Yavru koyunlar cinsiyet fark etmeksizin kuzu olarak adlandırılır.
Koyunun damızlık olan erkeğine koç, dişisine marya, yavrusuna kuzu adı verilir. Bir yaşındaki koyuna toklu, 2 yaşındakine şişek denilir.
Koyunun Dişi Yavrusuna Ne İsim Verilir? Koyunun yavrusuna kuzu, 1 yaşındaki dişi kuzuya ise şişek adı verilir. Erkek koyuna ise koç denir.
ŞİŞEK: Bir yaşındaki dişi kuzuya denir. KOYUN: İki yaşını geçen dişi kuzuya denir.
Kuzu: Doğumdan 6 aylık yaşa kadar olan dişi ve erkek koyun yavrusuna denilmektedir. Toklu: 6-12 aylık yaştaki koyun türüne ait bireylere denir. Cinsiyete göre erkek toklu veya dişi toklu olarak adlandırılmaktadır. Şişek: Bir yaştan itibaren doğum yapana kadar koyun türüne ait dişi bireylere denir.
İlgili 26 soru bulundu
Daha yukarı yaşlardakilerine koyun diyerek söyleriz. Keçi: Erkek ise, bir yaş gıda (oğlak), iki yaş havir, üç yaş düber, ondan yukarı yaşlar da olanlar (neri) denir.
Keçi yavrularına verilen adlar yaşına ve cinsiyetine göre değişmektedir. Keçi, koyun gibi küçükbaş hayvanlara ise genel olarak davar ismi verilir.
İsimlendirme. Mandalar, Türkçede camız, camış, kömüş ve dombay adları ile de bilinirler. Manda yavrusuna malak denir. İngilizce water buffalo örneğinde olduğu gibi birçok dilde, suya bağımlı yaşama şekillerine atıfta bulunan isimleri vardır.
Keçilerin yavrusuna oğlak, erkeğine teke, bir yaşındaki erkek ve dişisine ise çepiş denmektedir.
Sorusu küçükbaş hayvancılıkta hayvanların cinslerine göre verilen isimler merak konusu oldu. Bilindiği üzere yavru koyunlar cinsiyet fark etmeksizin kuzu olarak adlandırılır. 6'ncı aydan sonra kuzular, 1 yaşına gelinceye kadar toklu olarak isimlendirilir. Şişek terimi, 1 ile 2 yaş arasındaki koyunlar için kullanılır.
Küçükbaş hayvanlar koyun, keçi ve kümes hayvanları sayılmaktadır.
Keçiler ile koyunlar arasındaki en önemli fark kromozom yapılarındaki farklılıklardır. Koyunalar 60 adet kromozoma sahipken, keçiler 54 adet kromozoma sahiptirler. Alın kemerlidir. Boynuzların ön kenarları küt, boynuz kesiti daha yuvarlak ve üç köşelidir.
Koyunlar çiftleşme gerçekleştikten yaklaşık 5 ay sonra doğum yaparlar. Koyunlar da gebelik en fazla 150 gün sürmektedir. En az ise 135 gün sonrasında da doğum gerçekleşebilir.
Sığırların, doğumlarından sütten kesilme yaşına gelene kadarki yavrularına halk arasında "buzağı" adı verilir. Sütten kesilmesinin ardından bir yaşına gelene kadar olan yaşlardaki sığır yavruları ise "dana" olarak adlandırılır.
Oğlaklar, taze ot yemeyi seven, genellikle meralarda otlatılan hayvanlardır. Oğlak ismi keçinin yavrusuna verilen isimdir.
1 yıllık kuzulara toklu adı verilmektedir. Toklu kelimesi aynı zamanda TDK sözlük kullanımı bakımından boynuzsuz hayvan olarak da adlandırılmaktadır. Oldukça fazla kişinin araştırdığı bu kelime 1 yaşını dolduran boynuzsuz hayvan ya da koyunlara verilmektedir.
Eren, öncelikle kelimenin Anadolu ağızlarında çepiş, çebiç ve çebiş biçimlerinin de kullanıldığını belirtir; ardından Türk lehçelerindeki kullanımlarını verir: “Az. çepiş, Tkm. çebiş 'keçi yavrusu', Krg. çebiç 'iki yaşında keçi yavrusu', Kzk. şıbış 'bir yaşında keçi yavrusu', K.Klp.
Keçi ve koyun aynı aileden (Bovidae) hayvanlar; ancak pek yakın akraba değiller: Keçiler Capra cinsinden hayvanlar ve 60 kromozomları var. Koyunlarsa Ovis cinsinden hayvanlar ve 54 kromozomları var. Sadece bu bilgi bile, keçinin koyun doğuramayacağını görmeye yeter.
Küçükbaş hayvancılık genellikle keçicilik ve koyunculuk olarak adlandırılan Türkiye'de genellikle Orta Anadolu Bölgesi'nde, kurak iklim sebebiyle yetiştirilen hayvan türleri küçükbaş hayvanlar arasında yer almaktadır. Küçükbaş hayvancılık; koyun keçi ve kürk hayvanlarını kapsayan bir hayvancılık çeşididir.
Runik harfli metinlerden bu yana dişisine iŋek, erkeğine buka, yeni doğanına buzagu, iğdiş edilmişine öküz; Moğol fütühatı döneminin ardından yazılan Arap harfli Türkçe metinlerde bir yaşına kadar olanına tana dendiğini biliyoruz.
Boğa, bir büyükbaş hayvan olan erkek sığırdır. Kısırlaştırılan erkek sığırlara öküz denirken, boğalar herhangi bir işlemden geçirilmez ve damızlık olarak kullanılırlar.
İngilizce bizon adıyla da bilinen bufalo, Kuzey Amerika'ya özgü bir manda türü.
Domuz yavrularına moza, potak ya da pijamalı denir. Domuzun Yavrusu Nedir? Domuzun yavrusuna pijamalı, potak ya da moza isimleri verilmektedir.
Davar, koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvanlara ve bunların sürüsüne verilen ad.
Aydın'ın Kuyucak ilçesinde bir keçi üçüz doğururken, yavrulardan birinin kuzu olması hem sahiplerini, hem de görenleri şaşırttı. İlginç olay, Aydın'ın Kuyucak ilçesine bağlı Horsunlu Mahallesi'nde gerçekleşti. Kuzu doğuran 3 yaşındaki keçi veterineri bile şaşkına çevirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri