“Where” kelime anlamı olarak “Ne zaman” anlamına gelir ve relative clause'da yer belirten kelimelerden sonra kullanılır. Kelimenin muhakkak yer belirtmesi gerekir, bir şehrin veya ülkenin ismi bir cümlede geçiyor diye illa ki yer belirtmek zorunda değildir. Do you remember that place? We met there.
Where. Türkçede “Nerede?” soru zamirinin karşılığı olan “where” sözcüğü, mekânın nitelendiği iki cümlenin birleştirilmesinde, “which” yerine kullanılabilir. Örnekler: I will take you to a cafe where the americano is very famous.
Relative clause'larda bir yer niteleniyorsa where kelimesi yerine in which de kullanılabilir: This is the house where I was born. (Doğduğum ev burası.)
Eğer yan cümle cümlenin başında yer alıyorsa, yan cümle ile ana cümle arasına virgül işareti (,) konur. Aktif olarak kullanılan bağlaçlar şöyledir: “after”, “although”, “as”, “because”, “before”, “if”, “once”, “since”, “now that”, “though”, “till”, “until”, “when”, “where”, “whether”, “while”.
İlgili 28 soru bulundu
Bu bağlaçlar genelde günlük dilde sık olarak kullanılan bağlaçlardır. İngilizcede koordine eden bağlaçlar, “for”, “and”, “nor”, “but”, “or”, “yet” ve “so” olmak üzere 7 tanedir. Bu bağlaçlar FANBOYS şekline kısaltılabilir. Aşağıdaki tabloda bu bağlaçların ne olduğunu, anlamını ve örnek cümlelerini görebilirsiniz.
Time conjunctions yani zaman bağlaçları (when, while, as, just as, as soon as, by, by the time vb.) İngilizcede en sık kullanılan bağlaçlar grubundadır.
When'de olduğu gibi, while da kendisinden sonra gelen cümleye anlam kazandırır. Yine when'de olduğu gibi, cümleye while ile başlayıp ikinci cümle ile arasına virgül konulması gereklidir.
Yine TDK kılavuzuna göre metin içinde tekrarlı bağlaçlardan (Hem gider hem ağlar.) önce ve sonra, cümle içinde pekiştirme ve bağlama görevinde kullanılan de/da (O da aynı yolun yolcusu!) bağlacından sonra virgül kullanılmıyor.
- Cümle sonlarına virgül işareti konmaz. - Soru ile biten cümlelerde virgül işareti kullanılmaz. - Önemli yerlerin belirtilmesi için virgül işareti kullanılmaz. - Cümlelerin başında virgül işareti kullanılmaz.
“Who”, öznel bir zamirdir. “Whom” ise nesnel bir zamirdir. Bu, en basit şekliyle, “who”nun her zaman bir fiile tabi olduğu, “whom”un ise bir cümlede her zaman nesne olduğu anlamına gelir.
Örnekten de görüleceği üzere who relative pronounu cümleden atılmış ve fiile –ing takısı getirilerek yapı oluşturulmuştur.
Which kelimesi, cümle içinde özne ve nesne yerine kullanılır. İki cümlede nitelenmek istenen hayvan ve nesne ise which kullanılır. Cümle içinde which kelimesinden önce isim gelmektedir.
WHERE komutu veritabanından belirli şartlara göre sorgu yapmamızı sağlar. Böylelikle veritabanından çekeceğimiz verileri dilediğimizce filtreleyebiliriz. Sorgu sözdizimi; SELECT (sutunAdi) FROM (tabloAdi) WHERE (şartlar) şeklindedir.
When kelimesi cümle içerisinde bağlaç olarak kullanılır. Örneğin: ''When I got home she was already gone'' (Ben eve geldiğimde o çoktan gitmişti.) Bu kelime soru cümlelerinde kullanıldığında ise ''ne zaman'' anlamına gelir. When did you break up with her? (Onunla ne zaman ayrıldınız?)
Kullanıldığı cümleye göre “o halde” anlamı da ifade eder. 2. In that way: “O şekilde” anlamında kullanılmaktadır.
Birbiri ardına sıralanan, söz dizimi açısından eş görevli sözcük, sözcük grupları ve sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için kullanılır. Yazıda arka arkaya gelen eş görevli kelimeler arasına konur.
Fiilimsiden Sonra Virgül Gelir Mi? Fiilimsiden sonra istisnai durumlar haricinde virgül gelmemektedir. Bu istisnai durum da şöyledir: iki fiilimsinin art arda geldiği durumlar. Eğer iki fiilimsi peşin sıra geliyorsa, cümlede anlatım bozukluğu olmaması açısından virgül kullanımı olabilir.
When bağlacını kullanarak cümle kurmak için takip edebileceğiniz iki formül vardır: “When + past simple cümlesi + past continuous cümlesi” ve “When + past tense cümlesi + past tense cümlesi” Örneğin: When we came home, the cat was missing. (Eve geldiğimizde kedi kayıptı.) When you went to Ankara, we missed you.
While+Simple Past, Simple Past
– I waited outside while she had an interview. (O görüşme yaparken ben dışarıda bekledim.) “While” birbirine paralel devam eden iki eylemi anlatmak için de kullanılır. Bu durumda her iki cümlede de Past Continuous Tense kullanılır.
Türkçe zarf-fiillerin noktalaması
almış sözcükten sonra virgül konmaz çünkü bu ekler aynı zamanda bağlaç niteliğindedir ve bazı istisnalar haricinde bağlaçlardan önce veya sonra noktalama işareti kullanılmaz.
✓ Birbiriyle uzak zaman dilimlerini içeren tense'ler (Past perfect, Future) yanyana gelmez. ✓ İki Past Perfect tense yan yana gelmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri