Bir önermenin hükmünün değiştirilmesi ile oluşan önermeye o önermenin olumsuzu(değili) denir. ✅Cevap= yadanın değili yoktur.
Cevap : Ya da bağlacının değili verilen önermenin hükmünün değiştirilip yerine olumsuzunun kullanılması ile elde edilebilir.
Doğrulanmış Cevap. Mantıkta ya da bağlacının değili yoktur.
Cevap: “ ya da” nın tersi; yoktur. Yani cevabımız “ya da nın tersi bulunmaz olmalıdır.
İlgili 38 soru bulundu
"Ya da" bağlacı ⊻ sembolü ile gösterilir. p ile q önermeleri arasında "veya" bağlacı ile yapılan bileşik önerme p ⊻ q şeklinde gösterilir. "Ya da" bağlacıyla bağlanmış önermelerin (bileşenlerin) yalnızca bir tanesi doğru olduğunda bileşik önermenin doğruluk değeri doğru, aksi halde yanlış olur.
Bilindiği gibi ya da bağlacı p v q önermesidir. Bu duruma bir örnek verelim ki konu daha iyi anlaşılsın. Örneğin '' Mehmet, doktor ya da sporcudur. '' cümlesi bir önermedir. Bu önerme ya da bağlacıyla bağlanmıştır ve önerme şekli olarak da birleşik bir önerme olarak geçmektedir.
Türkçede çok sık kullanılan bağlaçlardan biri de ya'dır. Bu bağlaç, tek başına kullanılabildiği gibi “ya…ya”, “ya da”, “ya…ya da”, “veya”, “yahut”, “veyahut”, “olur ya”, “öyle ya”, “malum ya”, “var ya” şeklinde farklı kullanımlarda da karşımıza çıkabilmektedir.
TDK sözlüklerine göre "ya da" bağlacı ayrı yazılıyor. TDK Yazım Kuralları kılavuzuna göre Bağlaç olan de/da'nın ayrı yazılması gibi Ya sözüyle birlikte kullanılan da eki de ayrı yazılmalıdır. Bazı örneklerde görülen "yada" gibi yazımlar ise imla hatasıdır.
Bir önermenin olumsuzuna önermenin değili denir. Bir p önermesinin değili ~p veya p' ile gösterilir. 11 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
ya da bağlacı (⊻ )
ya da bağlacı ile birbirine bağlanan önermelerden birisinin doğruluk değeri 1, diğeri 0 olduğunda bileşik önermenin doğruluk değeri 1 olur.
ile önermelerinin "ya da" bağlacı ile bağlanmasıyla elde edilen bileşik önermeye " ya da " önermesi denir. "Ya da" bağlacı " p ⊻ q " ya da " p ⊕ q " biçiminde gösterilir.
Çift gerektirme, bir matematik terimidir. Çift yönlü bir önerme olarak bilinen gerektirme mantık konusu olarak öğrencilere öğretilmektedir. Çift gerektirme terimi, doğruluk değeri her zaman 1 çıkan bir önermedir. Çift gerektirme önermeleri p ile q şeklinde ifade edilmektedir.
Bir önermenin değili, o önermenin doğruluk değerinin değiştirilmiş şeklidir. Yani doğru ise yanlış, yanlış ise doğru yapılmasıdır. Bir önermenin hükmü değiştirildiğinde elde edilen önerme, ilk önermenin değili ya da olumsuzu olarak adlandırılır. Bu işleme o önermenin değillenmesi denir.
Açıklama: Matematikde değili zıt (tezat) olarak düşünebilirsin çarpımın değili bölümdür, çıkarmanın değili toplamadır.
kutupsuz bir işarettir yada. 0 gibi bir işarettir ne (+) ne de (-) dir.
Bu sözcüğün "yada" mı yoksa "ya da" mı şeklinde yazıldığı sorgulanmaktadır. Bu kelimenin doğru kullanışı ya da olarak tanımlanmıştır. Yani bitişik değil ayrı yazılması gerekir. Yada şeklinde yazılması yanlış kullanımdır.
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim?
Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb.
Yalnız ya da ancak kelimeleri kullanıldığı zaman bu bir bağlaç anlamına gelir. Ancak bunlar yerine sadece kelimesi kullanıldığı vakit ise edat olarak öne çıkar.
Değil, edat olarak ek fiilin olumsuzluğunda, fiil çekimlerinde ve değil mi ya- pısı içerisinde kullanılır. değil, isim unsuru ile ek fiilin arasına girerek, ek fiilin olumsuzluğunu kurar.
Edatlar, cümlenin bir öğesi haline gelirken bağlaçlarda ise bir öğe özelliği yoktur. Edatlar cümleden atıldığında cümle anlamsızlaşıyor ancak bağlaçlar cümleden çıkartıldığında cümlede en fazla daralsa da cümle anlamsızlaşmaz.
1 ya da 0, en az yalnız bir tanesi doğru olduğu için doğru için doğru olacak. 0 ya da 0, her ikisi de yanlış olduğu için yine sıfır olacak yani burada ya o ya da o seçimini yaptığımız için 1 ya da 0, 0 ya da 1 sonuçları doğru iken diğer durumlarda yanlış olacak şimdi bunun özelliklerini inceleyelim.
"veya" bağlacında; ikisi birden de olabilir, yalnızca birisi de olabilir anlamı vardır. muğlâk bir ifadedir. ikisi arasında seçim zorunlu değildir. "ya da" bağlacında; ikisi birden olamaz, yalnızca birisi olabilir, anlamı vardır. bu da muğlâk bir ifadedir.
↘P'nin değili veya q neye eşittir? p'nin değili veya q=[p→q] şeklinde bağlaçlar oluşması gerekiyor şimdi ise; [p→q]=[p'vq]=[p<=>q] şeklinde sonuca ulaşmış oluruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri