Geniş alan ağı (WAN), bilgisayar gruplarını büyük mesafelerde birbirine bağlayan büyük bir bilgisayar ağıdır. WAN, tümü birbirine bağlı olan ancak tümü İnternet'e bağlı olmayan bilgisayarlardan oluşan bir ağdır. Modem kullanarak internete bağlanabilirler.
Geniş alan ağı yani WAN, geniş bir alanda birden fazla cihazın iletişimi için kurulan ağdır. Yerel Ağ bağlantısına göre çok daha geniş bir alanı ve çoğunlukla çok daha fazla cihazı kapsar. Şehirleri hatta ülkeleri kapsayan bu ağ şeklinin en popüleri internettir. Genelde de zaten çoğu WAN internete bağlıdır.
WAN'ler; MPLS, VPN, kiralık hat ve bulut gibi geniş alan bağlantılarını kullanır. LAN'ler, daha az mesafeye yayıldıklarından ve daha az sıkışıklığa sahip olduklarından daha hızlıdır. WAN'ler biraz daha yavaştır ancak bu, kullanıcılarınız tarafından algılanmayabilir.
En meşhur geniş olan alan ağı İnternettir. WAN'lar, bir mekanda bulunan kullanıcı ve bilgisayarların başka bir mekanda bulunan kullanıcı ve bilgisayarlarla iletişim kurabilmesi için LAN'ları ve başka tip ağları birbirine bağlamakta kullanılır. Birçok WAN tek bir organizasyon için kurulmuştur ve özeldir.
Internet (İnternet) menüsüne gidin ve WAN Setup'ı (WAN Ayarları) seçin. Yeni bir PVC oluşturmak için Add (Ekle) veya mevcut PVC'yi değiştirmek için Edit (Düzenle) seçeneklerini tıklatın. Uygun VPI, VCI değerlerini girin ve uygun Servis kategorisi ni seçin. Geçerli VPI aralığı 0 - 255 arasındadır.
İlgili 36 soru bulundu
Modeminizin ışıklarını kontrol ediniz
İnternete bağlanabilmeniz için Power ve WAN ışıklarının mutlaka yanıyor olması gerekmektedir.
Kurulması gereken bu ağ bağlantısına genel olarak LAN denir. Mekanda bulunan bilgisayarların biri üzerinden internet bağlantısını sağlayan ağ da WAN'dır. Kısaca LAN, mekanın kendi içerisindeki iletişimin kurulmasını sağlarken WAN, internet ortamına bağlı tüm dünyayla bağlantı kurulmasını sağlar.
Modeminizin arka tarafında yer alan mavi renkli (WAN) portu internet hattı girişidir. İnternet hattı Ethernet (RJ-45) üzerinden geliyor ise WAN portu üzerinden fiber internet kullanımı sağlayabilirsiniz.
Modemlerin arka tarafında bulunan ve genellikle mavi renk ile belirtilmiş port WAN portudur. WAN portunun kullanım amaçları şu şekilde sıralanabilir. WAN portu, geniş bir alanda İnternet bağlantısı kurulmasını sağlar. WAN portuyla kurulan bağlantı, ikinci bir modemle de paylaşılabilir.
LAN, bina, ev, okul ve ofis gibi küçük bir coğrafi bölgeyle sınırlıdır. WAN, bir şehir, ülke veya hatta tüm dünyaya yayılır. İnternet bir WAN için bir örnektir. LAN sisteminde ethernet ve Wi-Fi teknolojisi kullanılırken WAN için kiralık hatlara ihtiyaç duyulur.
WAN Ayarları
Herhangi bir firmadan internet hizmeti satın almış olsanız dahi bu firma, sizin veri trafiğinizi kontrol altında tutabilmek için, adınıza bir hesap oluşturur ve bağlantınızı hesabınızla doğrulamanızı ister. Bu bilgilerin girildiği ayarlar bölümüne de WAN ayarları adı verilir.
WAN için en çok kullanılan bağlantı çeşitlerinden biri noktadan noktaya bağlantıdır. Noktadan noktaya bağlantı LAN'ları İnternet servis sağlayıcısı yoluyla WAN'a bağlamak için kullanılır. Bunun için kullandığımız protokol PPP'dür.
VDSL (Very High Speed Digital Subscriber Line) internet hizmeti ise çok yüksek hızlı dijital abone hattı anlamına gelmektedir. VDSL internet, bakır kablo altyapısını kullanır. Yönlendirici, omurga, Switch gibi ağ cihazları üzerinden evlerimize kadar gelen VDSL, veri ve ses aktarımı yapar.
Bir tarayıcı açın ve adres çubuğuna http://192.168.1.1 yazarak yönlendirici ayar sayfasına girin. Sol panelde bulunan Gelişmiş Ayarlar menüsündeki "WAN" seçeneğine tıklayın.
Wan portu, cihazınızın kablonet modemi gibi internet ağ geçidi cihazlarına bağlanmasını ve interneti bağlandığı cihaz üzerinden birden fazla bilgisayara dağıtılmasını sağlar. Modeminizin üzerinde bulunan Ethernet portlarından 4. Ethernet portunun aynı zamanda Wan portu olarak kullanabilirsiniz.
WAN IP'niz, yönlendiriciniz tarafından servis sağlayıcınızdan alınır ve sizi internet dünyasında tanımlar. LAN IP'niz ise, yönlendiriciniz ile bilgisayarınız arasındaki veri alışverişinde kullanılır.
Wan portu farklı bir amaç için kullanılır, kısacası wan girişine dsl kablosu bağlayamazsın.
LAN1, LAN2, LAN3, LAN4: Modem üzerinde birden fazla LAN ışığı yer alır. Bu ışık modem ile bir cihaz arasında Ethernet bağlantısının olduğunu ifade eder. Eğer bu ışık yanıp sönüyor ise Ethernet ile cihaz arasında bir bağlantının verimli bir şekilde kurulduğu anlamını taşır.
LAN1, LAN2, LAN3, LAN4: Modem üzerinde birden fazla LAN ışığı bulunmaktadır. Bu ışık modem ile bir cihaz arasında Ethernet bağlantısının olduğunu gösterir. Eğer bu ışık yanıp sönüyor ise Ethernet ile cihaz arasında bir bağlantının kurulduğunu gösterir.
Modemi router olarak kullanmak için modeminizin yönetim arayüzüne erişerek gerekli ayarları yapmanız gerekecektir. Bu sayede modeminiz, internet servis sağlayıcınızdan gelen bağlantıyı alıp ev veya iş yerinizdeki cihazlara dağıtmanın ötesinde ağ yönetimini sağlayacak bir router gibi çalışacaktır.
Router, Türkçe'de yönlendirici anlamına gelmektedir. Binlerce bilgisayar, sunucu ya da ağ cihazının birbirleri ile irtibat halinde olduğu internet altyapısında veri paketleri yollarını bu cihazlar vasıtasıyla bulurlar. OSI modelinin üçüncü katmanında çalışan Router ağ cihazları, IP paketlerini yönlendirirler.
Ethernet, en yaygın LAN teknolojisi türüdür ve birçok ev ve işyerinde kullanılır. Ethernet, yerel alan ağındaki (LAN), metropol alan ağındaki (MAN) veya geniş alan ağındaki (WAN) cihazları birbirine bağlayan bir tür bilgisayar ağıdır. Veri iletmek ve almak için kablolar kullanır ve en yaygın LAN teknolojisi türüdür.
Ağ kablosu (Ethernet Kablosu) modem ve bilgisayar arasındaki mesafeye göre ayarlanır. Bilgisayarın RJ45 jakına ağ kablosu takılır. Bilgisayarda RJ45 jakı yoksa USB-C bağlantı noktasına USB-C'den RJ45 donanım adaptörüne takın. Ağ kablosunun diğer ucu modemin LAN bağlantı noktasına takılır.
Ethernet kablosu kablolu internet bağlantısı sağlamak için işinize yarar. Üstelik yalnızca ev internetibağlantılarında değil iş yerinde yerel ağ bağlantısı kurmak için ya da ana sunucu ile diğer cihazlar arasındaki bağlantıyı sağlamak için de bu ethernet kablosuna ihtiyaç duyulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri