WLTP NEDİR? WLTP, "Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure" (Dünya Çapında Uyumlaştırılmış Hafif Taşıtlar Test Prosedürü) teriminin kısaltmasıdır. Bu, bir otomobilin yakıt tüketimi ve CO2 emisyonlarının daha gerçekçi bir analizini sağlayan yeni bir test prosedürüdür.
NEDC sürüş döngüsünde otomobilin sadece 11 kilometre yol aldığı düşünülüp, ona göre hesaplamalar yapılırken, WLTP sürüş döngüsünde 23.25 kilometrelik bir mesafede test yapılıyor. Ortalama hız NEDC sürüş döngüsüne 34 km/sa iken, WLTP'de 46.5 km/sa'te çıkartılıyor.
WLTP sürüş çevrimi, farklı ortalama hızlar ile ilgili dört bölüme ayrılmıştır: düşük, orta, yüksek ve ekstra yüksek. Her bölümde çeşitli sürüş, durma, hızlanma ve frenleme aşamaları vardır. Bu değerlerin ortalaması ise gerçek hayattaki kullanımı daha iyi yansıtan bir litre/kilometre ve CO2 değeri sağlar.
WLTP döngüsü 30 dakikalık bir gerçekçi sürüş ortamında 23.25 kilometrede yapılır. Ortalama hızın 46.5 km/sa'e çıkarıldığı testte düşük, orta, yüksek ve ekstra yüksek hız olmak üzere 4 farklı bölüm bulunur. Ulaşılan maksimum hız ise 131 km/sa'tir.
* NEDC (New Euorepan Driving Cycle) Avrupa'da satılan otomobillerde uygulanan tüketim ve emisyon belirleme testi. Bu teste menzilleri markalar kendileri açıklıyor.
İlgili 20 soru bulundu
En uzun mesafeli elektrikli otomobil olan Tesla Roadster, yeniden şarj edilmesi gerekmeden önce 620 km yol kat edebilir. En uzun mesafeli elektrikli otomobillerden biri, tek bir şarjla 515 km kadar çıkabilen Tesla Model S'dir. Nissan Leaf 208 km kadar yol alabilmektedir. Tesla Model 3, 220 mile kadar çıkabiliyor.
WLTP NEDİR? WLTP NEDİR? WLTP, "Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure" (Dünya Çapında Uyumlaştırılmış Hafif Taşıtlar Test Prosedürü) teriminin kısaltmasıdır.
Deponun kapasitesini, katettiğin kilometreye bölüp 100 ile çarptığın zaman 100 kilometrede ortalama yakıt tüketimi verisine ulaşmış olursun. Örneğin aracının 50 litrelik deposu varsa ve depoyu tam doldurup 700 kilometre yol katettiysen aracın 100 kilometrede ortalama 7,1 litre yakıt tüketiyor demektir.
Alınan yakıtın TL cinsinden değerini, gidilen mesafeye bölerek kilometre başı harcanan TL miktarını öğrenirsiniz. 100 TL'lik yakıt ile 400 kilometre gittiyseniz, 100'ü, 400'e bölerek aracınızın kilometre başına 0,25 TL yakıt tükettiği sonucuna ulaşabilirsiniz.
Ortalama tüketim ise şehir içi ve şehir dışı tüketim değerleri hesaplanırken katedilen toplam 10.932mt yani yaklaşık 11km yol üzerinden hesaplanıyor. Toplam test süresi ise 1180 saniye yani yaklaşık olarak 20 dakika olarak dikkate alınıyor ve bunun sonucunda da 33.6km/saat ortalama hız elde ediliyor.
WLTP, Dünya Çapında Uyumlu Hafif Ticari Taşıtlar Test Prosedürü'nü (Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure) temsil eder ve araçların yakıt tüketimini ve egzoz emisyonlarını tespit etmek için kullanılır.
Göstergede yazan değer, 100 kilometre içerisinde tükettiğiniz yakıt miktarını gösterir. Bu değeri 100'e bölerek kilometrede tüketilen yakıt miktarı hesaplanabilir.
Kısa menzilli Togg 52,4 kWh bataryasıyla 314 kilometre yol alabilirken uzun menzilli Togg 88,5 kWh bataryasıyla 523 kilometre yol gidebiliyor.
Kısa menzilli Togg 52,4 kWh bataryasıyla 314 kilometre yol alabilirken uzun menzilli Togg ise 88,5 kWh bataryasıyla 523 kilometre yol gidebiliyor.
Bugün piyasadaki elektrikli otomobillerin tek şarj ile gidebildikleri menzil, marka ve modele göre 150 km ila 600 km arasında değişkenlik gösteriyor. Bununla birlikte gidilebilecek maksimum mesafeyi belirlemede, yol ve hava koşulları ile sürüş stili de önemli bir rol oynuyor.
1 litre benzin ile ortalama olarak 14.7 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre otogaz- LPG ile 11.36 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre mazot yani motorin ile 22.22 km yol gidilebilir.
Ortalama olarak, bir dizel kamyon 100 kilometrede 7-12 litre mazot tüketir. Bu, tipik olarak kilometrede 9-12 litre tüketen benzinli araçlardan önemli ölçüde daha azdır. Bir dizel motorun yakıt verimliliği, kullanıldığı sürüş türüne ve ayrıca motorun boyutu ve kullanılan yakıt türü gibi diğer faktörlere de bağlıdır.
Şirketten alınan bilgilere göre, Togg her 100 kilometrede 16.7 kwh elektrik tüketiyor. Togg ile 1.000 kilometrelik yol gidildiği varsayıldığında, evden bataryayı doldurup çıkarsanız, ilk 500 kilometreyi 142 TL'ye gidersiniz.
Örneğin 100 km mesafede 5 litre benzin yakan bir aracın 700 km mesafede harcayacağı benzin de 35 litre olacaktır. Tabi bu hesaplama, sürücünün sürüş özelliklerine, yolun durumu ve trafiğine göre değişir. Sürücü bu mesafede 35 litreden daha fazla benzin de harcayabilir daha az benzin de harcayabilir.
Yerli ve Milli gururumuz Togg T10X akıllı cihazı düz bir yolda 100 kilometrede ortalama 16,7 kWh, uzun menzilli batarya ise 16,9 kWh değerinde elektrik tüketir, muadil bir SUV ise 100 kilometrede ortalama 7 litre dizel yakıt tüketir.
Bu yeni protokole ek olarak ikinci bir protokol daha bulunuyor: RDE (Gerçek Sürüş Emisyonları). Bunlar, günlük gerçek kullanımınızı yansıtan tüketim ve emisyon sonuçlarına erişim sağlar.
TESLA ŞARJ İSTASYONLARI FAALİYETE GEÇECEK
İstasyonlarda 1 kWh şarj ücreti Tesla modelleri için 6,9 ile 7,7 TL arasında diğer marka elektrikli araçların şarj ücreti ise 8,6 TL olacak.
Son hızı 180 km/sa olacak aracın 400 HP versiyonunda 0-100 km/sa hızlanması 4,8 saniye, 200 HP versiyonunda ise 7,6 saniyedir. Aracın 4G/5G internet bağlantısı ile fabrikadan güncellemeleri otomatik olarak alabilmesi, arıza durumunda araca uzaktan müdahale edilebilmesi planlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri