El Basit isminin anlamı Allah (cc) dilediğini açar ve genişletirken dilediğine de az ikramda bulunur şeklindedir. El Basit anlam bakımından bolluk veren ve genişleten anlamındadır.
Özellikle unutkanlık için bu esmasının okunması faydalı olmaktadır. El Basıt esması rızık bolluğu için faydalıdır. El Basıt esması genişleten manasında olduğu için kişinin varlığını maddi ve manevi genişletmeye vesile olmaktadır. El Basıt ismi şerifi doğurganlığı arttırmaya vesile olan bir esmadır.
- Ferahlatan, genişleten. - Her hayrı olanı veren, lütuf ve rahmetini kullarına yayan, dilediği zaman bolluk veren. - İstediğinin maddi ve manevi olarak rızkını vererek genişleten, ruhları veren.
- Bağış ve ihsanının bolluğundan her ihtiyaç sahibinin önünü açan Allah demektir. - Bu esma tıkanan kapıları açmak için oldukça etkilidir. Özellikle maddi manevi tıkalı kapıların önünü açmak için oldukça önemli bir esmadır. - Ya Basıt ismini zikreden kişi korktuğu şeylerden emin ve güven içinde olur.
Ruh kabz halimde iken sıkılıp daralır,işte El-KABZ ismi ile daralan sıkılan kimse EL-BASIT simi ile açılır rahatlar. Duha Yani kuşluk namazından sonra 10 kere zikreden kimsenin rızkı,ilmi,şerefi ve itibarı artar.Ellerini duanın kıblesi olan semaya doğru kaldırıp 71 kez zikrederek yüzüne süren ise fakirlik çekmez.
İlgili 36 soru bulundu
Zikirler içerisinde en faziletli sözün 'Lâ ilâhe illallah' olduğunu belirten Peygamberimiz, bir hadis-i şerifinde, Câbir (r.a), naklettiklerine göre: "En faziletli zikir 'Lâ ilâhe illallah', en faziletli dua da 'el-Hamdülillâh'tır." (Tirmizî, Daavât 9) ifade edilmektedir.
Ya Fettah Allah'ın gücüyle ilgili bir isimdir. Bu güç onun açamayacağı kapı çözemeyeceği sorun aşamayacağı engelin olmadığı anlamına gelmektedir. Allah dilerse her şeyin onun dilemesiyle gerçekleşeceğini anlatmaktadır.
Kur'an-ı Kerim'de 'Basıt' isminin geçmediği ancak niteleyen fiilerde Allah (c.c.) Rum Suresi'nin 48. ayetinde şöyle buyurmuştur: "Allah, rüzgarı göndererek bulutları hareket ettirir. Sonra onu gökyüzünde dilediği gibi yayıp kütleler haline getirir.
Gaybleri en iyi bilen yalnız Allah için kullanılan bir sıfat. Allah'ın sonsuz ilmini ifade eden bu terkibin tam olarak anlaşılabilmesi için, onu meydana getiren: "Allâm" ve "Guyûb" kelimelerinin vuzuha kavuşması gerekir.
“Ya Allah” ism-i şerifini zikreden kimsenin kalbine Allah'u Teala'nın heybet ve büyüklüğünü yerleştirir. Ayrıca kişi Allah'ın huzurundaymış gibi olur. Zikir kalp ve ruhun gıdasıdır.
Bu ismi şerifin 302 defa “Ya Basir” şeklinde zikredilmesi okuyan kişinin işinde başarılı olmasını ve yükselmesini sağlamaktadır. Zikir gününde ve saatinde “Ya Basir” denerek 302 defa tekrarlanması Allah'tan istenen her şeyin kısa sürede gerçekleşeceğine işarettir.
Ya Settar: Kullarının günahlarını örten, gizleyen ALLAH. Ya Fettah: Dilediği kapıyı açan, Mazlumlara yardım edip mümin kullarına zafer (fetih) veren ALLAH.
Allah Teâlâ hakkında kullanılan bir saygı ifadesi. “Büyüklük, ululuk, yücelik” mânasındaki celâl ile aynı kökten türeyen ve “büyük ve yüce oldu” anlamına gelen celle fiilinden oluşmuş bir tabirdir. Allah lafzı ve Allah'ın isimlerinden biriyle zikredildiği yerde “azameti yüce ve ulu olan” anlamında bir saygı ifadesidir.
Ya Allah Ya Hu genelde cuma günleri namazdan önce okunur. Okunma şekli 100 defa Ya Allah Ya Hu çekme şeklindedir. Hayırlı olan dileğin gerçekleşmesi amacıyla bu dua okunur yani çekilir.
- Her gün 136 defa Ya Mü'min ism-i şerifinin zikrine devam edilir ise kişiler düşmanlarından üstün gelebilir. - Sabah namazı sonrası Ya Mü'min ism-i şerifini 267 kere okunur ise kişi sıkıntıya düşmez ve kimseye muhtaç olmaz. Yalan söylemez ve kötü sözlerden kurtulur.
Ya Latif (C.c) Lütuf sahibi, her işin inceliklerini bilen, bütün arzuları yerine getiren, her şeye vakıf, inayet ve ihsan sahibi olan anlamına gelmekte.
Bütün alemleri aydınlatan, yol gösteren, nurlandıran, açığa çıkaran, sonsuz, sınırsız ve sönmeyen nur sahibi anlamlarına gelir. Buradan da görüldüğü gibi Allah'a özel bir isimdir.
El Basıt Esma-ül Hüsna'da yer alan Allah'ın isimlerinden bir tanesidir. El basıt anlamı, bolluk ve bereket getiren anlamını ifade etmektedir. Allah'ın bu ismi ile bahşettiği faziletler oldukça hayırlı olup hak eden kulların yüzünü güldürmektedir.
Er Rezzak, Esma-ül Hüsra'da geçen Allah'ın isimlerinden biridir. Er-Rezzak anlamı bakımından rızka kefil olmak ve onu vermek anlamına gelmektedir. Kur'an'ı Kerim'de Hud suresi içinde yer alan Er- Rezzak ismi hayırlı bir fazilete sahiptir.
El-Hafız, koruyup kollayan ve gözeten anlamını taşımaktadır. Tüm varlıklar kendi kaderlerine bağlıdır ve Allah ecel gelene kadar zeval olmadan koruyandır. Allah muhafaza edendir. Her şeyin koruyucusudur ve dengede tutandır.
İki esma-i şerifte oldukça anlamlıdır. Ya Fettah Allah'ın tüm kapıları açabileceğini, aşamayacağı engel olmadığı anlamına gelmektedir. Ya Rezzak ise Allah'ın yarattığı tüm varlıkların rızkına kefil olması anlamına gelir. Yani Allah'ın tüm canlıların ihtiyaçlarını karşılayan olduğunu anlatmak için kullanılmaktadır.
Ya Fettah esmasını sıkıntı anında zikreden sıkıntısından kurutulmaktadır. El Fettah esması kapalı olan kapıların açılması işlerin yoluna girmesi huzur ve refaha kavuşmak niyetiyle okunan ismi şeriflerdendir. El Fettah esması zikrine devam edilmesi hastalıklardan şifa bulmaya vesile olmaktadır.
- Sabah namazı sonrasında “Ya Fettah” ismini okuyanların kalbi temizlenmekte ve onlara manevi fetihlerin kapıları aralanmaktadır.
Hadis-i şerifte, “Her namazdan sonra, üç kere “Estağfîrullahel'azîm ellezî lâ ilâhe illâ huv el-hayyel-kayyûme ve etebü ileyh” okuyanın bütün günahları affolur” buyuruldu.
Yatarak dua etmekte bir sakınca var mıdır? Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur. Kur'ân-ı Kerîm'de, “Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah'ı anarlar.” (Âl-i İmrân, 3/191) buyrulmaktadır. Berâ b. Âzib'den (r.a.) rivâyet edildiğine göre Hz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri