Rakımı 2000. Bu rakımın getirdiği bazı sorunlar var ama benim aklıma suyun kaynama noktası takıldı. Her 100 metrede bir 1°C azalıyorsa 2000 metrede 20°C azalır. Bu da kağıt üstünde suyun burada 80°C sıcaklıkta kaynadığını gösteriyor.
Bu nedenle yüksek rakımlı yerlerde sıvılar deniz seviyesindeki kaynama noktasından daha düşük sıcaklıklarda kaynar. Örneğin deniz seviyesinde (1 atmosfer basınçta) su 100°C'de kaynarken, 8848 metre yükseklikteki Everest Dağı'nın zirvesinde yaklaşık 70°C'de kaynar.
Tabii her iki durum da suyun donma noktası olarak ifade edildiğini söylemek mümkün. Ancak günümüzde hala suyun donma noktası olarak deniz seviyesinde 0 santigrat derece kuralı geçerlidir.
normal şartlarda şişeyi sallamadan -8 dereceye kadar inebiliyor donmadan. videoları vardı suyu sallayınca donmaya başlıyor. Gökhan K. Ne alaka everestle saf su 0derecede donar 100 derecede kaynar kutubada götürsen himalayaralarda çıkarsan ortam ısısı -1 derece ise o su donar.
Su deniz seviyesinde yani atmosfer basıncının 1 atm olduğu durumda 100°C'de kaynar. Deniz seviyesinden daha yükseğe çıkıldığında ise atmosfer basıncı azalır. Bu durumda suyun buhar basıncı daha düşük sıcaklıklarda dış basınca eşitlenir. Böylece suyu 100°C'den daha düşük sıcaklıkta kaynatmış oluruz.
İlgili 39 soru bulundu
Yükseklere çıkıldıkça atmosfer basıncı düşer ve suyun kaynama derecesi yaklaşık olarak 70 derece olur.
En nihayetinde, kusursuz vakuma ulaştığınızda su, neredeyse anında kaynayacaktır; çünkü sıcaklık en fazla -270°C'ye kadar düşebilecektir. Bu durumda, suyun etrafındaki basınç aşırı düşük olduğundan, uzayda kolayca kaynamasını bekleyebilirsiniz.
Su, Everest Dağı'nın tepesinde 67 derecede, Mariana Çukuru'nda 526 derecede mi kaynar, sebebi nedir?
4. Deniz düzeyinde 100 °C de kaynayan saf su, Ankara'da 96 °C de, Erzurum'da ise 94 °C de kaynar. 5. Düdüklü tencerede basıncın artmasıyla sıvının kaynama sıcaklığı yükselir, bu nedenle yemekler daha çabuk pişer.
Suyun farklı donma ve kaynama ile buharlaşma süreleri bulunmaktadır. Örneğin su 0 santigrat derecede donma noktasına ulaşır ve donar.
Genellikle antifirizlerin donma noktası -30 ya da -40 olarak belirlenmiştir. Araçta düzenli olarak antifiriz kontrolü yapılmazsa araca ne kadar antifiriz ilavesi yapılacağı belirlenemez. Bu nedenle söz konusu sıvının düzenli şekilde kontrolünün yapılması gerekir.
Alkol-su karışımlarının donma sıcaklığı, saf alkolün donma sıcaklığı olan -114 ºC ile suyun donma sıcaklığı olan 0 ºC arasındadır.
Deniz seviyesinde basınç 1 atmosferdir. Suyun 0 derecede donması için deniz seviyesinde olmasına gerek yoktur. Herhangi bir düzenekle 1 atmosfer basınç altında da 0 derecede donabilir.
Su 100 derecede kaynar. 100 dereceye ulaşınca kaynamaya başlayan suyun sıcaklığı, kaynama bitip bütün su buharlaşana dek değişmez. Çünkü hal değişimi sırasında sıcaklık sabittir. Sıcaklığın 100 derecenin üstüne çıkabilmesi için bütün sıvının buharlaşmış olması gerekir.
Suyun yüksek basınç altında kaynama noktası artar.
Eğer kaynama noktasını azaltmak istiyorsak hava basıncını azaltmamız gerekir. 50°C olan suyu şırınga ile çekersek kaynadığını görürüz. Hava basıncını azalttıkça suyun kaynama noktası da düşer.
Başka bir deyişle, suyun içerisine tuz eklediğiniz zaman, suyun kaynama noktasını yükseltmiş olursunuz. Yani deniz seviyesinde 100 santigrat derece kaynayan su, tuz eklendiği zaman 100 santigrat dereceden fazla sıcaklıklarda kaynar.
anlamlarına gelen kaza; ezelde bilinen ve takdir edilen şeyin, zamanı ve yeri geldiğinde Allah (c.c.) ta- rafından yaratılmasıdır. Örneğin; “Su 100 derecede kaynar.” ifadesi kader kavramını ifade ederken, uygun şartlar gerçekleştiğinde 100 dereceye ulaşan suyun kaynaması da kazadır.
Suyun kaynamaya başladığı ve sıcaklığın sabit kaldığı değeri termometre üzerinden okuyalım ve bir yere not edelim. Ne oldu? Su; ortalama rakımı 1890 metre olan Erzurum'da yaklaşık 95-96°C'de, ortalama rakımı 870 metre olan Ankara'da 98°C'de, ortalama rakımı 25 metre olan İzmir'de 101°C'de kaynadı.
normal kosullar altinda da bu 100 santigrat dereceye tekabul etmektedir. atmosferik basincin arttirilmasi veya azaltilmasi sonucunda kaynamaya ulasma sicakligi degisebilir, bu sebeple basinci degistiren degerler (bkz: yukseklik) suyun kaynama sicakligina da etki eder.
Dünyanın En Derin Noktası: Mariana Çukuru
Yaklaşık 11.000 metre derinliği ile Mariana Adaları yakınlarında bulunur.
Büyük Okyanus'ta, Guam Adası'nın güney batısında, Japonya ve Endonezya arasında, iki ülkeye de aşağı yukarı eşit uzaklıkta yer alır. Yapılan son ölçümlere göre en derin noktası yaklaşık 10.994 metredir. Uzunluğu 2.542 kilometre genişliği ise 69 kilometredir.
Dünyanın en derin noktasına dalarak bu alandaki rekoru kıran Amerikalı kâşif, rekor derinlikteki plastik atık varlığını da belgeledi. Victor Vescovo, Pasifik Okyanusu'ndaki Mariana Çukuru'nda 11 kilometre derine indi ve burada dört saat geçirdi.
Bazı maddelerin Celsius ve Kelvin birimlerinde kaynama sıcaklıkları: Su: 100 °C (373 K)
Kettle önce suyu 100°C'ye kaynatır, ardından önceden ayarlanan sıcak- lığa (40°C ila 85°C) düşürüp bu ön seçilen sıcaklığı korur.
Kaynama sıcaklığı 100.15- 100.17 °C civarındadır. Sütte organik maddelerin varlığı, sütün yüzey gerilimini düşürür. Sütün yüzey gerilimi 52 dyne/cm civarındadır. viskozitesi 15-20 °C da 1.5 ile 4.2 arasında değişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri