Kan tahlillerinin yanı sıra her hastalığa özgü olarak tanımlanan antikor testleri de sıklıkla uygulanır. Bu testlerle vücudun bağışıklık sisteminin kendi hücrelerine karşı ürettiği antikorlar incelenerek romatizmal hastalığın tanısı konulur. Genetik faktörlerin neden olduğu durumlarda genetik analizlerden yararlanılır.
Tanıda romatizma testi olarak bilinen eritrosit sedimentasyon hızı (ESH) ve CRP testleri kullanılır. Radyolojik görüntüleme yöntemlerine başvurulur. Halk arasında romatizma tahlilleri olarak bilinen, eklem sıvısı ve doku örneği alınabilir.
Gut hastalığı, böbrek yetmezliği, şeker, karaciğer fonksiyonlarınızın çalışıp çalışmadığı, romatizma, gizli sarılık, enfeksiyon gibi çok ciddi pek çok hastalık bir damla kanla ortaya çıkabiliyor.
Kas Romatizmasında (Miyofasiyal ağrı sendromunda) Tanı, Fibromiyalji Sendromunda olduğu gibi, esas olarak ayrıntılı ve kapsamlı bir muayene ile konur. Bazen hastalığa eşlik eden veya tetikleyen ek problemleri ortaya koymak için laboratuar ve görüntüleme yöntemlerine de başvurulabilir.
Bu doğrultuda kanda bakılan belirli testlerin sonuçları iltihaplı romatizma tanısı açısından değerli ve anlamlıdır. Romatoid Artrit tanısında yardımcı olan testler aşağıdaki gibi özetlenebilir: Romatoid Faktör (RF), Anti-CCP Antikoru Testi. Anti-Nükleer Antikoru (ANA) Testi.
İlgili 38 soru bulundu
İltihaplı romatizma hastalıklarında ise, CRP, hafif-orta dereceli bir artış gösterir. Koroner kalp hastalığı ve kalp hastalıklarında hafif dereceli artış, hatta obezlerde (aşırı şişmanlarda) de hafif CRP artar.
Romatoid artrit tanısında en sık kullanılan laboratuvar testleri sedimantasyon, c-reaktif protein (C-RP), romatoid faktör (RF) ve anti-CCP denilen anti-siklik sitrülize peptid antikorudur. Hastalığın aktif olduğu dönemlerde kanda iltihabı gösteren sedimantasyon ve C-RP sıklıkla yüksektir.
Ağrılar genellikle boyun ve bel bölgesinde daha çok olmak üzere omuz, dirsek, diz ve ellerde fazlaca görülür. Vücudun bir tarafında duyulan ağrı, diğer tarafa nazaran daha az veya çok olabilir. Ağrı genellikle zonklama, dağılma veya yoğun bıçak batma tarzında kendini gösterebilir.
Fibromiyalji, vücutta kas - iskelet sisteminde ortaya çıkarak yaygın kas ağrısı (miyalji) ve eklem ağrısı (artralji) içeren kronik bir yumuşak doku romatizmasıdır. Yorgunluk, uyku, hafıza ve ruh hali sorunları ile karakterize olan fibromiyalji,, hastaların yaşam kalitesini olumsuz bir şekilde etkileyebilir.
Ortopedi doktorları, kırıklar, yaralanmalar ve kemikler, eklemler ve kaslarla ilgili durumlar dahil olmak üzere kas-iskelet sistemi durumlarının tanı ve tedavisinde uzmanlaşmıştır.
Fibromiyalji Nedir? Fibromiyalji (iltihapsız kas romatizması) dokunmaya duyarlı yaygın ağrı ve hassasiyetle giden, sık görülen bir sağlık sorunudur. Halk arasında yumuşak doku romatizması olarak da bilinir. Vücudun belli bölgelerinde, ağrı ve hassasiyet oluşur, zamanla kaybolabilir veya yer değiştirebilir.
Sürekli kas ağrısı olur mu? Kas ağrısı kısa sürede geçebileceği gibi sürekli de olabilir. Sürekli olan kas ağrısı, kronik bir hastalığın işareti olabilir. Kas yaralanmaları, kas spazmı, fibromiyalji (kas romatizması), kas ve iskelet sistemi bozuklukları (skolyoz, osteoartrit gibi) kronik kas ağrılarına neden olabilir.
İltihaplı romatizmal hastalıklarda, özellikle istirahatte gelişen boyun, bel, sırt veya eklem ağrısı ve şişliği, kas ağrılarının yanı sıra; ciltte döküntü, akciğer, beyin, böbrek, sinir sistemi gibi birçok organ ve sisteme ait belirtiler görülebilir.
Miyaljinin en yaygın nedenleri aşırı kullanım, yaralanma veya zorlanmadır. Bununla birlikte, miyalji, hastalıklardan, ilaçlardan veya bir aşıya yanıt olarak da kaynaklanabilir. Özellikle egzersiz gibi yoğun fiziksel aktivitelerle uğraşan bireylerde dehidrasyon da zaman zaman kas ağrısına da neden olur.
Romatizma teşhisi için doktor öncelikle kaslarda meydana gelen ağrı, şişlik ve sertlik gibi semptomları inceler. Bunların dışında romatizmanın kesin tanısı için bazı görüntüleme testlerine ihtiyaç duyulur. Romatizma teşhisinde faydalanılan yöntemler şunlardır: Röntgen.
Belirtileri, genellikle eklemlerde hareket kısıtlanması ve eklem bölgesinde ciddi derecede ağrı meydana gelmesidir. Bunun yanı sıra ağrıdan kaynaklanan kasılmalar ile eklem bölgesinde sertleşmeler meydana gelir ve kişi bir müddet eklem bölgesini kıpırdatma da zorluk çeker.
Genellikle şiddetlenen ağrı ve artan yorgunluk fibromiyalji atağının ayırt edici özellikleridir. Atak sırasında kötü uyku kalitesi, karamsar olumsuz düşünceler, asit, reflü gibi sindirim problemleri, kol ve bacaklarda şişkinlik, uyuşukluk ve karıncalanma gibi belirtilerde patlama görülür.
Fibromiyalji belirtileri vücudun belirli noktalarında hassasiyet ve ağrı olarak kendini gösterir. Daha çok bel ve boyunda oluşan ağrının yanı sıra omuz, dirsek, diz ve ellerde de ağrı oluşabilir. Hastalarda ayrıca gerilim tipi baş ağrısı da görülebilir.
Kas romatizmasının bilinen kesin bir tedavisi yoktur. Fibromiyalji tedavisi, belirtileri azaltmaya ve yaşam kalitesini iyileştirmeye odaklanır. İlaçlar ağrıyı dindirebilir ve daha iyi uyumanıza yardımcı olmaktadır. Fizik tedavi, gücünüzü arttırarak vücudunuzdaki stresi azaltır.
Kas-iskelet sistemini ilgilendiren tüm ağrılı durumlar romatizmal hastalıklar olarak adlandırılıyor. Hastanın yaşam kalitesini oldukça düşürüyor, ekonomik ve sosyal hayatı da olumsuz etkiliyor.Her mevsimde görülebilen romatizmal hastalıklar, özellikle kış aylarında soğuk hava nedeniyle daha fazla belirginleşiyor.
Uyku sırasında derin uykuya geçemedikleri, diş gıcırdattıkları ve istemsiz bazı hareketler yaptıkları görülür. Baş ve yüzde ağrılar, karında gaz ve geğirme ihtiyacı, ishal, kabızlık, ani idrara çıkma hissi, adet öncesi aşırı gerginlik, göğüs, kalp ağrısı ve çarpıntılar görülebilir.
Özellikle soğuk-sıcak ısı uygulaması, egzersiz ve masaj gibi yöntemlerin yanı sıra, balık yağı, zeytinyağı, yulaf ve buğday gibi tam tahıllar, bezelye ve fasulye gibi baklagiller ile bitki çayları ve vitamin takviyeleri romatizmaya iyi gelen yöntemlerin başında yer alır.
Romatoid faktörün referans aralığın (<15 IU / mL) üzerinde seyretmesi halinde şüphe duyulması gereken rahatsızlıklar, diğer bir deyişle RF yüksekliği nedenleri şu şekildedir: Bağışıklık sistemi rahatsızlıkları Karaciğer rahatsızlıkları İnflamatuar akciğer rahatsızlığı
CRP' nin (C-reaktif protein) kan plazmasındaki normal değeri 1.0 mg/L'nin altındadır. Yani çok düşük miktarda bulunur. Değeriniz ne kadar düşük ise kalp damar hastalıkları veya enflamatuvar (iltihabi) hastalıklar açısından riskiniz o kadar düşüktür.
İltihaplı romatizma belirtileri, eklemlerde ağrı, şişlik, sertlik ve hassasiyet ile birlikte kas ağrılarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri