Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, regl dönemi, menopoz, fazla kilo, az su tüketimi, fazla karbonhidrat tüketimi, bol tuzlu diyet gibi durumların ödeme neden olabileceğini vurgulayarak, "Ayrıca magnezyum eksikliği/B6 vitamin eksikliği ve tansiyon dengesizliği de ödeme neden olabiliyor" açıklamasında bulundu.
Yapısında bulanan bol lif ve C vitamini, çiğ yenildiğinde ya da haşlanıp suyu içildiğinde ödemin atılmasında çok etkili.
Günlük magnezyum alımını artırmak ödem oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Bu amaç için yeşil yapraklı sebzeler, bitter çikolata, tam tahıllı yiyecekler ve kuruyemişler gibi magnezyumdan zengin gıdalar tüketilebilir." ifadesini kullandı.
Besin öğelerinden B5 ve B6 vitaminlerinin vücuttaki biriken suyun atılmasına yardımcı olduğu bilinmektedir. İçeriğinde B5 ve B6 vitamini bulunan gıdalar tüketmek, sıvı atımını arttırır. Kırmızı et, taze meyve ve süt bu vitaminleri almanızı sağlar. En önemli öneri ise su tüketimini artırmaktır.
Magnezyum eksikliği belirtileri arasında; iştahsızlık, bulantı, kusma, saç dökülmesi, kabızlık, yorgunluk ve halsizlik sayılabilir. Daha şiddetli vakalarda ise; kas krampları, kardiyak aritmiler, uyuşma, konsantrasyon eksikliği, zihinsel bulanıklık, fibromiyalji görülebilir.
İlgili 19 soru bulundu
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
Bunların yanı sıra ödem söktürücü bitkilerle beslenmek, bol su tüketmek, magnezyum takviyesi almak ve tuzu azaltmak da ayaklardaki ödemin atılmasına yardımcı olur.
D VİTAMİNİ SEVİYELERİNİZİ YÜKSELTİN: Yapılan araştırmalar, D vitamini seviyesi düşük olan bireylerde daha fazla ödem ve şişlik görülür. Ödem sorunu yaşıyorsanız D vitamini seviyelerinizi yükseltin.
Vücutta bulunan ödemi, fazla sıvıyı dışarı yollamak için gün içerisinde su tüketimini artırmanız gerekmektedir. Gün içerisinde 8-10 bardak su içmek, vücudunuzdaki ödemin atılmasında yardımcı olmaktadır.
Ödem neden olur? Ödem, vücudunuzdaki küçük kan damarlarının (kılcal damarlar) sıvı sızdırması nedeniyle oluşur. Sızan sıvı, damar çevresindeki. dokularda birikir ve şişmeye neden olur. Kalp, karaciğer ve böbrek hastalıklarında ortaya çıkan ödem, vücuttaki fazla sıvıyı tutan tuzun atılamamasından kaynaklanır.
Sıvı dengesinde bozulmalar sonucu vücutta ödem adı verilen durum meydana gelir. Ödem meydana gelen kişilerin dokularında normale kıyasla fazla miktarda sıvı birikimi gerçekleşir. Ödem belirtileri en yaygın olarak kol, bacak, el ve ayak bölgelerinde görülür. Bu bölgelerde şişlik ortaya çıkar.
Tüketilen şeker miktarının azalmasıyla ödem sorunu da azalacaktır. Herhangi bir sağlık sorununuz yoksa gün içinde ödem atımını hızlandıran biberiye, ısırgan otu, kiraz sapı ve funda yaprağı gibi bitkilerin çaylarından faydalanabilirsiniz. Yeşil yapraklı sebzeler vücuttun fazla suyu atmaya yardımcı olur.
Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, regl dönemi, menopoz, fazla kilo, az su tüketimi, fazla karbonhidrat tüketimi, bol tuzlu diyet gibi durumların ödeme neden olabileceğini vurgulayarak, "Ayrıca magnezyum eksikliği/B6 vitamin eksikliği ve tansiyon dengesizliği de ödeme neden olabiliyor" açıklamasında bulundu.
B1 Vitamini (Tiamin)
Eksikliğinde ayakta yanma hissi, kol ve bacaklarda güçsüzlük, kalp atış hızlanması, ödem, bulantı, yorgunluk ve sindirim sistemi problemleri ortaya çıkabilir.
Karaciğerde glikojen depolarının artmasına ve kişilerde iştah, karbonhidratlı besinlerin alımının artışına sebep olur. Ve tüm bunların hepsi dolaylı olarak vücudun su tutma kapasitesini arttırmaktadır. Uykusuzluk ve stress yine vücutta ödemin başlıca sebeplerindendir.
Zayıflama diyetini desteklemek için iyi emilen bir form olan organik magnezyum sitrata başvurmak mümkündür. Bir yetişkin için günlük maksimum magnezyum miktarı yaklaşık 430 mg'dır. Toz olarak alınıyorsa, biraz sıcak suda eritilmesi ve öğün aralarında tüketilmesi tavsiye edilir.
Genellikle sabahları kalkmakta zorlanıyor ya da kalkarken akşam yeniden uyuyacağınız dakikaların hayalini mi kuruyorsunuz ? Tüm bunların sebebi mineral eksikliği olabilir. Baş ağrısı, kas krampları, iştahsızlık, eklem ağrıları da mineral eksikliğinin diğer belirtileri arasında.
Sonuç: D vitamini eksikliği karşımıza kas-iskelet problemleri şeklinde çıkabilmektedir. Bu nedenle, inatçı eklem-kas ağrıları, bölgesel ağrılar ve fibromiyalji varlığında bu durum da akılda bulundurulmalıdır.
D vitamini eksikliği çocuklarda rikets (raşitizm) erişkinlerde ise osteomalazi dediğimiz klinik tabloya neden olmaktadır. Osteomalazide en belirgin yakınma; pelvis, omurga ve kostaları (kaburgalar) içeren yaygın ağrıdır ki bu ağrı genellikle belden başlayıp, pelvis, kalça, uyluk, sırt ve kostalara yayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri