Motor hava/yakıt karışımını art arda yakar. Ancak yanma esnasında yakış ateşlemesi gerçekleşirken silindirde bulunan basınç ve sıcaklık gibi etmenler silindir içinde olması gerekenin dışında bir yere yayılım göstermesiyle vuruntu sesi sorunu gerçekleşmiş olur.
vuruntu: Benzinli motorlarda genellikle alçak devirlerde meydana gelen bir olaydır. Pistonların yavaş çalışması sonucu fazla hava akımı oluşmamasıyla bujiden kaynaklanan alev daha alt kısımlara ulaşmadan basıncın etkisiyle silindirin diğer kısımlarında patlama meydana gelir.
Vuruntu, aracımızın hava yakıt karışımının erken veya geç hareket haline getirilmesinde oluşur. Silindire bulunan basınç, yanma etkisini gösterdiği zaman, gerektiği bölgeye yayılmaz, aşınır. Böylelikle bujilere verilen zarar halinde araçta vuruntu sesi çıkmaya başlar.
Vuruntu, yanma odasında bulunan piston üst ölü noktaya (ÜÖN) yaklaşırken, henüz daha ulaşamadan hava ve yakıt karışımının yüksek basınç ve sıcaklığın etkisiyle kendiliğinden yanması olayıdır. Vuruntu bir kontrolsüz yanma olup istenmeyen bir zamanda gerçekleşmektedir.
Vuruntunun Önlenmesi
Giriş basınç ve sıcaklıkları düşük tutulmalıdır. Motor hızı, yanma hızını artırarak ve son gaz bölgesi basınç ve sıcaklığı değiştirerek vuruntuyu etkilemektedir. Motor uygun devrinde çalıştırılmalıdır. Mümkün olan en düşük ateşleme avansı verilmelidir.
İlgili 17 soru bulundu
Motor vuruntusu silindirde bulunan yakıtın zamanından önce patlamasıyla gerçekleşir. Normal çalışma sırasında, buji yanma işlemini başlatılır ve silindirdeki tüm yakıtı yakar, böylece patlamayı kontrol eder. Silindirlerde yakıt ve havanın kendiliğinden ateşlemesi motorun vuruntu sesi yapmasına neden olabilir.
Vuruntu, vites geçişleri sırasında ses çıkartarak sanki arkadan hafif bir darbe almış gibi kendini belli eder. Bu sesin sebebi genellikle vitesin tam olarak geçememesi ve dönen parçaların ani hareketinden kaynaklı olup sorunun kaynağı tam otomatik ve yarı otomatik araçlarda farklılık gösterebilmektedir.
Akslarda oluşan boşluklar, aracın vuruntulu bir şekilde kalkış yapmasına sebep olabilir. Aksların değişimi ile sorun çözülecektir. Motor takozlarındaki deforrmasyon da kalkış esnasında vuruntu olmasına neden olabilir. Motor takozlarının kaliteli bir parça ile değiştirilmesi önerilir.
Detonasyon olarak da adlandırılan vuruntulu çalışma, silindir içerisine alınan hava yakıt karışımında, bujinin yaptığı ateşlemenin düzensiz olmasıdır. Yanlış zamanda yapılan ateşleme; patlama yerine tutuşma olmasına neden olur. Bu durumda motor vuruntulu olarak çalışır.
Teknik bir ifadeyle benzinin vuruntu kalitesinin (vuruntu kalitesi; motor ömrünün değerlendirilmesinde kullanılan teknik bir tabir olup, artması halinde motor ömrünün azalacağını ifade eder) değerlendirilmesi için kullanılan bir ölçüttür.
Yatak Vurma Sesi Nasıl Anlaşılır? Vuruntunun şiddetine göre, araç çalışırken ayağınızı gaz pedalına koyduğunuzda vuruntuyu az veya çok hissetme ihtimaliniz var. Bu durum, motor yatak vurmasına ait alâmetlerden sadece biri olarak karşınıza çıkabilir.
Motor vuruntulu çalıştığında, sürücü gösterge panelinde sarı renkli arıza lambası yanacaktır. Arıza meydana geldiğinde motor kontrol ünitesi (benzinlide) ateşleme veya (dizelde) enjeksiyon ayarını değiştirerek düzeltmeye çalışır. Bu durumlarda arıza lambası yanıp sönecektir.
Bu nedenle, motorun işleyişinde anormal bir ses fark edildiğinde, yatak vurması olasılığı değerlendirilmelidir. Bu sorun, motorun ömrünü ve verimliliğini olumsuz etkileyebilir ve hatta motorun tamamen bozulmasına neden olabilir.
VURUNTU SENSÖRÜ ARIZASI: BELİRTİLER
Motor arıza ışığının yanması Hata kodunun kaydedilmesi. Daha düşük motor performansı Artan yakıt tüketimi.
Peki bu sorun nasıl giderilir? Vuruntu yapan şanzımanın dağıtılıp tamir takımı değiştirilip contası balatası pistonu balatası, brakesi değiştirilerek tamir edilir. Bunun yanı sıra hidrolik beynin selenoidleri açılıp tamir takımı değiştirilir.
Bunun neticesinde motor parçalarında büyük gerilmeler, şiddetli titreşimler ve yüksek gürültüler oluşur. Buna dizel vuruntusu (diesel knock) denir. Dizel motorlarında, gürültünün önemli kaynağı olan vuruntuyu tayin eden basınç artış hızını kontrol edebilmek için tutuşma gecikmesini en uygun değerde tutmak gerekir.
Dizel motor neden gürültülü çalışır? Yıpranmış, sızdıran veya kirli manşetler valfin yüksek sesle gıcırdatmasına neden olabilir. Tıkanmış yağ deposu veya düşük yağ basıncı nedeniyle supaplar düşükse, valfler arasındaki boşluk artacaktır. Aşırı supap boşluğu motoru gürültülü yapar.
En Yaygın Otomatik Şanzıman Sorunları
Mekanik aksamlar aşındığında veya yağ özelliklerini kaybettiğinde vites değişimlerinde tekrarlayan sorunlar oluşmaya başlar. Özellikle kalkışlarda titreme yapıyor sorunu, otomatik şanzımanda sorun olduğu anlamına gelir.
Hızlandıkça yoğunlaşan titreşimler, tekerleklerde var olan hafif dengesizliklerden kaynaklanır. Zamanla ya da eksik denge ağırlıkları nedeniyle tekerlekler dengelerini kaybetmiş olabilir. Arabanızın sallanmasının tekerleklerle ilgili nedenleri arasında, bozuk lastik tabanları veya gevşek bijon somunları da olabilir.
Normal hızlarda titreme
Aksta da bir dengesizlik olabilir. Aracın motoru kontrol ettirilmelidir. Fren rotorundaki bir sorunda aynı şekilde titremelere sebep olacaktır. Aracın çalışırken ihtiyaç duyduğu ateşleme veya hava yetersiz olabilir.
Otomatik vitesli araçlarda hareketli parçaların eskimesi veya şanzıman yağının yeterli yağlama yapamaması durumlarında vuruntu yaşanılabilir. Vuruntu, vites geçişleri esnasında tak diye ses çıkartarak ve sanki arkadan hafif bir darbe almış gibi kendini hissettirir.
Bu durumda otomatik şanzıman beyin arızası belirtileri kendini gösterir. Otomatik şanzıman beyninde bir sorun olması durumunda vites değiştirirken vuruntu, vites gecikmesi, vites yok, şanzıman koruması gibi çeşitli arıza belirtileri olacaktır.
Vites geçişlerinde zorluklar yaşanmaya başlar. Özellikle yalnızca belli bir vitese geçişte sürekli hale gelen takılmalar senkromeç sorununu işaret ediyor olabilir. Yani araç 1'den 2'ye ya da 2'den 3'e geçerken hiç sorun çıkmasa da 4. vitese geçiş sırasında her zaman problem yaşanıyorsa senkromeç hatası var demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri