Terleme tedavisinde kesin çözüm sağlayan tek yöntem ise cerrahidir. Koltukaltı terlemelerini önlemek için koltukaltı derisi cerrahi olarak çıkarılabilir ya da liposuction uygulanabilir.
Aslında aşırı terleme hastalığı primer bölgesel hiperhidrozis denilen durumdur. Sekonder hiperhidrozis (aşırı terleme) ise başka hastalıklara bağlı yaşanan terlemedir. Bunlara örnek olarak diyabet (hipoglisemi), tiroid (hipertiroidi), obezite, alkolizm, menopoz, solunum ve kalp yetmezliği gibi hastalıklar sayılabilir.
Limon Suyu
Limon, birçok derde deva olduğu gibi ter kokusu problemi için de yanınızda. Güzel bir banyodan sonra yarım limon suyunu koltuk altlarınıza sürerek oluşacak ter kokusuna karşı şahane bir önlem almış olursunuz.
İlgili 19 soru bulundu
Driclor aşırı terlemeyi önlemeye yardımcı olmak için karşı özel olarak geliştirilmiş etkili bir roll on antiperspiranttır. Driclor aşırı terleme (hiperhidroz) görülen ve normal koşullarda dahi aşırı terleyen insanlar için kullanılabilir.
Bazı deodorantlarda kullanılan "doğal mineral tuzları", "doğal kaya tuzları" veya "potasyum alum" terlemeyi önleyici maddeler değildir. Bunlar antibakteriyel olduklarından, cilt tarafından absorbe edilmezler.
9-Vitamin eksiklikleri: D vitamin eksikliği vücutta yaygın terlemeye yol açabiliyorken, B12 vitamin eksliği özellikle gece terlemelerine yol açabilir. 10-Diğer nedenler: Alkol, sigara ve madde kullanımı olanların yoksunluk durumlarında aşırı terleme olabilir.
Özellikle insanların sinirli, kaygılı, stresli ve heyecanlı oldukları durumlarda daha fazla oluşan terleme, sıcaklığa bağlı olarak kışın daha az görülüyor. Aşırı terleme durumu her ırk, cins ve yaş grubunda görülebiliyor. Aşırı terleme kişinin sosyal ve iş yaşamında sorunlar yaşamasına neden olabiliyor.
Özcan, “Tıpta hiperhidroz olarak geçen aşırı terlemeye karşı doğal yöntemlerden yararlanabilirsiniz. Başta elma sirkesi olmak üzere, papatya, ısırganotu, ve ada çayıyla hazırlanan bitkisel karışımlar terleme soruna çözüm olabilir” dedi.
Aşırı yağlı cilde sahip olanlar fondötenlerini sabitlemek için bebek pudrası kullanımı örnek verilebilir. Aynı zamanda terlemeye karşı da birebir olan pudra, terlemeyi azaltarak terli görünümde kurtulmaya yardımcı olur.
Duş aldıktan sonra vücuttaki gözenekler açılır ve bu gözenekler sayesinde ter vücuttan atılabilir. Bu nedenle sık sık duş almaya özen gösterin. Duştan sonra mutlaka koltuk altı deodorantı kullanarak terlemeye karşı önlem alabilir ve koltuk altlarının kuru kalmasını sağlayabilirsiniz.
Primer bölgesel terlemede cerrahi ve cerrahi olmayan tedavi seçenekleri vardır. Cerrahi olmayan tedavide bölgesel uygulanan veya ağızdan alınan ilaçlarla terlemenin azaltılması sağlanır. Bot0x ve iyontoforez, kullanılan diğer tedavi yöntemleridir. İyontoforez tedavisi özellikle el terlemesi vakaları için uygundur.
Kadınlarda özellikle menopoz sonrası aşırı terleme görülebilirken, aşırı kilo, alkol ya da uyuşturucu kullanımı, baharatlı yiyecekler, kafein gibi etkenler de terlemeyi artırabilmektedir.
Aşırı stres terlemesi
Baharatlı yiyecek, nikotin ve alkol gibi teri tetikleyen maddelerden kaçının. Kafein de adrenalin seviyenizi arttırır, bu nedenle terlemeye daha yatkın olursunuz. Cildinizin nefes almasına izin veren giysiler giyin. Pamuk gibi doğal kumaşlar en iyisidir.
Terlemeye Karşı Alınabilecek Önlemler
Soğuk su içmek vücut ısısını dengeler ve aşırı terlemeyi engeller. Mümkün olduğunca soğu su içmek işinize yarayacaktır. Kahve ve kola gibi kafein içeren içecekleri az tüketin.
2 - Bol su için
Sanılanın aksine bol sıvı tüketimi terlemeyi artırmıyor. Su vücut sıcaklığını dengede tutmayı sağlıyor. Terleme yoğun olduğunda, vücudumuzdan tuz kaybı da gerçekleşiyor.
Gece terlemesi, reflü, diyabet, hormonal değişiklikler, enfeksiyon gibi problemler nedeniyle ortaya çıkabilir. Bunlarında yanında stres, nörolojik sorunlar gibi durumlar da gece terlemesine neden olabilir. Gece terlemesi yaşayan kişilerde tedavi, altındaki yatan nedene bağlı olarak farklılık gösterir.
Şentürk, "Özellikle yiyecekler ve içeceklerde lezzet arttırmak amacıyla kullanılan bir katkı maddesi olan monosodyum glutamat, kafein, sıcak ve acı soslar, köri ve kimyon gibi baharatlar ile alkol terlemeyi tetikler" diye konuştu.
Şekerin düşmesi ile vücutta insülinin zıddı etki gösteren büyüme hormonu adrenalin, kortizol gibi bazı hormonların salınımı artıyor. Bu durum, adrenerjik aktiviteye yani terleme ve çarpıntıya yol açıyor.
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
Elinizin yakınında tuttuğunuzda teri emecektir. Elma sirkesi: Her derde deva elma sirkesi, “El terlemesi nasıl geçer?” denildiğinde akla ilk gelenlerden. Vücuttaki pH seviyesini dengelediği ve gözenekleri sıkılaştırdığı için aşırı terlemeyi önlemeye yardımcı olur.
Menopoz, enfeksiyon veya düşük kan şekeri de soğuk terlemeye neden olabilir. Derin nefes almak, düzenli egzersiz ve sigara-alkolden kaçınmak soğuk terlemeyi önleyebilir.
Aloe Vera. Aloe vera ayrıca aşırı terlemeyi kontrol altına alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri