WPS (Wi-Fi Korumalı Kurulum), kablosuz özellikli cihazları bir kablosuz ağa kolayca bağlamanızı sağlayan bir kablosuz güvenlik standardıdır. WPS işlevini PIN kodu veya WPS butonuyla yapılandırabilirsiniz. WPS, kimlik doğrulamasını Açık Sistem, WPA-Kişisel ve WPA2-Kişisel kullanarak destekler.
PIN kırma ihtimali de oldukça düşüktür ve yeni modemler bu tehlikeyi algılayıp otomatik olarak kapanabilir. Ancak yine de kullanmadığınız zamanlarda WPS kapalı tutmanızda fayda var. Eğer WPA girilmesi isteniyorsa WPS özelliğini kapatabilmişsiniz demektir. Ayrıca modemlere de tıpkı telefonlar gibi güncellemeler geliyor.
WPS kullanımı basit birkaç adım sonrasında oldukça kolaydır. Modeminiz üzerindeki WPS tuşuna basın ya da birkaç saniye basılı tutun. Bu işlemden sonra modem üzerindeki WPS tuşu yanıp sönmeye başlayacaktır. Ardından bağlamak istediğiniz cihaz üzerinden kablosuz ağınızın adını seçerek kolayca internete bağlanabilirsiniz.
WPS açık olursa ağınıza WPS güvenlik protokolü üzerinden bağlanmış olursunuz. Ancak her zaman açık olmasın çünkü bu durumda güvenli olmaz.
Kablosuz modem WPS nedir sorusuna yanıt olarak Wi-Fi Protected Setup açılımının kısaltması olduğunu ifade edebiliriz. Türkçe anlamıyla Wi-Fi Korumalı Kurulum anlamını taşıyan WPS, özel alanlarda kullanılan kablosuz modemler tarafından iletilen internet ağına tek tuşla kolayca girilmesine olanak tanır.
İlgili 32 soru bulundu
Aynı zamanda çoğu modemin üzerinde WPS tuşu vardır. Modemde yanan ışıklar bağlantı sorunlarının neden kaynaklandığını anlamamıza yardımcı olur. Modemde internet ışığı yanmaması internet bağlantısının olmadığını gösterir. Modemde WPS ışığının yanmaması ise bu özelliğin kapalı olduğunu belirtir.
WPS'in PIN ile oturum açma yöntemi, bazı önemli güvenlik açıkları içeriyor. PIN kodu kaba kuvvet saldırısına açık olduğundan, hacker'ların ağınıza kolayca girmesini sağlayabilir. Üstelik bu, güvenlik açıklarından sadece bir tanesi.
Ayarlar, aygıt modeline ve Android sürümüne bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Ancak işlem sırası aşağı yukarı aynıdır. Wi-Fi ayarlarına girin, 'Gelişmiş Özellikler'i seçin ve ardından 'WPS Butonu'na basın. Bağlantı süreci WPS üzerinden başlayacaktır.
Şifresiz internet erişimi sağlayan WPS'i aktif hale getirmek için modemin altında yer alan 8 haneli şifre ya da yine modem üzerinde yer alan WPS tuşu kullanılabilir. Bu şifre ve tuş aracılığı ile WPS'i açmak oldukça pratiktir.
“WPS bağlantısı nedir?” sorusuna internet kullanımını daha güvenli hale getiren bir bağlantı olduğuna dair yanıt verilebilir. Farklı yöntemler ile aktif hale getirebileceğiniz bu bağlantı sayesinde internetinize bağlanmak isteyenler yalnızca şifre değil bu teknoloji ile karşılaşıyor.
Modeminizin yan veya arka tarafında bulunan WLAN tuşuna 2-3 sn basılı tutarak kablosuz özelliğini aktif edebilirsiniz. WLAN tuşuna basmanıza rağmen WLAN ışığı yanmıyorsa modeminizin arayüz sayfasına giriş yaparak modeminizin kablosuz özelliğini aktif edebilirsiniz.
WLAN: Wlan ışığınız sabit şekilde yeşil olarak yanıyorsa kablosuz bağlantı etkin demektir. Yanıp sönüyorsa kablosuz bağlantı üzerinden veri alışverişi sürüyordur. Eğer yanmıyorsa kablosuz bağlantı aktif değildir. WLAN ışığı turuncu olarak yanıyorsa da WPS bağlantısnın aktif olduğu anlaşılır.
WPS sıradan kablosuz ağa katılma zahmetini ortadan kaldıran bir protokol olarak geliştirilmişti. 2011 yılında keşfedilen ciddi bir güvenlik açığı sonrasında güncel router'ların tümünden WPS desteği kaldırılmıştır.
WPS düğmesi, genellikle modemin arkasında bulunur, bazı menzil genişleticilerde yanda da karşımıza çıkabiliyor.
Makineniz ve erişim noktası (veya kablosuz yönlendirici) WPS (Wi-Fi Protected Setup™) kullanımını destekliyorsa, kablosuz ağ ayarlarını bilgisayar kullanmadan yalnızca kontrol panelinin üzerindeki (WPS) düğmesine basarak kolayca yapılandırabilirsiniz.
Ağ ve Paylaşım Merkezi'nde Bağlantılar'ın yanındaki Wi-Fi ağ adınızı seçin. Wi-Fi Durumu'nda Kablosuz Özellikler'i seçin. Kablosuz Ağ Özellikleri'nde Güvenlik sekmesini ve ardından Karakterleri göster onay kutusunu seçin. Wi-Fi ağ parolanız Ağ güvenlik anahtarı kutusunda görüntülenir.
Kablosuz yönlendiricide bir düğmeye basarak bir Wi-Fi ağını otomatik ayarlayabilirsiniz. Aşağıdaki koşullar karşılandığında, bu yöntemi kullanarak ayarlayabilirsiniz. Kablosuz yönlendirici WPS (Wi-Fi Korumalı Kurulumu) ile uyumludur. Kablosuz yönlendiricide bir düğmeye basarak geçerli Wi-Fi bağlantısı kurulmuştur.
Wi-Fi'ye eklenen özelliklerden olan WPS (Wi-Fi Protected Setup - Wi-Fi Korumalı Kurulum)'deki bir kusur yüzünden WPA ve WPA2 birçok durumda bypass edilebilir hale gelmiştir. WPS kullanmadan uygulamaya koyulan WPA ve WPA 2 protokolleri ise güvenlik açıklarına karşı daha dayanıklıdır.
Sahip olunan modemde bu destek varsa WPS düğmesine basılması gerekir. Tabii, bu modemin modeline göre değişir. Bazı modellerde bir kez basmak yeterliyken bazılarında da birkaç saniye basılı tutulması gerekebilir. Düğmeye bastıktan sonra WPS ışığı yanıp sönecektir.
Bunlardan biri de WPS düğmesidir. Kullanılan modemde bu destek varsa özelliği aktif etmek için WPS düğmesine basmak gerekir. WPS tuşuna basmakla birlikte şifresiz internet erişimi sağlanmaya başlar. Bazı modellerde bir kez basmak yeterli olurken bazı modellerde ise birkaç saniye boyunca tuşa basmak gerekebilir.
WPS Office Free; Windows, Linux ve Android için sunulmuş premium bir ofis paketinin Kingsoft tarafından geliştirilmiş ücretsiz bir versiyonu. Bulut senkronizasyon desteği ile kullanıcıya kolay ve hızlı dosya paylaşımı ve daha kolay bir ortak çalışma alanı sunuyor.
WPS yöntemiyle bağlantı
"WPS Tipi"ni "Tuş basma" olarak seçin. Kumandanızdan kırmızı tuşa bastığınızda TV ekranına, "Erişim noktası üzerindeki WPS tuşuna basın sonra bağlanmak için devam tuşuna basın yada iptal edin" yazısı çıkar. Modeminizin üzerindeki "WPS tuşu"na bastığınızda WPS ışığı yanıp sönmeye başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri