Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Femur veya uyluk kemiği, memelilerin vücutlarındaki en uzun, en hacimli ve en güçlü kemiktir. Kalçanın ve dizin bir bölümünü oluşturur. Femur sözcüğü, uyluk sözcüğünün Latince'sidir.
Uyluk kemiği ayakta durma ve hareket etme kabiliyetinin önemli bir parçasıdır. Uyluk kemiğini çevreleyen oldukça geniş bir kas dokusu bulunmaktadır. Vücudun en sağlam kemiklerinden biridir ve iskelet sisteminin en uzun kemiği olarak tanımlanmaktadır.
Femur, insan vücudundaki en büyük ve en güçlü kemik olup kalça ekleminden diz eklemine kadar uzanır ve vücut ağırlığını destekleme ve bacak hareketlerini kolaylaştırma önemli bir rol oynar. Femur ağrısının şiddeti ve karakteri değişebilir ve keskin ve saplantıdan mat ve ağrılıya kadar farklılık gösterebilir.
Uyluk kemiği yani fermur kemiği vücudumuzda bulunan en güçlü kemik olarak bilinir.
Femur kırığı durumunda uylukta belirgin şekil bozukluğu, çok şiddetli ağrı, uyluğu oynatamama, bacağı üstüne basamama, kırık bölgesinde şişlik, açık kırık ise açık yara, ayrıca kanamaya bağlı kan kaybı bulguları görülür.
İlgili 43 soru bulundu
Hastalar kırık nedeni ile hareket edemedikleri için yatakta uzun süre kalmaya bağlı bası yaraları oluşabilir, bacak damarlarında kan pıhtılaşarak akciğere pıhtı atabilir (tromboemboli) veya akciğer ve idrar yolu enfeksiyonu gelişebilir. Tüm bunlar hastanın hayatını riske sokan problemlerdir.
Kaval kemiği, Latince Tibia olarak geçmektedir. Fibula kemiği ile beraber diz altından, ayak bileğine kadar uzanmaktadır. Ancak, tibia fibulaya oranla daha iri ve dayanıklıdır. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalarda kaval kemiğinin vücuttaki görevinin yük taşımak olduğu belirtilmektedir.
Omurgamız, omur denilen 24 tanesi hareketli toplam 33 kemikten oluşur. Bu kemikler birbirlerine bağ dokusu, eklemler ve disk dediğimiz yastıkçıklarla bağlanır. Aynı zamanda hareketleri sağlayan ve omurların her birine bağlanan güçlü omurga çevresi kaslarımız vardır.
Kemik kırıklarının kaynamasını hızlandıran ve ya yavaşlatan birçok faktör bulunur. Kemik kırığının ortalama kaynama süresi kırığın yeri ve çeşidine göre 40 – 70 gün arasında değişir. Büyük kemik kırıklarında bu süre 100 güne kadar uzayabilir.
Üzengi, orta kulaktaki kulak kemikçiklerinin üçüncüsüdür. Üzengi şeklindeki kemik insan vücudundaki en küçük kemiktir. Halka bir ligaman ile oval pencereye bağlanır. Üzengi, oval pencereye dayanan bir tabanın yanı sıra, kafa kısmından örs kemiğine bağlıdır.
Kalsiyum: Kemikler için lokomotiftir. Kalsiyum içeren besinler; süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagillerdir. A vitamini: Kemik gelişimine ve büyümesine katkısı oldukça fazladır.
3. Kemik sağlığı için nasıl beslenmeli? D vitamini, proteinler, kalsiyum ve fosfor gibi mineraller kemiklerin ana besin maddeleridir ve düzenli olarak alınması gerekir. Kalsiyum gibi fosfor da süt ve süt ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, kuru yemişler ve özellikle bademden alınır.
Vücut ağırlığını taşıyarak yapılan düzenli yürüyüş, jogging, bisiklet gibi egzersizler ve güçlendirme egzersizleri sonucu kemik yoğunluğunda artış kaydedilebilir. Yeterli D-vitamini ve kalsiyum desteği osteoporozdan hem korunmak için hem de tedavisi için en önemli unsurlardan bir tanesini oluşturur.
Vücudumuzda, kemikler, kaslar, tendonlar, bağ dokuları, sinirler ve diğer dokular ayakta durmamızı ve hareket etmemizi sağlayan 'kas-iskelet sistemi'ni. Kemikler, vücudumuzdaki yumuşak dokulara destek olduğu gibi bu dokuları korumaktan da sorumludur.
süreçte hızlı bir gelişimle, uzun kemiklerde kemikleşme merkezlerinin oluşumu gerçekleşir. 8. haftaya gelindiğinde kemiklerde sertleşme olur ve 10. haftaya gelindiğinde kemik gelişimi devam eder.
Kalça ağrısı nedir? Kalça eklemleri, sürekli olarak yapılan yoğun hareketlere ve aşırıya kaçmayan yıpranma, aşınma gibi durumlara karşı dayanıklı olan güçlü bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda uyluk kemiğinin (femur) leğen kemiği (pelvis) ile birleştiği vücudun en çok hareket eden eklemidir.
Çocuklarda radius ve ulna kırıkları başta olmak üzere, dirsek çevresi ve suprakondiler humerus kırıkları en sık kırılan kemiklerdir. Genç ve orta yaşlarda radius distali, femur ve tibia en çok kırılan bölgelerdendir.
Doğrusu: Bunun da yanlış bilinen bir bilgi olduğunu söyleyen uzmanımız “Kemiğin dayanıklılığı ile kırık sonrası kaynama hali arasında bir ilişki yoktur. Dolayısıyla kırılan kemik eskisinden daha güçlü olmaz” diye konuştu.
Kemiğin iyileşmesi aylar sürüyor…
Sonrasında ise kırık kemiğin sabitlenmesi için yumuşak kallus rol alır. Yeni gelişen bu yapı 6 ila 12 hafta arasında daha da sert bir hale gelerek sert kallus adını alır. Size, doktorunuz kemik iyileşmiş diyorsa; aslında bu sert kallus oluşmuş demektir.
FEMUR (Uyluk Kemiği):
İskeletin en uzun ve en geniş kemiğidir. Gövdenin ağırlığını kalça kemiğinden, baldır kemiğine nakleder. Femur`da diğer tüm uzun kemikler olduğu gibi bir gövde ve iki uçtan oluşur. Üst uç, kalça kemiği ile eklem yapan yuvarlak bir başa sahiptir.
Femur veya uyluk kemiği, memelilerin vücutlarındaki en uzun, en hacimli ve en güçlü kemiktir. Kalçanın ve dizin bir bölümünü oluşturur.
El parmak kemikleri 14 tanedir. 1. Phalanxlar, üstte el tarak kemikleriyle, alt uçta ise 2. parmak kemikleriyle eklem yaparlar. 2.
Bir inç küp (16,387064 cm3) kemik, yaklaşık 8.626 kilogramlık bir yüke dayanabilir. Bu ise 5 standart kamyonet kadar ağırlık demektir. Bu dayanıklılığı ile, betondan 4 kat daha güçlüdür. Femur, yani uyluk kemiği, vücuttaki en zor kırılan kemiktir.
İntrakraniyal basınç, kafatası içinde yer alan organların oluşturduğu dinamik basınç olarak tanımlanmaktadır. Bu basıncın normal değeri yetişkinlerde 0-10 mmHg arasındadır.
Dişlerden sonra vücudun en sert yapısı olan kemikler, erişkin bir insan vücudunun ağırlığının yaklaşık %15'i kadar olup, toplam ağırlıkları yaklaşık 5-6 kg. civarındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri