WebP, web sitelerinin PNG ve JPEG gibi geleneksel formatlardan çok daha küçük dosya boyutlarıyla yüksek kaliteli görüntüleri göstermesini sağlar. WebP dosyalarını kayıpsız veya kayıplı sıkıştırma ile kaydetmeyi seçebilirsiniz.
WebP vs JPEG
WebP daha küçük dosya boyutuna sahip olmasıyla JPEG'ten farklılaşır. JPEG veya JPG, çok renkli görüntüler için iyi bir seçenektir. Özellikle kaliteli fotoğraflar için tercih edilen JPEG'te sıkıştırma yapıldığında görüntü kalitesinde belirli bir kayıp yaşanır. JPEG animasyon görsellerini desteklemez.
WebP, Google tarafından 2010 yılında geliştirilen bir dosya formatıdır. Kaliteyi koruyarak görüntüler için daha yüksek bir sıkıştırma oranı sağlar. Web yöneticileri ve geliştiricileri, sitenizin daha hızlı yüklenebilmesi için daha küçük dosya boyutlarında görüntüler oluşturabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Dosya (Bilgisayar Dosyası/Dijital Dosya)
En çok kullanılan dosya türleri ve uzantıları; metin dosyaları(txt), word dosyaları(doc, docx), excel dosyaları (xls, xlsx), powerpoint dosyaları(ppt, pptx), pdf dosyaları(pdf), resim dosyaları(png, jpg, jpef), ses dosyaları(wav, mp3) ve video dosyaları( avi, mp4)'dır.
İki ana dijital görüntü dosyası türü vardır: Raster ve vektör.
Resim formatı, bilgisayar ortamında resim ve fotoğrafların doğru şekilde görüntülenebilmesini sağlar. Bunun için de resim ve fotoğrafların doğru sayfa düzeninde ve doğru format ile kaydedilmesi önemlidir. Bunun için de bilgisayar ortamında kullanılan birçok görsel formatı vardır.
WebP dosyalarını açmak için çeşitli görüntü düzenleme programları kullanılabilir. Adobe Photoshop, GIMP, Paint.NET gibi popüler programlar genellikle WebP formatını destekler. Dosyayı bu programlardan birine yükleyerek düzenleyebilir veya görüntüleyebilirsiniz.
Not: WebP, dosyanın üzerine yazma veya veri kaybı riski olmadığında Dosya > Farklı Kaydet bölümünde tercih edilen bir dosya biçimi olarak da kullanılabilir. Kopyasını Kaydet iletişim kutusunda, Biçim açılır menüsünde tercih ettiğiniz biçim olarak WebP'yi seçin ve Kaydet'e basın.
JPG ve PNG arasındaki fark, görüntüleri sıkıştırmak için kullandıkları algoritmadır. JPG'ler daha küçük olma eğilimindedir, ancak kayıplı sıkıştırma kullanırlar, yani onları her kaydettiğinizde bir miktar kalite kaybedersiniz. PNG'ler daha büyüktür ancak kalite kaybı olmaz.
WebP, web sitelerinin PNG ve JPEG gibi geleneksel formatlardan çok daha küçük dosya boyutlarıyla yüksek kaliteli görüntüleri göstermesini sağlar. WebP dosyalarını kayıpsız veya kayıplı sıkıştırma ile kaydetmeyi seçebilirsiniz.
JPG'ler ve JPEG'ler aynı dosya formatıdır. JPG ve JPEG, Joint Photographic Experts Group'un kısaltmasıdır ve her ikisi de raster görüntü dosyası türleridir. JPG'nin dört karakter yerine üç karakter uzunluğunda olmasının tek nedeni Windows'un ilk sürümlerinin dosya adları için üç harfli bir uzantı gerektirmesidir.
Avif, gelişmiş ve verimsiz olmayan WebP formatının bir çeşididir. WebP formatı, internet üzerindeki görüntülerin sıkıştırılması için kullanılan bir görüntü dosyası formatıdır. Avif ise WebP formatına alternatif olarak geliştirilmiş bir format olup, daha yüksek sıkıştırma oranı ve daha iyi görüntü kalitesi sunar.
JPEG, dijital görüntüler için en iyi dosya formatıdır ve fotoğrafçıların görüntüleri dijital fotoğraf makinelerinde ve diğer reprografik aygıtlarda yakalamaya ve depolamaya başlamasından beri bu özelliğini her zaman korumuştur. JPEG görüntüleri aşağıdaki dosya adı uzantılarını bir araya getirir: . jpg.
JPEG dosyası nedir? Joint Photographic Experts Group (JPEG) dosyası, görüntüleri sıkıştırarak dosyayı küçülten kayıplı bir raster dosya formatıdır. JPEG dosyaları, dünyadaki en popüler ve yaygın kullanılan görüntü formatlarından bazılarıdır.
docx, . xlsx ve . pptx gibi XML tabanlı dosya biçimlerini kullanılmaktadır. Bu biçimler ve dosya adı uzantıları, Microsoft Word, Microsoft Excel ve Microsoft PowerPoint için geçerlidir.
Uzantılar, bilgisayarınıza hangi uygulamanın oluşturulduğunu bildirir veya dosyayı ve dosyası için kullanılan simgeyi açabilir. Örneğin, docx uzantısı bilgisayarınıza dosyayı Microsoft Word'ün açabileceğini ve dosyayı Dosya Gezgini'nde görüntülediğinizde bir Word simgesi görüntülemesini bildirir.
Dosya uzantıları, bizlere mevcut dosyanın hangi biçim ve formatta olduğunu anlatmaktadır. Dosya uzantısına bakarak, mevcut dosyanın hangi program ile açılacağını ve hangi amaçla kullanılacağını anlayabiliriz. Bu da takdir edersiniz ki oldukça hayati önem taşıyan bir ayrıntıdır.
Yaygın olarak kullanılan iki metin dosyası biçimi vardır: Sekme karakterinin (ASCII karakter kodu 009) genellikle her metin alanını ayırdığı sınırlandırılmış metin dosyaları (.txt). Virgülle ayrılmış değerler metin dosyaları (.csv), içinde virgül karakteri (,) genellikle her metin alanını ayırır.
Dosya Gezgini'ni açın. Görünüm sekmesine tıklayın. "Dosya adı uzantıları" seçeneğini etkinleştirin.
Dosya uzantısı: Dosyaların bilgisayar üzerinden tanınması dosya uzantısı ile olur. Bilgisayar bir dosyayı açmadan önce dosya uzantısına bakar ve resim ise resim programı ile, yazı ise kelime işlemci ile açar. Burada “jpg” dosya uzantısıdır.
Hiper Metin İşaretleme Dili (HTML, İngilizce HyperText Markup Language kelimelerinin baş harflerinin kısaltılmasıdır) web sayfalarını oluşturmak için kullanılan standart metin işaretleme dilidir. Dilin son sürümü HTML5'tir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri