Vücut ısısı düşen bireylerin kalbi, sinir sistemi ve diğer organları normal faaliyet gösteremez. Hipotermi, zamanında tedavi edilmeden bırakılırsa kalp dolaşım ve solunum sisteminin tamamen bozulmasına ve sonunda ölüme yol açabilir. Hipotermi genellikle soğuk havaya maruz kalma veya soğuk suya dalmadan kaynaklanır.
Soğuk kalbin yükünü artırır
Soğuk havalarda koroner kalp hastalarının göğüs ağrısı eşiği düşer ve daha ılık havalara göre daha kolay göğüs ağrısı oluşur. Bunun nedenleri kalp damarlarındaki soğuğa bağlı büzüşme ve soğuğun vücudun enerji ihtiyacını, dolayısıyla kalbin yükünü artırmasıdır.
Sıcak havalarda vücut ısısını düşürmek için gelişen terleme ile vücudumuzdan çok fazla sıvı ve elektrolit kaybı olur. Buna bağlı tansiyon düşer ve kalbimiz bunu kompanse etmek için çok hızlı atmaya başlar. Bu durum, koroner damar hastalığı olan kimselerde kalp krizi ve ciddi ritim bozukluklarını tetikler.
Aşırı sıcaklar kan basıncı seviyelerinde ani artış ya da düşüşlerle birlikte kalp krizi riskine yol açabilir. Sıcak havanın kalbin yükünü artırıcı etkisi de vardır ve bu nedenle sıcağa kontrolsüz maruziyet kalp sağlığı için tehlike oluşturmaktadır.
Soğuk havalarda kalbin dakikadaki atım sayısını gösteren nabız da artar. Nabzın artması kalbin kasılma sayısının artması demektir. Kalp ne kadar çok kasılırsa o kadar çok oksijene ihtiyaç duyar.
İlgili 42 soru bulundu
Soğuk havalar kalp sağlığını olumsuz etkiliyor. Kış mevsimindeki etkili soğuklar kalp damarlarında büzüşmeye yol açıyor ve kalp krizleri de soğuklarda 3 kat daha fazla görülüyor. Özellikle yaşlıların, çocukların ve kalp rahatsızlığı olanların soğuk havalarda daha dikkatli olması gerekiyor.
Soğuk ortamda ise deri altı kan damarları büzülür, vücuddan ısı kaybı azalır, el ve ayak gibi vücudumuzun uç kısımlarında üşüme hissedilir. Vücud ısısını dengelemek için cilt altı damarlara kan pompalayan kalbin yükü artar ve kalp hızlı çalışır.
Soğuk havalarda kalp atım sayısının, kan basıncının yükseldiğini ve kalbe binen iş yükünün arttığını söyleyen Liv Hospital Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Özkara “Bunun sonucu olarak kalp rahatsızlıkları artış gösteriyor.
Haftada iki defadan fazla banyo yapmayan insanlarla karşılaştırıldığında, günlük ılık veya sıcak su ile banyo yapan kişilerde %28 daha düşük kardiyovasküler hastalık riski ve %26 daha düşük inme riski vardı. Çalışma sadece gözlemseldir ve sıcak su ile banyonun kalp problemlerini ortadan kaldırdığını kanıtlamaz.
Bu nedenle günde en az 2 litre (yaklaşık 10 su bardağı) su tüketmeniz kalp sağlığınızın devamlılığı açısından önemlidir. Su hem içerdiği magnezyum ve kalsiyum ile damar sağlığınıza destek verir, hem de kan akışkanlığınızın sağlıklı olmasını sağlar.
Soğuk Hava Kalp Damar Sisteminizi Nasıl Etkiler
Düşük sıcaklık seviyeleri akışkanlığının azalmasına neden olarak pıhtılaşma eğiliminde artışa olur. İngiliz bilim adamları taki her 1 oC düşüşün eden 2-4 haftalık sürede 200' den fazla kalp krizine neden olabileceğini öne sürer.
Taşikardi olarak da bilinen kalp çarpıntısı genellikle yüksek oranda egzersiz, kafein, yüksek ateş, stres, panik atak veya bazı ilaçların yan etkilerinin sebep olması sonucu kalp atış hızının dakikada 140'ın üzerine çıkmasıyla meydana gelmektedir.
Şiddetli bir sıkışma olayı varsa telaşlanmadan uzanın. 112'ye haber verin ve kendiniz özellikle araç sürerek hastaneye gitmeye çalışmayın Eğer kalp kökenli bir ağrı tespit edilemezse daha sonra gerekli tetkikler yapılarak şikayetin neden kaynaklandığına bakılır ve uygun tedavi yöntemi uygulanır.
Soğuk hava ve kalp krizi ilişkisi
Havaların soğumaya başlaması da kalp üzerinde olumsuz etkiler yaparak kalp krizi riskini artırır. Çünkü soğuk ve rüzgarlı hava kalp damarları üzerinde büzüştürücü etki yaratarak ve yine tansiyonu yükseltip kalp hızını artırarak duyarlı kişilerde kalp krizi riskine yol açabilir.
Buna ilaveten bir an önce soğuk havadan daha sıcak bir ortama geçme isteğiyle işini acele bir şekilde yapma isteği ilave bir efor artışına neden olmakta ve kalbin iş yükünün birden bire ve her gün yaptığının çok üzerinde bir orana çıkması nedeniyle kalp krizi riski artmaktadır.
Kalp krizi esnasında genellikle öksürük görülür. Öksürmek bir bakıma iyi bir davranıştır. Kalp krizi esnasında terleme görülebilir. Özellikle soğuk soğuk terleme görülür.
Omega-3 yağ asitlerine sahip bazı balıklar kalp sağlığına iyi gelir. Somon, ton balığı, sardalya ve alabalıkta bulunur. Ceviz, fındık ve badem kalp sağlığına iyi gelebilen besinlerdir.
Vücut, fiziksel bir tehlikenin içindeymiş gibi kalp atışlarını hızlandırır. Her endişeye neden olan olayda kalp çarpıntısının ortaya çıkması bu psikolojik durumdan kaynaklanır. Ani korku, kaygı, şaşkınlık gibi duygular vücutta adrenalin hormonunun salgılanmasına ve kalp atışlarının hızlanmasına sebep olur.
Kişilerin el ve ayaklarındaki damarlarda çok ciddi büzülmeye neden oluyor. Bu durum son derece ağrılı olabiliyor.” “Kalp ve damar rahatsızlığı bulunan risk grubundaki kişilerde aşırı soğuk duş ya da soğuk uygulamalar kalp krizine neden olabilir.
Kalp Krizi Belirtileri
Hissedilen ağrı ile birlikte soğuk terleme, mide bulantısı, nefes alamama hissi, öksürük, baş dönmesi, kusma, bayılma, göğüste oluşan sıkışma hissi, hareket edince oluşan ve artan ağrı. Bazı hastalarda bu belirtiler görülmemektedir.
Kalbine iğne battığını hisseden kişilerin önemli bir bölümü bu sorunu psikolojik nedenlerden dolayı yaşar. Bu tür durumlar genellikle anlık olarak oluşur ve kısa sürer. Kişinin yaşadığı yoğun stres, kaygı ve endişe, üzüntü, kalbinde iğne batması hissinin oluşmasına neden olabilir.
Özellikle soğuk algınlığı nedeniyle meydana gelen göğüs ağrısını geçirmenin en etkili yolu sıcak bir duş almaktır. Duş alırken sıcak suyun buharını teneffüs ederseniz solunum yolları rahatlar. Öksürük ve tıkanıklık nedeniyle oluşan göğüs ağrısı hafifler.
Vücut ısısı düşen bireylerin kalbi, sinir sistemi ve diğer organları normal faaliyet gösteremez. Hipotermi, zamanında tedavi edilmeden bırakılırsa kalp dolaşım ve solunum sisteminin tamamen bozulmasına ve sonunda ölüme yol açabilir. Hipotermi genellikle soğuk havaya maruz kalma veya soğuk suya dalmadan kaynaklanır.
“Vücut ısısı nasıl yükseltilir?” sorusu da merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Vücut ısısını yükseltmek için çeşitli yöntemler bulunur. Bunlar arasında sıcak içecekler tüketmek, kalın giysiler giymek veya battaniye altına girmek sayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri