Kireç çok iyi bir mikrop öldürücüdür. Sadece tavuk kümesleri değil tüm hayvan barınakları sık sık kireçle badana edilmelidir. Yeni altlık serilmeden önce yerlere biraz sönmüş kireç serpilir.
Sönmemiş kireç
Yanmamış kireç suyla temasa geçtiğinde yüksek ısı ürettiği için serpildiği ortamdaki mikrop ve asalakları öldürür ve dezenfeksiyon sağlanmış olur. Kümes içinde hayvan yokken ve uzun etkili dezenfeksiyon yapılacaksa sönmemiş kireç ıslak zemine atılarak uygulanır.
Kümesin Düzenli Aralıklarla Temizlenmesi
Bu durumun ortadan kaldırılması adına kümes zeminlerinin 5-7 günde bir olacak şekilde temizlenmesi ve zemine yılda 2-3 kez kireç atılması gerekir. Özellikle kireç tavuk biti önleme noktasında kullanılabilecek yöntemler içerisinde büyük bir öneme sahiptir.
Yer tavukçuluğunda kondüksiyon yolu ile ısı kaybının önlenmesi ve tavuklara doğal davranışları olan eşinme imkanının sağlanabilmesi amacıyla zemine esnek, suyu emme özelliği olan bir madde serilir ki buna altlık denir. Kümeslerde altlık kullanılmasının temel nedeni tabanda ısı izolasyonunun sağlanmasıdır.
Sönmemiş kireç
Bu nedenle suda seyreltilerek veya ıslak zemine uygulanması ve içeride hayvan yoksa yüksek düzey ve miktarda uygulanması tavsiye edilir. Çünkü yanmamış kireç suyla temasa geçtiğinde yüksek ısı üretir ve serpildiği ortamdaki mikrop ve asalakları öldürerek dezenfeksiyon sağlamış olur.
İlgili 21 soru bulundu
* Köklerin topraktan su almasına olanak verir. * Bitkide fosfatı dengeleyen enzimlerin hammaddesidir. Bitki için yararlı mikroorganizma, bakteri faaliyetlerini arttırır(Humus oluşumunu). Kirecin içindeki magnezyum ve diğer eser elementlerin(Zn,Mo gibi) bitki beslenmesine katkısı olur.
ısı ürettiği için serpildiği ortamdaki mikrop ve asalakları öldürür ve dezenfeksiyon sağlanmış olur. Eğer zemine sönmüş toz kireç atılacak olursa bu etkisini gösteremez. (Freeman ve Crapo 1982).
Tavukların en fazla tükettikleri arpa, mısır ve buğday gibi tahıl ürünlerini ana besin olarak tüketirler. Bunların haricinde meyve ve sebzeleri de tüketebilirler. Tavuklar, solucan gibi yer altında yaşayan canlılarla da kendileri bularak beslenirler.
Şekerli yiyecekler: Çikolata, tatlı ya da sekerli yiyecekler, yalnızca tavuklar için değil kesinlikle hiçbir hayvana verilmemesi gereken besinler arasında yer almaktadır. Diş çürümesi, zehirlenme, obezite gibi pek çok soruna yol açabilir.
Tavuklara yumurtlama devresinde günde 14-16 saat ışık almaları sağlanmalıdır. Gün ışığı ile birlikte akşamları kümeste yapılacak bir aydınlatma programı ile bu süre yakalanmalıdır. Kış ayıyla birlikte kısalan gün ışığı nedeniyle, yeterli ışık süresi sağlanmayan sürülerde verimde düşüş gerçekleşmektedir.
Özellikle de limon suyu, sarımsak, nane yağı ve biberiye yağı bitlerin sevmediği kokuları barındırır. Bu kokuları alan saç bitleri birkaç saniye içinde ölür ve saçlardan arındırılmalıdır.
Kümesinizdeki 1000 adet Yarka / Tavuk için verilen ölçüdür : 15 günde bir; 200 litre suya 1 litre elma sirkesi karıştırılarak içirmelisiniz. Dezenfeksiyon amaçlıdır. Tavuklardaki İç-dış parazitleri döker. Elma sirkesinin aynı zamanda bit-pire savunmasında da önemi büyüktür.
Kireç badana; kıl, plastik fırça veya püskürtme ile yapılır.
Hayvanlar, tuz yemeye ihtiyaç duyarlar çünkü vücutlarındaki birçok önemli işlev için tuz gerekli. Tuz, hayvanlarda da vücut sıvı dengesinin korunmasında ve sinir iletiminin düzenlenmesinde önemli rol oynuyor. Ayrıca, tuz, kasların ve kalbin düzgün bir şekilde çalışmasını sağlamakta etken.
Hem yetişkin, hem de yetişkinliğe kadar takip edilen bir günlük civcivlerde yapılan araştırmalar, sirkenin bakterilere, özellikle de salmonella ve E.coli'ye karşı etkinliğini göstermiştir . Sirke bu “kötü” bakterileri ortadan kaldırarak, “kümes hayvanlarında bağışıklığı da arttırır.
Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar suyla doldurmalısınız. Haşlama suyuna 1-2 tatlı kaşığı tuz ilave ederek bütün tavuk etinizin ve tavuk suyunun daha lezzetli olmasını sağlamayı unutmamalısınız.
En önemli korunma yolu aşıdır. Aşı sayesinde kümesteki hayvanlar hastalığa karşı dayanıklılık kazanır. Hastalığa sebep olan virüs tavuğun vücuduna girse bile hastalık yapar.
Özellikle otlamayla beslenen yumurtlayan tavuklara enerji sağlamak için kullanılan özel maddeler vardır. Bu maddeler, mısır ve tam buğdaydan yapılır ve tavukları kış soğuğunda sıcak tutmak için uygun yiyeceklerdir.
Bölge şartları ve hastalıklar göz önüne alınarak iyi bir aşı programı yapılmalıdır. Civciv kümese alınır alınmaz ilk 3 saatte şekerli su verilir. İçme sularına uygun vitaminler katılır.
Tavuklar her şeyi yiyebilse de sağlıklı olmaları açısından yem verilmelidir. Yem olarak kırılmış mısır yemeleri hem sağlıklı hem de tavuklar tarafından sevilmektedir. Tavuklar doğada kendi buldukları solucanları da yemeyi çok sevmektedir. Mısır ve solucan dışında tavuklar sebze de yiyebilmektedir.
Tavuk sahibine tavsiyemiz sadece yonca ekmeyin. Bunun yerine, yonca+ryegrass, korunga, fiğ, macar fiği gibi yem bitkilerini karıştırıp ekerseniz daha iyi olur.
Siz tavuklarınıza kıyma, haşlanmış yumurta, kavrulmamış ay çekirdeği, soya ve çiğ balık verin. Balık tavuklara çok faydalıdır. Tavuklarınızı kapalı yerlerde tutuyorsanız sadece kışın değil her zaman bunlardan vereceksiniz. Yumurta tavukları yemi de protein için iyi kaynaklardandır.
Caldez Kireç suyla temasa geçtiğinde yüksek ısı ürettiği için serpildiği ortamdaki mikrop ve asalakları öldürür ve dezenfeksiyon sağlanmış olur. Ahır içinde hayvan yokken ve uzun etkili dezenfeksiyon yapılacaksa sönmemiş caldez kireç ıslak zemine atılarak uygulanır.
Kireç ekleme: toprağa uygun asitliği verir, bitkilerin topraktan fosfor toplamasını kolaylaştırarak daha istikrarlı büyüme sağlar, mikroorganizmalar, havalanan solucanlar vb. için elverişli toprak koşulları yaratır.
Toprağın pH değerinin azaltılması için ince öğütülmüş toz kükürt veya toprağın pH değerini yükseltmek için kireç veya tarım kireci (dolomit) kullanılacak ise taban gübreleme ile birlikte veya daha önce uygulanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri