Karaciğer kistleri genellikle semptom açığa çıkarmadığından farklı sağlık taramaları sırasında fark edilirler. Kist gözlemlenmesi halindeyse kistin iyi huylu olup olmadığını anlamak üzere çeşitli tetkiklere başvurulur. Bu noktada ilk tetkik ultrasondur.
Vücutta nedeni bilinmeyen şiddetli ağrı ve sindirim problemleri en belirgin karaciğer kistleri belirtileri arasında yer alır. Şiddetli ağrıyla ortaya çıkan karaciğer kisti belirtileri genel olarak şöyledir: Şiddetli karın ağrısı Şişkinlik ve hazımsızlık.
Karaciğer Kisti Tedavisi
Tek tedavi yolu cerrahidir. Ameliyatla karaciğerdeki kistlerin alınması gerekir. Cerrahi yöntem kistin büyüklüğüne, yerine ve sayısına göre değişiklik gösterebilir. Uygun hastalarda laparoskopik cerrahi uygulanır.
Karaciğer ağrısı aslında üst karın bölgesinin sağında hissedilir. Bu ağrı zamanla sırta, sağ omuza, karın bölgesine veya böbreğe yayılabilir. Eğer bu bölgelerde uzun süreli ağrı hissederseniz, bu ciddi bir karaciğer sorunu belirtisi olabilir.
Karaciğer kisti tedavi edilmediğinde yaşanacak durumlara ek olarak “Karaciğer kist kaç cm tehlikelidir?” sorusunun yanıtı da merak edilir. Kist 4 cm'den büyükse gerekli tanının konulması önemlidir.
İlgili 19 soru bulundu
Çoğu kist, tedavi gerektirmeyip kendiliğinden kaybolur. Belirti gösteren ya da kötü huylu olan kistler ameliyat ile alınır. Kurutma işlemi de uygulanabilir fakat etkisi kısa süreli olur. Bazı PLD hastalarında karaciğer nakli gerekli olabilir.
“TEDAVİSİ MÜMKÜN OLMAYAN ABDOMİNAL HİDATİTOZA YOL AÇABİLİR”
Bu durum özellikle yaşlı hastalarda ölümcül olabilir. Kist ana safra yollarından birine açılarak genç ve sağlıklı bireylerde dahi ölümcül olabilecek safra yolu enfeksiyonlarında veya safra yollarını tıkayarak sarılığa neden olabilir.
İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir. Kistin yumurtaları baskılaması ya da döndürmesi gibi durumlar söz konusu oluyorsa, 4-5 cm'lik lezyonlar da tehlikeli olarak değerlendirilir.
Karaciğer kanserinin erken dönemde çok özgün bir bulgusu yoktur. O nedenle de tanı konduğunda kanser genellikle büyük boyutlara ulaşmış olarak bulunur. Sıklıkla, kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik, çabuk yorulma, sarılık, karında sıvı toplanması gibi bulgular görülür.
Karaciğer hastalıklarıyla ilgili durumlarda dahiliye yani iç hastalıkları bölümüne başvurmak gerekmektedir.
Çoğu zaman iyi huylu olan karaciğer kistleri düzenli takip ile kontrol altında tutulması halinde hastanın yaşamı için herhangi bir risk oluşturmazlar. Ancak karaciğer kistlerinin büyümeye devam ettiği ve çeşitli semptomları beraberinde getirdiği durumlarda bazı müdahaleler uygulanması gerekebilir.
Karaciğer hastalıklarına bağlı gelişen kaşıntıda sırt, en sık kaşınan bölgedir. Ancak daha az sıklıkta diğer tüm vücut bölgelerinde kaşıntı gelişebilir. Karaciğer kaynaklı kaşıntının şiddeti gündüz, geceye göre daha fazla olurken, kış aylarında artar.
Genel anestezi altında yapılan ve ortalama 60 dakika (45-150 dakika) süren bu ameliyat sonrasında hastalar, genellikle 5-6 saat içinde sıvı gıda, ertesi sabah normal gıda almaya başlarlar ve klinik seyre göre 1-2 gün içinde eve gönderilirler.
Tüm hidatik kistler için doğruluk oranı ve pozitif prediktif değer, %95 olarak bulunmuştur. Ultrasonografide; çift kontur bulgusu, kist içi ondüle membran veya septa, bunlarla birlikte ince ve düzgün duvar yapısının tanısal olduğu görülmüştür. Hidatik kistin tiplendirilmesi,tanı konurken unutulmamalıdır.
Karaciğer Kanserinin Belirtileri Nelerdir? Karında rahatsızlık hissi, karın ağrısı ve hassasiyet, sarılık, bulantı, kusma, iştah kaybı, çabuk doyma, açıklanamayan kilo kaybı, halsizlik, yorgunluk, ateş belirtiler arasındadır.
özellikle sindirim sisteminden (bağırsaklar) gelen kanın ilk önce karaciğerden geçmesi nedeniyle buralara ait kanserlerin karaciğer metastazları sık görülür. Kalın bağırsak, mide, pankreas, safra yolları, ince bağırsak gibi organlara ait kanserlerde karaciğere metastaz sıktır.
Karaciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir? Karaciğer kanserinin belirti ve bulguları arasında sarılık, sağ tarafta belirgin karın ağrısı, sağ omuz ağrısı veya karnın sağ üst bölgesinde yumru hissedilmesi gibi şikayetler bulunur.
ALT testi; karaciğer hasarını kontrol eden önemli bir kan testidir. Bu test, karaciğer hasarının öğrenilmesi ve uygun bir tedavi uygulanması için istenmektedir. Herhangi bir hazırlık gerektirmeden koldan alınan kan örneği ile ALT düzeyi ölçülür.
Yumurtalık kistlerinin birçoğu belirti bile vermezken bir kısmı ise ağrı oluşturur. Yumurtalık kistlerinde ağrı kasıklarda ve karında görülür. Büyük kistler, adet gecikmesi ve ağrılı bir adet dönemine neden olabilir.
Ultrason kontrolünde fonksiyonel kist ya da solid kistik kitle olup olmadığı kolaylıkla belirlenebilmektedir. Korpus luteum kistleri: Adet döneminde görülen kistlerdir. Ovulasyon (yumurtlama) ile meydana gelir. Tamama yakını kaybolur, bazen kanamaya neden olabilir.
Kistler genel olarak içleri sıvı dolu kesecikler olarak tanımlanabilir. Kitlelerin ise yapısını hücreler yani doku oluşturur. Memede ele gelen yapıların dört tanesinden bir tanesi meme kistidir. Kitlelerde memede her dört kadından birinde bulunur.
Normalde karaciğer büyüklüğü 15-16 cm civarındadır. Karaciğer büyümesi durumunda ise karaciğer 21-22 cm ye kadar çıkabilmektedir ve hastalara sağ üst karın bölgesinde rahatsızlık vermektedir.
Laparoskopik yumurtalık kisti ameliyatı, diğer laparoskopi cerrahi prosedürlere benzer şekilde yapılır. Hasta genel anestezi altındadır ve ameliyatlar ortalama 1 saat kadar sürer.
Karaciğer, bir kısmı hasar gördüğünde veya çıkarıldığında kendini yenileyen ve büyüyen tek organımızdır. Bu sebeple insanlar karaciğerlerinin bir bölümü için donör olabiliyorlar ve organ bağışı yapabiliyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri