Açılımı “Secure Hyper Text Transfer Protocol” olsa da dilimizde “Güvenli Metin Aktarma Protokolü” olarak biliniyor. Temelde iki protokol de aynı işi yapsa da HTTPS'de güvenlik öne çıkar. HTTP protokolüne SSL sertifikası eklenerek oluşur. Kısacası internet sitelerinin metinlerle kurduğu bağlantının şifrelenmesidir.
HTTPS (HTTP Secure, Türkçe güvenli hiper metin aktarım iletişim protokolü) bir bilgisayar ağı üzerinden güvenli iletişim için internet üzerinde yaygın olarak kullanılan bir HTTP (hiper metin aktarım iletişim protokolü) uzantısıdır.
Bir web sitesi SSL sertifikası ile güvenli hale getirilmişse URL'de HTTPS (Güvenli Köprü Metni Aktarım Protokolü) kısaltması görünür. SSL sertifikası yoksa Secure (Güvenli) anlamına gelen S harfi olmadan yalnızca HTTP kısaltması görünür.
Açılımı Secure Hypertext Transfer Protocol olan https ise verici ile sunucu arasında her türlü bilgiyi şifreli olarak gönderip almaya yarayan bir güvenlik önlemi ekler. Bu da SSL Sertifikasıdır.
Http ve Https birbirine yakın olsalar da önemli bir farka sahip. Https'nin açılımı, 'Hyper Text Transfer Protocol Secure' yani 'Güvenli Hiper Metin Transferi Protokolü'dür. Sebebi ise şudur: Http ile belli bir oranda güvenli veri aktarımı sağlanmaktadır. Https ise bu güvenliğin arttırılmış biçimidir.
İlgili 37 soru bulundu
SSL, bilinen güvenlik açıklarına sahip eski algoritmaları destekler. TLS, gelişmiş şifreleme algoritmaları kullanır. SSL el sıkışması işlemi karmaşık ve yavaştır. Bir TLS el sıkışması daha az adıma ve daha hızlı bir bağlantıya sahiptir.
HTTP, iletişim için 80 numaralı bağlantı noktasını kullanır ve HTTPS, 443 numaralı bağlantı noktasını kullanmaktadır. HTTP'nin aksine HTTPS güvenlidir. HTTP'de şifreleme yoktur ve HTTPS'de şifreleme mevcuttur. HTTP herhangi bir sertifika gerektirmez – HTTPS, SSL Sertifikalarına ihtiyaç duymaktadır.
Tarayıcınızı açın. Güvenilirliğin kontrolü için web adresinin sol tarafında bulunan güvenlik durumuna bakın. Kilit işareti varsa o site güvenlidir. Yuvarlak içinde ünlem işareti varsa bilgi veya güvenli değil demektir.
SSL (Secure Sockets Layer) sertifikaları, site adreslerinin doğruluğunu kontrol eden, iki nokta arasındaki veri iletişimini şifreli kanal üzerinden yaparak güvenli bir şekilde iletilmesini sağlayan bir üründür.
HTTPS, “HyperText Transfer Protocol Secure” (Güvenli Hiper Metin Aktarım Protokolü) kısaltmasıdır. HTTPS, HTTP protokolünün güvenli bir sürümüdür ve internet üzerinden veri aktarımı yapmak için kullanılır.
Herhangi bir web sitesi, özellikle giriş kimlik bilgileri gerektiren web siteleri HTTPS kullanmalıdır. Chrome gibi modern web tarayıcılarında, HTTPS kullanmayan web siteleri olanlardan farklı olarak işaretlenir. Web sayfasının güvenli olduğunu belirtmek için URL çubuğunda yeşil bir asma kilit olup olmadığına bakın.
HTTP ve HTTPS arasındaki fark SSL sertifikasıdır. HTTPS yükleyen internet sitesi SSL sertifikasını kullanır ve veri transferinde bilgi şifrelenir. HTTP'de ise veri metin formatında gönderilir ve herkes tarafından kolay bir şekilde okunabilir.
HTTPS kullanımı sayesinde kötü niyetli hackerlar, web sitenizde kullanıcılar tarafından iletilen verileri ele geçiremez. Böylece tarayıcı ile sitenizin sunucusu arasında gönderilen tüm bilgilerin çalınma ihtimali ortadan kalkar. HTTPS, korsanlığa karşı bir garanti olarak görülmektedir.
HTTPS, HTTP protokolünün güvenli bir şekilde verilerin gönderilmesini sağlamak için SSL/TLS protokolünü eklemesinden oluşur. İki bilgisayar arasındaki tüm veri transferi şifrelenir ve SSL/TLS protokolü tarafından şifrelenir. Örneğin, bir web sunucusu ve bir istemci arasındaki veriler.
Merhaba. Gov ve Edu uzantılı siteler güvenilir sitelerdir çünkü bu siteler kurum ve kuruluşlara aittir. Milli Eğitim Bakanlığının çıkarmış olduğu Eba sitesinin uzantısına baktığımızda Gov ile bittiğini görürüz hem eğitim hem de kurumlara ait olduğunu belirtmektedir.
Böyle bir uyarı ile karşı karşıyaysanız, bu ibare web sitenin SSL sertifikasının eksik olduğu ve bir an önce bu sertifikanın edinilmesi gerektiği anlamına geliyor olabilir. Bu sertifikanın eksikliği web site kapsamındaki verilerin tehlikeye girebileceği anlamını taşır.
Peki, HTTPS nedir? Güvenlik sertifikası olmayan ve HTTP olarak belirtilen web sitelerinde, verici ve sunucu arasında paylaşılan verilerde şifre yoktur. Farklı bir deyişle tüm veriler şifresiz olarak kaydedilir. Herhangi bir güvenlik protokolüyle korunmayan bu siteler, dış tehditlere karşı savunmasızdır.
Üst Katman TCP(Transmission Control Protocol) verinin iletimden önce paketlere ayrılmasını ve karşı tarafta bu paketlerin yeniden düzgün bir şekilde birleştirilmesini sağlar. Alt Katman IP (Internet Protocol) ise, iletilen paketlerin istenilen ağ adresine yönlendirilmesini kontrol eder.
80 numaralı port, http bağlantı protokolü ile internete erişim sağlayan porttur. İnternet erişimi sağlayan tüm cihazlar 80 portunu kullanırlar.
HTTP Hiper bilgi ortamı, çağımızı değiştiren ve halen daha değiştirmeye devam eden Hiper Metin Aktarım Protokolü 1989'da CERN'de Tim Berners Lee tarafından geliştirilmeye başlanıldı.Aynı yıllarda www'yi de icat eden Tim Berners Lee adındaki bu mühendis aynı zamanda HTML'i de icat eden kişidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri