Makarna pişirirken yapışmaması için 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ ya da zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Tencere uygun olmazsa ya da su az gelirse kurtarıcı olacaktır. Her marka ve her çeşit makarnanın pişme süresi farklıdır. Bu nedenle mutlaka paketin arkasındaki pişme süresine uyun.
Makarnanın yapışıp topak olmasını önlemenin tek yolu bol suda haşlamaktır. Bu sayede nişasta dağılır ve yapıştırıcı gibi olmaz. Her 100 gram kuru pasta için 1 litre suya ihtiyacınız var. 2- Suyu kaynatın: Eğer makarnanızı al dente (dişe gelecek dirilikte) istiyorsanız, suyu kaynatmak çok önemlidir.
Makarnayı suya çok erken atıyorsunuz
Günün sonunda tabaklara koyduğunuz makarna eğer yapış yapış ve pişmemişse bunun tek bir sebebi var: Sabırsız olup makarnayı henüz tam olarak kaynamamış suya atmanız. Dolayısıyla makarnayı eklemeden önce suyun kaynama noktasına ulaştığından ve fokurdamaya başladığından emin olun.
Makarnanın duvara yapışması yüzeyindeki nişastanın bir nevi yapıştırıcı vazifesi görmesiyle alakalıdır. Gereğinden fazla da pişirseniz, az da pişirseniz o makarna o duvara yapışacaktır. Makarnanızın kıvamını anlamak için yapabileceğiniz en iyi şey ise tadına bakmaktır.
1 litre (5 su bardağı) suyu kaynatın, ardından içerisine 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı sıvı yağ atıp iyice karıştırın. Tuz ve yağ iyice karıştıktan sonra 1 paket makarnayı tencereye dökün. Pişirdiğiniz makarnanın kalınlığına göre 10-15 dakika arasında makarnayı kaynatın.
İlgili 25 soru bulundu
Makarnanın miktarı farketmez, makarna haşlarken mutlaka geniş bir tencere kullanmaya özen gösterin. Makarna haşlarken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise su kullanımı. Mutlaka bolca su ilave edin ve suyun fokur fokur kaynamasına özen gösterin. Sıcak su değil, oda sıcaklığında su ilave edip kaynamaya bırakın.
Kaynayan suya atılan makarnalar, suyunu çekene kadar demlendirilerek pişirilir. Makarnaların birbirlerine yapışmasını önlemek için, suya atılmasından itibaren ara sıra tahta bir kaşıkla karıştırılması gerekmektedir. Tencerenin kapağı kapatılmamalı, metal kaşık kullanılmamalıdır.
Makarna haşlarken suyuna biraz tereyağı veya birkaç çay kaşığı bitkisel yağ katarsanız, tenceredeki suyun taşmasını önleyebilir ve makarnaların daha parlak görünmesini sağlayabilirsiniz. Hazırlayacağınız makarna soslarını makarna haşlanırken pişirip, makarna süzüldükten hemen sonra üzerine dökün ve karıştırın.
yapılması gereken tencereyi ağzına kadar suyla doldurup 2-3 saat bekletmektir, daha sonra yapışmış makarnalar su ile birlikte kendiliğinden akıp gideceklerdir...
Makarna pişirme suyuna yağ eklemeyin ya da makarnayı süzdükten sonra soğuk sudan geçirmeyin, bu makarna yüzeyini kayganlaştıracak ve makarnanın sos tutuşunu engelleyecektir.
Makarna Tencereleri
Tencereniz ne kadar derinse makarnalarınız özellikle spagettiniz o derece lezzetli olacaktır. 20-26 cm çapındaki bu derin tencerelerin bazılarında süzgeç de bulunabilir. Yapışmaz titanyum, seramik ya da çelik kaplama yapılan makarna tencereleri mutfağınız da mutlaka bulunması gerekenler arasındadır.
Genellikle makarnalar 10-12 dk gibi sürede pişer. Bu sürede makarna çok pişmiş sekilde pişer. Eğer al dente yani dişe dokunur dirilikte pişirmek istiyorsanız; 8-10 dk gibi bir süre pişirmeniz gerekir. Bu süreler kaynayan suya makarnayı attığımız zamandan itibaren geçen sürelerdir.
Böylece tencereye koyduğunuzda makarnalar birbirine yapışmaz. Son olarak tencere içine 1 yemek kaşığı dolusu tereyağı koyup, eritin. Erimiş olan tereyağı 1-2 fokurdadıktan sonra makarnayı yağın üzerine koyup, karıştırın. İsteğe göre zeytinyağı da kullanabilirsiniz.
Haşlanmış makarna ve su aynı şekilde süzdürme yöntemi ile ayrılabilmektedir. Dinlendirme yöntemi de en çok kullanılan karışım ayırma yöntemleri arasında yer alır. Bu yöntemde sıvı içinde dağılmış bulunan katı maddeler dinlendirilerek dibe çökmesi sağlanmaktadır.
Makarna suyu kaynamadan tencerenin içerisine asla makarnaları koymayın. Makarna suyu kaynamadan tencerenin içerisine asla makarnaları koymayın. Makarnayı daima fokur fokur kaynamakta olan suya atın.
Yumurtanın yanında makarnanın kıvamını toparlamak adına yanında su da kullanılıyor. Makarna hamuru, yumurta, yumurtanın beyazı ve su kullanıldığında bambaşka sonuçlar veriyor. Hamurun içinde sadece yumurta kullanıldığında renk olarak daha koyu sarı bir hal alıyor.
Makarna suyu kaynadıktan hemen sonra tuzu ekleyin. 4 su bardağı su için 1 tatlı kaşığı tuz yeterli olacaktır. Tuzu ekledikten sonra suyun altını kısın. Makarna pişirirken yapışmaması için 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ ya da zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Tencere uygun olmazsa ya da su az gelirse kurtarıcı olacaktır.
1)Tuz yemekle birlikte pişer sonradan atılmasıyla tuz eşit olarak dağılmayacaktır. 2)Tuz suyun kaynama sıcaklığını yükseltir yani örneğin saf su 100 derecede kaynıyorsa tuzlu su 105 derecede kaynayacaktır ve makarna daha çabuk pişecektir.
Makarnayı önceden soğuk suda bekletin
Makarnayı bir süre soğuk suda bekletmek de onu daha lezzetli yapan yöntemlerden biri. Sebebi ise soğuk suda önceden bekletilen makarnanın sosu daha iyi içine çekebilmesi.
kulaktan dolma bilgilerle yemek yapıyor, üstüne üstlük yağın su üstünde kalacağından da bihaber. bunu yapan bir insan gördüğünüzde hemen uyarınız. makarna suyuna yağ koymanın bir anlamı yoktur çünkü. tuz kafidir. makarna zaten yapışmaz. yağ konulucaksa piştikten sonra konur, sosuna yani.
Su kaynadıktan sonra makarnaları suyun içine atın. Makarnalar piştikten sonra suyunu süzün. Diğer taraftan bir tavada tereyağını eritin ve salçayı ekleyerek kavurun. Kavrulan yağlı salçalı sosu makarnaların üzerine dökün.
italyanlarda spagettiyi çatal/kaşıkla yeme oranı da odur. italyanlar, o yan çevirip kullandığınız kaşık yerine tabağın içini kullanır. değdirip orada çevirirsin. spagetti çatal/kaşıkla yenir dersen işte o olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri