Mesane kanseri olan kişilerin tahlilinde, idrarda bol miktarda kan hücresi görülür.
İdrar testi: Laboratuvar idrarda kan, kanser hücresi ve hastalıkla ilgili diğer belirtileri kontrol eder. Mesane kanseri için en sık kullanılan idrar testi, Pap testine benzeyen idrar sitolojisidir.
İdrar yolu, böbrek ve mesanede meydana gelebilecek kanser türlerinin tespiti için, hekiminiz tarafından istenen "idrar sitolojisi" ile idrar incelemesi yapılabiliyor. Ayrıca hekiminiz kanserden şüpheleniyorsa kan testi isteyerek kan hücrelerinin sayıları ve büyüklüklerine bakabiliyor.
Öncelikle mesane kanseri için genetik, sigara kullanımı veya radyasyona maruziyet gibi risk faktörleri değerlendirilir. Rutin kontroller ve fiziki muayene sonrası doktor tarafındna idrar tahlili, idrar kültürü ve birtakım görüntüleme testleri istenebilir.
Mesane kanseri en sık, idrarda ağrısız kanama ile kendini gösteriyor. Ancak bu kanama gözle görülmeyecek kadar küçük yani mikroskopik düzeyde olabiliyor. Bazen başka nedenlerle yapılan idrar tahlilinde de saptanması mümkün.
İlgili 28 soru bulundu
Genellikle idrar şikayetleriyle gelen hastaya yapılan incelemelerde idrarda kan hücrelerinin görülmesi mesanenin incelenmesi açısından bir nedendir. Mesane en basit olarak ultrasonografi ile incelenerek tanı konulur. Bunun dışında sitoloji dediğimiz hücrelerin incelenmesi şeklinde de tanı konulabilir.
İdrarda kan (hematüri)
Genellikle, hematüri olarak adlandırılan idrardaki kan mesane kanserinin ilk belirtisidir. İdrarın rengi turuncu, pembe veya nadiren koyu kırmızı olarak gözlemlenir.
Kasıkta ve kasığın üst bölgesinde ağrı Sık sık idrara çıkma. Acil idrar yapma ihtiyacı
Mesane kanserli bazı hastalarda tedavi ile kanseri tamamen ortadan kaldırılabilir veya yok edilebilir(Kür şansı). Ancak, tedavinin sonunu tahmin etmek hem stresli hem de endişe verici olabilir. Tedaviyi bitirdiğiniz için rahatlayabilirsiniz, ancak kanserin tekrarlaması, nüks etmesi konusunda endişelenmemek imkansızdır.
Yapılan rutin tetkiklerinde tek patoloji olarak idrar analizinde 15–20 eritrosit saptanıyor.
Sıklıkla karşılaşılan belirtiler; idrarda kan olması, rutin idrar yapma sıklığında değişim olması, bölgesel görülen sırt ağrısı, iştahsızlık ve sebepsiz görülen kilo kaybı, iltihaplar, yorgunluk ve sürekli halsizlik hissi olarak sıralanabilmektedir.
TİT olarak da bilinen tam idrar tahlili genelde idrar yolu enfeksiyonları (İYE), böbreklerle ilgili sorunlar ya da diyabet varlığını belirlemek için yapılabiliyor. Ayrıca kadınların gebe olup olmadığı da idrar testi ile tespit ediliyor.
İdrar testi ile vücudun birçok organındaki hastalıkları bulmak mümkündür. İdrar tahlili herhangi bir sorun olup olmadığını anlamak için kullanılan bir teşhis yöntemidir. İdrarda kan bulunması böbreklerde, idrar sisteminde veya mesanede farklı hastalıkların işareti olabilir.
İdrar ile atılan mesaneye ait normal ya da kanserleşmiş hücrelerin varlığının mikroskop ile araştırılmasını ifade eder. Mesane kanseri tanısında kullanılabilecek görüntüleme yöntemlerine, ultrasonografi, intravenöz ürografi, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme ve sistoskopi örnek olarak verilebilir.
Ağrı üretrada, alt karın ,bel arkası veya pelvik veya perineal bölgede hissedebilir. Kadınlar vulva veya vajina içinde ve erkekler ise skrotum, testis veya peniste ağrı hissedebilirler. Ağrı sürekli ya da aralıklı olabilir.
Bazı hastaların idrarları içinde gizli kan görülebildiği için idrar tahlili yapılması önemlidir. Görüntüleme yöntemleri ise özellikle çok küçük tümörlerin teşhisinde etkilidir. Farklı bir nedenle görüntüleme yöntemlerini kullanan çoğu hastada böbrek kanseri tesadüfen ve erken evrede teşhis edilebilir.
Mesane kanseri, tedavi edilebilir bir kanser türü olmasına rağmen, bazı durumlarda ölümcül olabilir. Mesane kanseri hakkında ölüm riski, birçok faktöre bağlıdır ve her birey için farklılık gösterebilir.
Mesane tümörü idrar kesesinde oluşan tüm iyi ve kötü huylu “ur”lara verilen addır. Erkeklerde, kadınlara oranla 4 kat fazla görülen mesane tümörünün % 90'ı kötü huyludur ve geri kalan % 10'luk kısmını iyi huylu tümörler oluşturur. Kadınlarda mesane tümörü daha kötü seyirli olma eğilimindedir.
Mesane kanseri ameliyatı ölüm riski, ameliyattan sonra önde gelen ölüm nedeni olmaya devam ediyor, ve radikal sistektomi uygulanan hastalarda, mesane dışı kanserden kaynaklanan ölüm riski, lokal tümör eksizyonu uygulanan hastalara kıyasla önemli ölçüde fazladır.
İdrardan kan gelmesi, mesane kanserinin en yaygın ve belirgin semptomudur. Diğer belirtiler ise enfeksiyonlar ve mesane taşı gibi hastalıklara bağlı olarak da görülebilir. Fakat özellikle 50 yaşın üzerinde ve sigara içen bireylerde idrar yaparken kan gelmesi durumunda, mesane kanseri saptanma riski yüksektir.
Ameliyattan sonra birkaç gün için idrar sondası takılı kalır. Tüm ameliyatlarda olduğu gibi, operasyon sonrası kanama ve enfeksiyon olabilir. Semptomatik enfeksiyonlar antibiyotik ile tedavi edilir ve hastanede daha uzun kalmanıza nadiren gerek olur.
Mesane kanserinin en sık belirtisi idrarda ağrısız ve pıhtılı bir kanama olmasıdır. Kanamanın bir kere bile görülmesi durumunda mutlaka uzman bir doktora başvurmak gerekmektedir.
Mesane kanseri 4. evreye gelene kadar diğer organlara yayılımı olmaz. Ancak 4. evrede diğer organlara da yayılmış haldedir. 4. evreye ulaşmış olan mesane kanserini vücuttan tamamen temizlemek zordur. Bu evreye ulaşmış olan hastalarda tedavinin temel amacı yaşam kalitesini arttırmak ve yaşamının süresini uzatmaktır.
Hastalarda genellikle uzun zaman içerisinde yavaş yavaş artarak ilerleyen sık idrara gitme, gece sık idrara kalkma, idrarını hissettiğinde göbek altında ağrı yakınmaları olur. Ağrı idrar yapınca hafifler. İdrarın uzun süre tutulması halinde idrarla birlikte gözle görülür kanamalar olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri