“Marmara fayı kırıldı, kırılacak” “Marmara fayı kırıldı, kırılacak. Kırılırsa minimum 7.2 büyüklüğünde deprem üretecek. Anadolu yakasındaki yaşlı kayalar, Avrupa yakasına göre daha yapılı ve sert. İstanbul depreminde Avrupa yakası, Anadolu yakasına göre daha fazla tahrip olacak.
İstanbul'a en yakın olanlar Adalar ve Kumburgaz fayları. Adalar fayı kente 10 kilometre uzaklıkta. Kumburgaz fayı ise kente 15 kilometre mesafede. Bu iki fay beklenen büyük Marmara depreminde kilit rol oynuyor.
Fay hatlarında kopmalar ya da kırılmalar birbirini tetikleyerek meydana gelebilmektir. Fay hattı kırılması sonucu kırılmanın açığa çıkardığı enerjiyle birlikte şiddetli depremler meydana gelebilir.
Çünkü Karlıova'dan Erzincan'a doğru bir Kuzey Anadolu Fayı (KAF) geçiyor. Bu fay dünyanın en tehlikeli fayıdır. Bir de Doğu Anadolu Fayı (DAF) var, Karlıova'dan Malatya ve Hatay'a doğru gidiyor.
Diyelim bu deprem olduğunda Tekirdağ da etkilenir, Silivri de etkilenir, İstanbul da etkilenir, doğu yakası etkilenir, güneyinde Yalova'dan tutun Bursa, Balıkesir, Çanakkale'ye kadar etkilenir.
İlgili 17 soru bulundu
Marmara Denizi'nde tsunami üretebilecek koşullardaki her deprem (büyüklükleri M>6.0 olan sığ odaklı ve genellikle eğim atımlı faylanmalar) tsunami yaratabilir(ALTINOK, Y,,TMMOB Jeofizik Müh.Od. Marmara'da Deprem ve Jeofizik ). Tarihsel verilere göre Marmara'da tsunami oluşma olasılığı 100 yılda birdir.
Naci Görür'e göre ise Marmara Ereğlisi'nden Adalar'a kadar olan 79 kilometrelik fayda enerji birikimi söz konusu. Prof. Dr. Görür, kırılma ile bu fayda 7.2 büyüklüğünde deprem riski olduğunu dile getirirken, “Depremin süresi 40-60 saniye.
Fay normalde yapışıktır, 300 sene üzerine birikir ve kırılır.
MTA diri fay hatları haritasına göre en uzun diri fay Kuzey Anadolu hattında bulunuyor. İstanbul ve Ankara'da diri fay bulunmazken yakınlarında bulunan diri fay hatları bu illerde de risk teşkil ediyor.
İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Şengör'ün açıklaması şu şekilde: "fay hattı olmayan yerde deprem olur mu" sorusuna, "Hayır olmaz" cevabını verdi. Ancak yer kabuğunun derinliklerinde fay hattının olmadığını ve buralarda sarsıntıların olabileceğini dile getirdi.
6 Şubat'ta meydana gelen ve merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 42 binden fazla insanın hayatını kaybettiği 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler ile 20 Şubat'ta Hatay'da meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki deprem Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde meydana geldi.
Haber Merkezi - Jeofizikçi Prof. Dr. Naci Görür, Hatay'da yaşanan son deprem hakkında, “Maraş depreminin bir anlamda Hatay'a stres transfer etmesi sonucu gelişmiş olan bir deprem. Ölü deniz fayı da büyük ölçüde kırıldı.
Levhaların birbirlerine sürtünmesi sırasında, büyük kaya kütlelerinin arasında kalan “fay” adını verdiğimiz zayıf yerler zorlanırlar ve buralarda gerilme enerjisi birikir. Zorlanma ve sürtünmenin etkisiyle kısa bir zaman içerisinde çok şiddetli bir kırılma ve hareket ortaya çıkar.
Haluk Özener, bölgede en son 17 Aralık'ta Yalova'nın Çınarcık ilçesinde meydana gelen 4,1 büyüklüğündeki depremin, Kuzey Anadolu Fayının kuzey kolu üzerinde olduğunu belirlediklerini söyledi.
Marmara'da 160 km uzunluğundaki bir fay uzunluğudur. Beklediğimiz deprem öncelikle Kumburgaz Fayı'nda olacak. Depremden İstanbul'dan Tekirdağ'a kadar o bölgeler etkilenir. Depremin büyüklüğüne, zemine, yapı stoğuna kadar etkilenecek alan genişliği değişir.
Mw 7,4 büyüklüğündeki 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminde Kuzey Anadolu Fay (KAF) zonunun kuzey kolunu oluşturan 73 km uzunluğundaki Düzce fayının Efteni gölüne kadar olan 30 km'lik batı kısmı kırıldıktan 87 gün sonra meydana gelen Mw 7,2 büyüklüğündeki 12 Kasım 1999 Düzce-Kaynaşlı depremiyle Düzce fayının kalan 43 km' ...
Türkiye geçen yıl ortalama saatte 3 kez sallandı
10.5 büyüklüğündeki bir deprem içinse, sismogenik genişliği 100 kilometre olan, 80.000 kilometre uzunluğundaki bir fay hattının kırılması gerekirdi; ancak Dünya'nın çevresi yaklaşık 40.000 kilometre olduğu ve bu büyüklükte/nitelikte hiçbir fay hattı bulunmadığı için, 10'dan büyük depremin de teorik olarak imkansız ...
Bunun için e-Devlet sistemine T.C. kimlik numarası ve şifreniz ile giriş yapmalısınız. Daha sonra arama kısmına Türkiye Deprem Tehlike Haritaları yazarak çıkan bağlantı linkine tıklayın. Uygulamaya git diyerek AFAD sitesinden evinizin altından fay geçip geçmediğini öğrenebilirsiniz.
Tabii ki hayır, insanlar fayları kırarak deprem yaratamazlar. Deprem, yer kabuğunda meydana gelen doğal bir olaydır ve fay hatları boyunca meydana gelen doğal kaymalar sonucu oluşur.
Son 100 yılın en büyük depreminde üç fay birden kırıldı: Gölcük ve Düzce'nin toplamından daha uzun - Son Dakika Türkiye Haberleri | NTV Haber.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nin geliştirdiği yazılım programına göre Türkiye'deki en gergin faylar belli oldu. 5 ayrı fay hattı listede yer alıyor. Bunlardan ise 4 tanesi Marmara Bölgesi'nde bulunuyor...
Marmara depremiyle ilgili dikkat çeken bir uyarı da Alman uzmanlardan geldi. Alman Yer Bilimleri Araştırma Merkezi (GFZ) uzmanları Türkiye'nin tektonik yapısını analiz eden araştırmalarında, Marmara Denizi'nde 7,4 büyüklüğünde depremin meydana gelebileceği sonucuna vardı. Araştırmada İstanbul detayı ise dikkat çekti.
AFAD'ın açıklamasında, "7,7 büyüklüğündeki ilk depremin etkili olduğu süre 65, ikinci depremin etkili olduğu süre 45 saniye. İki depremle bölge yaklaşık 2 dakika boyunca çok ciddi şekilde sarsıldı." denildi. Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz?
Depremler maksimum 12 şiddetine kadar derecelendirilir. Fakat diyelim ki bir şekilde 13 ten fazla şiddette bir deprem meydana geldi. Böyle bir durumda aşırı büyük bir enerji açığa çıkar. Şuanda kimse onu öngöremez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri