kadınlar 18-19, erkekler ise 22,23 yaşından itibaren yaşlanmaya başlar. Kronolojik olarak ise 50 yaşından itibaren insan yaşlanır. Fakat sağlığı geliştirici stratejiler bunu öteleyebilir.
Yüzde yaşlanma hem genetik, hem de çevresel faktörlere bağlı olarak gelişebilir. Çünkü vücudumuzda bulunan hücreler, dokular ve organlarda yaşlanmaya başlar. Yaşlanma etkilerinin en gözle görülür olduğu bölge ise cildimizdir.
Cilt değişiklikleri yaşlanmanın en gözle görülür belirtisidir. Sarkma ve cilt kırışıklığı, saçlarda beyazlama cilt yaşlanmasının işaretleridir. Genellikle 30 lu yaşlardan sonra başlar, menopoz ile birlikte hızlanır. Cilt değişiklikleri çevresel faktörler, genetik yapı, beslenme ve diğer bazı faktörlerlede ilişkilidir.
Yaşlanma belirtileri 41 yaşında görülmeye başlıyor. Kadınların seksapelliği 53 yaşında son buluyor. 55 yaşından itibaren kadınlar yaşlı kabul ediliyor.
Yüzümüzdeki kırışıklıklarda artış meydana gelmesi. Cildimizdeki gevşemeye bağlı olarak cilt altı yağ dokumuzun azalması. Yüzümüzün iskelet yapısındaki orta ve alt kısımların giderek canlı, diri görüntüsünü kaybetmesi. Yüzün genişliğinde hafif bir artma oluşması.
İlgili 16 soru bulundu
Yaşlanma, insanın normal bedensel ve ruhsal işlevlerinin giderek azalmasıdır. Çok değişik faktörlerin etkilediği yaşlanma sürecinin önlenebilmesi mümkün olmamakla birlikte geciktirilmesi mümkündür. Ayrıca tıp literatüründe "kaliteli yaşlanma" kavramı çoktan yerini almıştır.
Gençlik dönemi UNESCO tarafından 15-25 yaş aralığında belirlenirken, Birleşmiş Milletler Örgütü (BM) 12-24 yaş aralığını öngörmüştür. Türkiye ise BM'in belirlediği 12-24 yaş arasını gençlik dönemi olarak benimsemiştir.
Kadınlar 20 yaşına, erkekler ise 22 yaşına kadar uzarlar.
Bunun yanında boy uzatmak için beslenme şeklinde önemli değişiklikler yapılabilir ve ayrıca düzenli egzersiz ile bu durum daha da etkili olabilmektedir.
Buna göre yaş grubu 45-64 arasında olanlar “orta yaş”, 65 ve üzerinde olanlar ise “yaşlı” grubunda ele alınmıştır.
Bazı insanların yüz kırışıklıkları daha fazla olur. Bunda cilt tipinin etkisi vardır.Beyaz ve ince derili insanlarda deri çok kolay kırışır ve yaşlanır. Kalın derili, esmer kişilerde ise daha geç ve yavaş kırışma, yaşlanma gözlenir. Tabii genetik yapı da diğer tüm organ yaşlanmalarında olduğu gibi etkendir.
Antioksidan içeriğe sahip olan e vitamini sağladığı birçok fayda ile yaşlanmayı geciktirmede oldukça etkilidir. Özellikle ciltte güneş ışınlarından dolayı oluşan hasarı onarırken bir yanda koruyucu bir bariyer görevi görür. Ayrıca; A, B3, B5 vitaminleri de yaşlanmayı geciktirmede etkili vitaminler arasında yer alıyor.
Yüksek kalorili, ürik asit, protein ve yağı çok besinlerle beslenme sonucunda hem kilo fazlalığı durumu hem de erken yaşlanma ortaya çıkar. Yoğun iş ve ev yaşamı stresler, hareketi az bir yaşam tarzı, uyku sorunları olanlar erken yaşlanırlar.
Sağlıklı yaşlanma; yaşlılığımızda bağımsız ve kendine yeterli olabilmek, sosyal ve psikolojik açıdan kendini iyi hissetmektir. Bunun için; Çoklu ilaç kullanımından (polifarmasi) kaçınılmalıdır. Hekimin ve eczacının önerdiği dozda ve tedavi şemasına uyulmalıdır.
Cildin erken yaşlanmasının üzerindeki en önemli etken, korumasız bir şekilde güneş ışınlarına maruz kalmak. Güneş kremi sürmeden dışarı çıkmak ve kontrolsüz bir şekilde bronzlaşmak, cildin çok daha erken yaşlanmasına; ince çizgilerin, kırışıklıkların ve cilt lekelerinin ortaya çıkmasına neden oluyor.
40'lı yaşlardaki bir kadın yaşamda ulaştığı olgunluğu ve deneyimleri cinsellik açısından da kazanır. Cinsel deneyim ve doyum açısından zirve noktaya çıkar.
Kızlarda adet görme yaşını ortalama olarak 9 yaş ila 12 yaş arasında belirttik. Ancak bu süreç tamamen kişisel olarak değiştiği için adet görme yaşı daha uzun da sürebilir. En erken adet görme yaşı 9 olurken üst sınırı ise 16 olarak belirtebiliriz. Yani bir kız çocuğu için adet başlangıcı 16 yaşı bulabilir.
Çünkü kalp belli bir yaşa kadar bazı şeyleri tolere edebilir ama ileri yaşlar her zaman risklidir. Şeker, kolesterol, tansiyon gibi hastalıkları olanlara ve 40 yaş üstü kişilere vücut geliştirme çalışmamalarını tavsiye ediyoruz” diye konuştu.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre ise 45-64 yaş arası dönem orta yaş, 65-74 yaş arası dönem yaşlılık, 75-89 yaş arası dönem ihtiyarlık, 90 yaş ve üstü yaş ise ileri ihtiyarlık olarak sınıflandırılmaktadır (Arpacı, 2005).
Ayrıca kromozomal sorunlara bağlı olarak hamilelik oluşsa bile düşük sorunu olabilir. Bu yüzden kadınların doğurganlığı 35 yaş itibariyle azalmaya başlar. 40 yaşını geçen kadınlarda doğal yollardan gebe kalmak çok zor hale gelir. 45 yaşın üzerindeki kadınlar için gebe kalma ihtimali sıfıra çok yaklaşır.
18-65 yaş arası: genç, 65-74 yaş arası: genç-yaşlı, 74-84 yaş arası: yaşlı, 85 yaş ve üzeri: çok yaşlı kabul edilmektedir.
-Fiziksel aktivite ömrü uzatır, yaşlanmayı geciktirir. -Günlük yaşam sırasında, vücut kaslarını çalıştırarak enerji harcamasını sağlayan her hareket fiziksel aktivite olarak tanımlanır. - Fiziksel aktivite, her şeyden önce sağlıklı ve dinç kalarak, sağlıklı yaşlanmayı sağlar. - Depresyonda azalma ve fiziksel ...
Buna hormonal değişimler ve kronik hastalıklar da eşlik edebilir. Harici yaşlanma ise temel olarak güneş ışığı, sigara, beslenme şekli, aşırı mimik kullanımı ve yer çekimi nedeni ile oluşur. Yüz yaşlanmasının tedavisinin ve estetiğinin ilk basamağı, yaşlanmada rol oynayan faktörlerin önlenmesi ya da azaltılmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri