Bunlardan en büyük kısmı oluşturan iskelet kasları (çizgili kaslar) vücut ağırlığının yaklaşık %40'lık bölümünü oluştururlar ve isteğimizle çalışırlar. İskelet kasları hızlı kasılırlar ve çabuk yorulurlar. İskelet kaslarının kırmızı renkte görülmelerinin nedeni demir içeren bir protein olan miyoglobin içermeleridir.
hücrelerin, morfolojik, fizyolojik ve fonksiyonel özelliklerine göre memelilerde üç tip kas dokusu bulunmaktadır. Bunlar iskelet kası, düz kas ve kalp kasıdır.
Çizgili kasın bir türü olan iskelet kasları, somatik sinir sistemi tarafından uyarılır. Böylece isteğe bağlı hareketi sağlar. Çoğu iskelet kası, kemiklere kolajen demetlerinden oluşan tendonlarla bağlanır.
Kas dokusu kendini oluşturan kas iplikçiklerinin morfolojik, fizyolojik özelliklerine ve vücuttaki dağılımına göre üç çeşittir. Bunlar düz kas, çizgili kas ve kalp kası' dır. Düz kas dokusu, mekik şeklinde, tek çekirdek taşıyan ve çizgilenme göstermeyen hücrelerden oluşur.
Gluteus maximus veya büyük ilye, kıç bölgesinde (gluteal bölge) kas. Bölgenin en büyük kası olma özelliğiyle diğer ilye kaslarının (gluteal kaslar) çoğunun üzerinde yer alır.
İlgili 29 soru bulundu
Hatta vücudumuzun en küçük kası işitme olayında etkin rol alan kulağın derinliklerinde bulunan stapedius kası olarak bilinmektedir. Bunun tam tersi olan vücudumuzun en büyük kası ise kalçada yer alan gluteus maximus kası olarak bilinir.
Vücuttaki en küçük kas kulağın içindedir. Guinness Dünya Rekorları'na göre 2 milimetreden daha kısa olan bu kasın adı ''Stapedius''. Görevi, vücuttaki en küçük kemik olan üzengi kemiğinin desteklemektir. Orta kulağın bir parçası olan üzengi, titreşimlerin iç kulağa iletilmesine yardımcı oluyor.
Vücudumuzdaki en kuvvetli kas, ağzımızda bulunan çiğneme kasıdır.
Vücudumuzun en büyük kası kalçamızda bulunur.Adı "gluteus maximus" kasıdır. Bu kas yürürken,koşarken bacağımızı geriye çekebilmemizi sağlar. Vücudumuzdaki en küçük kas kulağımızın derinliğinde bulunmaktadır. Görevi ise işitme ile ilgilidir.
1- İSKELET (ÇİZGİLİ) KASI: Hücrelerde bantlaşma görüldüğünden çizgili kas adını almaktadır. Kas telleri az çok silindirik şekildedir. Kas tellerinin zarları birbirine kaynaştığı için çok çekirdekli yapı gösterir. Çekirdekler hücre zarlarına yakın yerlerde bulunur.
Çizgili kaslar; kol kası, sırt kası, bacak kasları, göğüs kasları, mide kasları, parmak kasları gibi vücut bölümlerinde bulunur. Vücutta istemli bir şekilde hareket ettirilebilen her yerde çizgili kasların olduğunu söylemek mümkündür.
Hareketin son ortak yapısı olan iskelet kasları (çizgili kaslar), kas lifi adını alan hücrelerden oluşurlar (Şekil 1). Olgunlaşmış kas hücresi olan kas lifi, boyu birkaç santimetreye kadar ulaşabilen, iğ görünümünde ve çok çekirdekli bir yapıdadır.
İskelet kaslarının kontraksiyon kuvveti, kasın kısaltılabilmesi için kasa yüklenen kuvveti geçebilecek kadar yüksek olmalıdır. yanıtlar, vücutta oluşturdukları kasılma davranışlarını taklit ederler. uyarı ile stimüle edildiğinde hızlıca kasılır ve gevşer.
Kalp kası: Kalp kası istemsiz yani kendiliğinden çalışan bir kastır.
Düz kasların çoğu tek birimlidir ve çoğu iç organın zarlarında, kan damarlarında (büyük elastik arterler hariç), idrar yolunda ve sindirim yolu'nda bulunur.
Beyaz kas hastalığı (White Muscle Disease -WMD) veya nutrisyonel musküler distrofi, kasların fonksiyonlarını sağlıklı şekilde yerine getirebilmeleri için gereksinim duydukları bazı minerallerin yetersiz alımına bağlı kas dokusunda ilerleyici yıkım ve fonksiyon kaybıyla seyreden bir kas hastalığıdır.
Sartorius kası da kas sisteminin bir parçası olup ayrıca vücuttaki en uzun kas olma özelliğine sahiptir. Bilhassa bacak bacak üstüne atarken hissedilen kas işte sartorius kasıdır. Vücuttaki en uzun kas bu kastır ve genellikle 50 cm civarında olan bu kas 55cm ve hatta bazen 60cm'e kadar ulaşabilir.
Kalça kasları vücudumuzdaki en büyük kas grubu olan bacak kaslarının içindeki en büyük kastır. Kısacası ifade etmek gerekirse; kalça kaslarımız vücudumuzdaki en büyük kastır. Egzersiz yaparken çalıştırdığımız kas grubu ne kadar büyük olursa, o kadar fazla kalori yakmış oluruz.
Yürüme, koşma, çiğneme, sindirim, solunum, kan dolaşımı ve bütün vücudun hareketi kaslara bağlıdır. Yaklaşık 600 iskelet kası birlikte çalışarak günlük yaşantımızdaki (lokomotor) aktiviteleri sürdürmemizi sağlarlar. Işık mikroskobunda görünüşüne göre vücudumuzda 3 tip kas dokusu bulunur.
Antrenmanlı kişilerde kaslar vücut ağırlığının yüzde 40'ını oluşturur. Antrenmansız kişilerde bu rakam yüzde 30'a kadar iner.
Tüm bu bilgilere bakarak bir erkeğin ömrü boyunca kazanabileceği kas miktarı ortalama 15-25 kg civarlarındayken bir kadının kazanabileceği kas miktarı ortalama 8-15 kg civarlarındadır.
Dil, ağız içinde bulunan ve tat alma duyusunu gerçekleştiren, kaslardan yapılmış bir organdır. Ayrıca yiyecekleri çiğneme ve yutma işlemlerine yardım eder, insanlarda konuşmayı da sağlar.
Western Michigan Üniversitesi'nden konuşma bilimci Stephen Tasko, Dil dediğimiz yumuşak et kütlesi sadece bir kas değil, sekiz ayrı kasın bir araya gelmesi sonucu oluşan bir yapıdır. Koldaki gibi diğer kasların aksine, dil kasları destekleyici bir kemiğin etrafında gelişmez.
Pazu veya biceps (/bi.sɛps/; Latince "kolun iki başlı kası" anlamına gelen musculus biceps brachii) omuz ve dirsek arasındaki üst kolun önünde yer alan büyük bir kas.
Kaslar, çizgili, düz ve kalp kası olmak üzere üçe ayrılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri