Wastegate, araçlarda turbo basınç miktarını kontrol eden ve ayarlayan bir valf sistemidir. ECU sistemi tarafından kontrol edilen turbo boost selenoidi, wastegate valf sistemine bir komut gönderir. Bu komut sayesinde pallerin dönmesi için gerekli olan egzoz gazı direk turbonun egzoz çıkışı tarafına gönderilir.
Aracınızda çekiş problemlerine neden olabilir. Zamanında açmayan waste-gate, turbo milinin aşırı dönmesine neden olur. Bu esnada parçalar gereğinden fazla ısınır, çok fazla radyal ve eksenel kuvvetlere maruz kalır ve hasarlanarak turboya ve motora çok büyük hasarlar verebilir.
Wastegate Arızası Nasıl Anlaşılır
Bazen turbonun mekanik olarak bir arızası olmamasına rağmen, turbo sisteminde arızası oluşabilir, çekiş düşebilir, yetersiz turbo basıncı arızası alabiliriz. Turbo kontrolleri yapıldığında mekanik bir arıza yoksa, buna rağmen çekişte düşüş varsa, wastegate arızasından şüphelenilir.
turbo doldu ve basinc istenilen seviyenin üzerinde , basinc senserü basinci kontrol eder, basinc istenilenden fazla ise n75 valfi daha cok acilir , ve basincin olmasi gereken seviyeye düsürmeye calisir.
wasgate ters bu araçlarda, vakum hortumundan iptal edilirse çalışmaya devam ediyor edilmezse 1 bar civarı sabitlemeye çalışıp kesiklik yapıyor, aracınız stock yazılımsız veya yazılımlı olduğu halde kesme yapmıyorsa iptal etmeyin..
İlgili 17 soru bulundu
Günümüzde yer alan bazı özel turbo sistemlerinde ise gerek maliyet gerekse özel turbo yapıları nedeni ile aradan çıkan bu egsoz gazının diğer ana hatla en yakın yerde kesişmesiyle güç kayıpları meydana gelir. Bu kayıpları minimuma indirmek için external (harici) wastegate uygulaması yapılır.
Bu basınç turbo yağ dönüş yollarına ulaşacaktır. Bu da yağ dönüşünün tıkanmasına ve yine yağın türbin veya kompresör tarafına kaçmasına sebebiyet verecektir.
Westgate ayarını sıkarsanız turbonun sadece peak basıncı artacaktır. Basıncı da ECU kontrol eder. Basınc kontrolünü ecudan ayırmadığınız sürece sadece peak basıncı artacak ve cont. a oturacaktır. Çok gevşetirsen bu kez turbon peak yapmaz, Turbon daha geç dolar.
En yaygın neden, turboşarjın arızalı olmasıdır. Turboşarj arızalıysa ve düzgün çalışmazsa, motorun çalışması için gerekli olan takviye basıncını üretemez. Bu durum motorun güç kaybetmesine ve sonunda durmasına neden olur. Daha yaygın neden tıkanmış bir atık kapısıdır.
En azından 1.2 - 1.6 bar civarinda olursa daha iyi olur.
Wastegate, araçlarda turbo basınç miktarını kontrol eden ve ayarlayan bir valf sistemidir. ECU sistemi tarafından kontrol edilen turbo boost selenoidi, wastegate valf sistemine bir komut gönderir. Bu komut sayesinde pallerin dönmesi için gerekli olan egzoz gazı direk turbonun egzoz çıkışı tarafına gönderilir.
Hava Filtreleri ve Turboşarj Fanları
Hava filtresi, motora yalnızca temiz ve kirletici maddelerden arındırılmış havanın girmesini sağlar ve bu da turboşarj fanını zararlı parçacıklardan korur. Bu parçacıkların turboşarja girmesine izin verilirse kompresör çarkına zarar verebilir ve performansını etkileyebilir.
Turbo Arıza Belirtileri Şunlardır;
Turbo arıza sesi (ötme-siren gibi) (normal kulağa hoş gelen hafif ıslık sesinden farklı-şiddetli ses), Motor yağ eksiltir, Turbo basıncı düşer, Egzozdan aşırı duman atar (egzozdan gri-mavi-beyaz duman çıkar)
EGR valfi sıkışması motor üzerinde daha kötü etkilere de sebep olabilir. Motor aşırı derecelerde ısınması halinde, motor yağının yapısında bozulma meydana gelebilir. Turbo mili yağı da bu duruma bağlı olarak etkilenir ve bozulabilir. Bu durumda EGR valfi sıkışması araçta turbo mekanik arıza oluşturabilmektedir.
Turbo Selenoid Valf Arızası Belirtileri
Aynı zamanda, turbo selenoid valfine bağlı durumdaki hortumların delinmesi veya yerinden çıkması durumunda da arıza yapabilir. Turbo selenoid valfinde oluşan bu arızaların yaşanması sonucunda turbonun basıncı düşer ve arıza oluşur.
Turbo arızası sonucunda oluşan boşluktan yağ sızabilir. Sızan yağ, turbonun bastığı hava ile birlikte yanma odasına gönderilir ve araç yağ yakmaya başlar. Yağ sızıntısı zamanla artar ve motor yağı yakıt olarak görür. Motor devamlı çalıştığı için yağ devamlı gelir.
Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
Egzozdan Gelen Gri Duman: Bariz şekilde görülebilecek bir arıza belirtisidir. Motorun zorlanmasıyla beraber egzozdan gri duman ve yanık yağ kokusu atılır. Turbo içerisinde yağ kaçağı olduğu anlamına gelmektedir. Bu durum sırasında aracınız motor devrini hızlıca arıttıracaktır.
Aracı ısınmadan çalıştırmak ve bunu sürekli uygulamak başta turbo ve motor olmak üzere diğer parçalarda da büyük problemler oluşturmaktadır. Turboya zarar veren bir diğer problem ise aracın vites geçişlerinin çok ani ve yersiz şekilde yapılmasıdır. Araç kullanırken vites geçişlerine oldukça dikkat etmek gerekir.
Modern Turbo veya Kompressör Motorlarda basinc ayari Wastegate ile kontrol ediliyor.Belirli bir basinci tutmak amacli kullanilan Sibop´a Wastegate adi verilmis.Hava Motora ulasmadan disari birakiliyor.Cogunlukta elektromanyetik bir sibop ile gerceklesiyor bu basinc sinirlamasi.
Motorun Düşük Performans Göstermesi
Arızalı bir turbo basınç sensörü, motordaki hava-yakıt karışımını doğru bir şekilde ayarlayamaz. Bu, motordaki performansın düşmesine neden olabilir. Aracınızın beklediğinizden daha yavaş tepki vermesi bu sorunun bir göstergesi olabilir.
Turbo basınç sensörü, emme manifolduna hava girişi olan boru üzerinde bulunur. Sensör aldığı bilgiyi kablo aracılığıyla elektronik kontrol ünitesine gönderir. Başka herhangi bir kısımla bağlantısı bulunmamaktadır. Bu yüzden değişimi çok zor değildir.
1- Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : En çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir. Sesin turbodan geldiğine emin olunarak ivedilikle turbo sökülüp tamir edilmelidir. Gecikme turbonun dağılmasına ve masrafın katlanmasına neden olacaktır.
Turbo motorun en büyük avantajı, çok düşük motor hacimleriyle bile yüksek performans verebilmesidir. Örneğin 1.0 litrelik bir turbo motorlu araç, genel olarak 1.0 litrelik atmosferik motorlu bir araca göre daha yüksek beygir ve tork gücü yakalar.
Motora giren havanın,sıkıştırılması için kullanılan boruya Turbo Hortumu denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri