Akne, cildin orta tabakasında bulunan sebum yani yağ salgılayan kanalların tıkanması, şişmesi ve daha sonra bakterilerle inflame olması sonucu ortaya çıkar. Deride artan yağ salgısı ve gözeneklerin tıkanması sonucu siyah nokta (komedon) oluşur.
Ergenlik, gebelik, adet döngüsü gibi hormonal değişiklikler ve polikistik over sendromu gibi hastalıklar salgı bezlerindeki salgı miktarını artırarak sivilce gelişimini kolaylaştırır. Doğum kontrol hapları, steroid, lityum bazlı ilaç tedavileri sırasında hormon dengelerinin değişmesiyle akne gelişimi görülebilir.
Vücuttaki sivilceler, tıpkı yüzdeki sivilceler gibi, cildin aşırı yağ salgılamasından oluşur. Bunu tetikleyebilecek bazı faktörler ise hormonal değişiklikler, bazı kozmetik ürünler veya belirli yağlara sahip ilaçlar, ilaçlar ve genetik veya ırk gibi etkenler olabilir.
Çünkü sivilce ve aknelerden kurtulmanın en temel kuralı cilt temizliğidir. Salisilik asit ya da çay ağacı içerikli ürünleri tercih etmelisiniz. Yüz için tonik kullanmak da fazla yağı temizleyerek cildin arınmasına yardımcı olur. Gün içinde de tonik ile fazla yağı temizleyebilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Sırtta çıkan sivilcelerin nedeni bakterilerden ve cildin gözeneklerinin tıkanmasından kaynaklanır. Yüz bölgesinde çıkan sivilceler gibi sırt bölgesinde çıkan sivilcelerin sebebi de yağlanmadır. Cildin yağlanması sivilce oluşumunu da arttırmaktadır.
Bilimsel veriler doğrultusunda hareket ettiğimizde karaciğer yağlanmasının sivilce oluşumu üzerinde herhangi bir etkisi olmadığını söyleyebiliriz.
Sivilcelere ve Aknelere Hangi Bölüm Bakar? Akne belirtileri gösteren kişilerin hastanelerin Dermatoloji yani cildiye bölümüne gitmeleri gerekir. Ayrıca özel dermatoloji klinikleri de akne ve sivilce tedavileri yapmaktadır.
Özetle; stres, sivilce çıkmasını tetikleyebilir. Fakat sivilce oluşumu yalnızca stresli dönemlerde değil, çoğu zaman karşılaşılan bir problemdir ve sebebi fiziksel veya çevresel birçok faktörden bir veya birkaçı olabilir.
Başlıca faktörler şunlardır: Hormonal Sebepler: Regl dönemi, ergenlik, hamilelik, stres gibi etkenler hormonlarda değişmelere neden olabilmektedir. Bu durum da aşırı sebum (yağ) üretimine neden olabilmektedir. Bu aşırı yağ artışı kollarda sivilcelere neden olabilmektedir.
Yağ bezlerinden sebum denilen bir madde salgılanır. Yağ yapısında bir madde olan sebum cildi korur. Sebum kıl kökünden dışarıya çıkamadığı zaman birikir ve sivilce oluşumuna neden olur. Burada biriken bu madde ölü hücrelerin atılmasını engeller ve tıkanıklığa yol açar.
En ciddi sivilce (akne) türü sivilce (akne) kistleridir ve bunlar büyük ağrılı iltihaplı lezyonlardır. Kistler, dermisteki enfeksiyonun etrafında bir zar oluştuğunda, yumuşak, sıvı dolu bir yumru oluşturup gelişirler. Sivilce (akne) kistlerini geçirmek için mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.
Androjenler (en önemli androjenik hormon testosterondur) hem erkek hem de kadınlarda bulunan hormonlardır. Ergenlik dönemiyle birlikte androjen seviyesinde artış olur. Androjenler yağ bezlerinin aşırı çalışmasına yol açar ve bu durum sivilce oluşumuna zemin hazırlar.
Alerjiler doğrudan bir belirti olarak sivilceye neden olmazken, ikincil bir şekilde olabilir. Alerjiler vücutta iltihaplanmaya neden olur, bu da şişmeye ve cilt tahrişine yol açabilir. Bu iltihaplanma daha sonra bir bağışıklık tepkisini tetikleyerek akneyi kötüleştirebilecek hormonların salınmasına neden olabilir.
Demir eksikliği sivilce oluşumuna neden olmamaktadır.
Vücuttaki yağ bezelerinin tıkanması nedeniyle oluşan alerji minik sivilceler zamanla büyük sivilcelere veya siyah noktaları dönüşebilir. Bu bezelerin dolmasının en büyük nedenlerinden birisi aşırı makyaj malzemesi kullanımı ve daha sonrasında doğru cilt bakımı sağlanmamasıdır.
Sırt bölgesinde çıkan sivilcelerin nedeni bakterilerin cilt yüzeyini tıkamasıdır. Yüz bölgesinde olduğu gibi sırt bölgesinde sivilcelerin oluşmasının asıl sebebi yağlanmalardır. Cildin yağlanması sivilce oluşumunu arttırmakta ve ölü deri hücreleri bakteriler ile birleştiğinde gözenekleri tıkamaktadır.
Stres Sivilceleri Nerde Çıkar? Stres sivilceleri en çok burun ve alın bölgesinde çıkıyor. Bu bölgedeki aşırı sebum artışı cildini yağlandırabilir ve gözeneklerin tıkanmasına yol açabilir. Düzenli cilt bakımı yapmadığında ve cildini arındırmadığında stres sivilcelerinin çıkması için uygun ortamı yaratmış bulunuyorsun.
Özetle; hormon düzeylerindeki düzensizlik ve artış aşırı yağ üretimine ve kıl köklerinin tıkanmasına sebep olur. Bununla beraber yağ ve ölü cilt hücreleri tarafından tıkanmış kıl köklerinde bakterilerin artması da sivilce (akne) oluşumumunun başlıca sebeplerindendir.
Sivilcenin karaciğer hastalıkları ile ilgisi yoktur. Doktorunuz diğer yakınmalarınızı da dinleyerek sizi muayene ettikten sonra, bazı hormon tahlilleri isteyebilir.
En sık kullanılan yöntemlerden biri limon ve yoğurt kürü olarak bilinmektedir. Bu kürün uygulanması ile birlikte sivilcelerde iyileşmeler gözlemlenebilmektedir. Bir diğer yöntem de ise çay ağacı yağı sürülmektedir. Aynı zamanda bal, elma sirkesi veya lavanta yağı gibi maddelerinde sivilcelere iyi geldiği bilinmektedir.
Eğer aşağıda ki şikayetlerden bir ya da birkaçını sık sık yaşıyorsanız Dermatoloji (Cildiye – Deri Hastalıkları) uzmanlarına başvurmalısınız.
Karaciğerin sağlıklı olup olmadığını anlamanın yolu, kan testidir. Karaciğer fonksiyon testleri, enzim değerleri, karaciğer sağlığını kontrol etme yöntemleridir.
Bağırsak florası düzensizliklerine bağlı “SIBO” (ince bağırsak florasındaki bakteriyel çoğalma) ve “Leaky Gut” yani sızdıran bağırsak sendromu vücut inflamasyonunu şiddetlendiren hastalıklar olmaları nedeniyle; başta akne olmak üzere pek çok cilt hastalıklarına neden olmaktadır.
Karaciğer, vücudun en büyük ikinci önemli organıdır. Burada gelişen problemler deride zedelenmelere sebep olmaktadır. Karaciğerde bir problem yaşanırsa deride sararma, kaşınma, nokta şeklinde kızarıklık, saçların dökülmesi ve tırnak yapısının bozulması gibi faktörler görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri