Farsça kökenli can sözcüğü, hem ruh hem de hayat demektir. Canlı ise diri anlamına gelir. Divan edebiyatında sıklıkla kullanılan ''canan'' imgesi sevgili ve dost demektir. Canan aynı zamanda ülkemizde kız çocuklarına verilen isimler arasında yer alıyor.
[1] İnsan, önce kendini, kendi çıkarını düşünür; sonra sevdiğini ve onun çıkarını.
Canan ismi kökeni Farsçaya dayanan ve Türkçede uzun yıllardır kullanılan yerleşik isimlerden biridir. Kız çocukları için kullanılan bu ismin rengi ise pembedir. Türkçedeki anlamına baktığımız zaman ise, 'Gönül verilmiş ya da sevilen kadın' biçiminde farklı anlamları üzerinden ele alınır.
Canan ise sevgili demektir.
Can isminin birden fazla anlamı vardır. Kuvvet ve dirilik, Canlılık, kişinin varlığı, sevimli kimse anlamları bulunmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Cinlerin atası Ebu Cân'dır, şeytanların atası ise İblis'tir. Cinler arasında da insanlar gibi evlenme vardır. Onlar da Allah'a iman ve ibadetle mükelleftirler. Bazıları isyankar olup kâfir, bazıları da itaatli mümindirler.
Can kelime karşılığı olarak ruh, hayat, diride olan kudret/kuvvet gibi pek çok anlama gelir. Aleviler kendi cem/ibadet ayinlerinde, dişi-erkek, sen-ben ayrımını ortadan kaldırıp insanı öne çıkarmak için bu kavramı kullanırlar (Seyyid Hakkı, 2017).
1.B. Kendisine gönülden bağlı olunan kadın. 3- Tasavvufta Canan İsmi: Tasavvufta ve Divan Edebiyatı eserlerinde ''Canan'' ismi sıklıkla geçer. Özellikle ilahi sevginin işlendiği birçok şiirde Canan, Allah anlamına gelir.
Bir tasavvuf terimi olarak cânân, bütün mevcûdatın kendisiyle kāim olduğu "kayyûmiyyet" sıfatını ifade eder. Cân-ı cân ise lugatta rûh-ı a'zam ve Allah mânasına gelmekle birlikte tasavvuf ıstılahında hakikatler hakikati şeklinde de ifade edilen hakiki vahdet demektir.
canan / cânân / جانان
Sevgili.
Türk Dil Kurumu sözlüğünde bulunan anlamı padişah ve hükümdar olmaktadır. "Sultan" isminin bir diğer anlamı ise iktidar sahibi kimse olmaktadır. Ayrıca Türk Dil Kurumu tarafından belirtilen bir diğer anlamı baş tacı edilen, sevilen ve beğenilen kimse olmaktadır.
Farsça bir terkip olan nâmahrem ise “aralarında evlenme yasağı bulunmayan kişiler” demektir.
Farsça cānān جانان "canlar, şiirde "sevgili"" sözcüğünden alıntıdır.
Dilimize Farsçadan geçmiş olan Hüda isminin ilk anlamı doğru yolu gösteren, kişiyi selamete ve hidayete erdirendir. Bu kelimenin sözlük anlamı ise her şeyi yoktan var eden, kudreti ve gücü sınırsız olan yüce Allah'tır.
Cana can katmak deyimi yapılan bir iyilik karşısında kişiyi tekrar hayata getirmiş gibi sevindirerek mutlu etmek anlamına gelmektedir.
önce can, sonra canan TDK sözlük anlamı şu şekildedir: insanlar bencildir, önce kendilerini, sonra yakınlarını düşünürler anlamında kullanılan bir söz.
1. can, ruh. 2. hayat, yaşayış. 3. gönül. Devellioğlu sözlüğünde deyimler ve tamlamalar halinde kullanılışı ise şöyledir: cân-ı can (canın canı) Allah.
Hayır, Canan ismi Kuran-I Kerim'de geçmiyor.
Sevgili, gönül verilen, âşık olunan.
Farsça cānān جانان “canlar, şiirde sevgili” sözcüğünden alıntıdır.
Türkiye'de Canan ismini kullanan 91.236 kişi bulunmaktadır. İstanbul'da Canan ismini kullanan 20.475 kişi bulunmaktadır. Ankara'da Canan ismini kullanan 7.190 kişi bulunmaktadır.
Canan kelimesinin TDK sözlüğe göre 2 farklı anlamı vardır. Canan kelimesinin kökeni Farsça dilidir. Canan kelimesinin Farsça dilindeki karşılığı cānān şeklindedir.
Bugün Anadolu coğrafyasına yerleşen Aleviler Kızılbaş Türk soyludur. Aleviler dış evlilik yapmamışlardır ve Alevilere en çok düşman olan Şafi Kürt ve Zaza halkıdır. Bugün kendisine Alevi Kürt veya Zaza olduğunu söyleyenler Osmanlı Yavuz politikası ile özünü unutturulan Öz Türklerdir.
Temel inanç Alevîlik, Tanrı korkusu yerine sevgisini, Kur'an-ı Kerîm'in şekli yerine özünü benimseyen (Bâtınîlik), amacı ruhsal olgunlaşma (Seyr-ü süluk) olan bir tasavvuf yoludur.
Ali'nin ve Hz. Resullallah'ın kurduğu Muhammedi yola sahip çıkıp ve o yolda ilerleyen kişilere Alevi, Hz. Ali'nin tarafı olan ve Hz. Resulallah'ın ve 12 İmam'ın tabi olan kişilere Alevi denilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri