Bu zamir tekil şahıs zamiri olarak kullanılır. Sufi tarihinde tekil şahıs zamiri olan Ya Hu kelimesinin Allah'ı kasıt etmek için kullanıldığı bilinmektedir. Aynı zamanda Ya Hu Allah'a söylenen aşk, sevgi şarkısının ismidir.
Sûfîlere göre Allah'ın zâtına işaret eden ismi. Kâinatı yaratan ve idare eden en yüce varlık. Allah'ın en büyük ismi anlamında bir tabir.
Hu (Arapça هو), Arapça "O" anlamına gelen ve kullanılan bir ifadedir. Sufi literatürde sıklıkla Allah'ı kastetmek için kullanılır.
Celî sülüs hatla yazılmış müsenna (iki taraflı) Yâ Hû ifadesinin altına mealen şu yazılar ilâve edilmiştir: “Ey 'O' diyen, 'O'ndan başka ilâh yoktur.” Bu ifadeler, O'nu ondan bigâne yâd edenlere bir ihtar mahiyetindedir.
Ehlullaha göre lafzatullahın son harfi olan "he" harfi de, İsm-i Hû'ya işâret etmekdedir. Hattâ buna binâen, nefes alıp verirken gayr-i ihtiyârî çıkardığımız "he", "hu" gibi sesler de bir nevi zikir olarak kabûl edilmişdir. Bu demekdir ki, her canlı her nefesde ister istemez Allah'ı zikreder.
İlgili 34 soru bulundu
Allah'ı çok zikredin.” (Ahzab, 33/41) mealindeki ayette “Allah”ı çok zikredin denilmiştir. Zikretmek, anmak hatırlamak demektir.
Ya Allah Ya Hu genelde cuma günleri namazdan önce okunur. Okunma şekli 100 defa Ya Allah Ya Hu çekme şeklindedir. Hayırlı olan dileğin gerçekleşmesi amacıyla bu dua okunur yani çekilir.
Kürsî ayetinin başındaki ifade ile Gafir suresinin 65'inci ayetindeki şu ifade aynıdır: “hüve'l hayyü lâ ilâhe illâ hû.” Hüve (O) Hayy (diri)'dir, İlahlar yoktur yalnız Allah (Hu) vardır, denmektedir. Bununla Allah Hayy'ı Hu'ya bağlamıştır.
T. Ziya Ergunel, tekke terbiyesinde dostların birbirine 'ya hû' ünlemesini, hüviyetten haberdar olunduğuna, herkeste ve her şeyde O'nun bulunduğuna işaret olarak zikrediyor. Birisine hitâben söze 'ya hû' diye başlamak hem o kişiye 'ey O'nun nurunun zuhuru' demek, hem de samimi bir muhabbet ve dostluğun izharıdır.
"Bu da geçer Yâ Hû" tevekkülün en önemli ifadelerinden biridir. Türkçeye yerleşmiş kalıplardan biri olan bu ifade “iyilik de, kötülük de zamanla geçip gider ama o iş ve işi yapan kişi veya kişiler yaptıklarının niteliğine göre hoş yahut fena şekilde hatırlanırlar” mânasını taşımaktadır.
ünl. (ya:hu) tkz. 1. “Hey, bana bak, baksana” anlamlarında bir seslenme sözü: “Yahu!
allahü la ilahe illa hu / allahü lâ ilâhe illâ hû
"O Allah ki, Ondan başka ilâh yoktur".
Her şeyin hakiki sahibi olan Allah'tan başka ilâh yoktur.
Ya Allah kelimesi de haydi, kalk git ya da yürü, uzaklaş anlamlarına gelir. Ya Allah direkt bu yazım ile kullanıldığında ise güç kazanmak için söylenen bir söz haline gelir. Bir işe başlarken bismillah ya da Ya Allah diyerek güç kuvvet dilenerek işe başlanır.
Pek çok kişi “Ya Hak” ifadesinin anlamını merak ediyor. Ya Hak, “Ey varlığı hak olan ve her hakkın sahibi olan Allah” anlamına gelmektedir.
Derviş mürşidinin tasarrufatı altında adedini mürşidin belirlediği Allah'ın zikri ile meşgul olup nefsindeki kötülüklerden arınıp insan olabilme, Allah'a kulluk yapabilme gayretiyle yaşar. Mutasavvifi en büyük derviş olarak Muhammed'i kabul eder.
Allah, bütünlük boyutudur. Bu kelimenin asli boyutu “Hû” dur.
Hay Allah! TDK sözlük anlamı şu şekildedir: şaşkınlık bildiren bir söz.
Allah'ın güzel isimlerinden olan "El-Hayy" ismi O'nun ezeli ve ebedi hayat sahibi olduğunu anlatır. El-Hayy sıfatı sadece Allah'a ait bulunan zati sıfatlarındandır. El-Hayy esmasının Türkçe anlamı şöyledir: Allah, daima diri olandır. Her şeye hayat ve can verendir.
Allah'ın sahip olduğu sıfatlarla yaratıkların sahip oldukları sıfatlar arasında fark vardır. Allah Hayy'dır, ölmeyen diridir. Ezelî ve ebedî olan hayat sıfatı yalnız Allah'a aittir, O'na mahsustur.
Zikirler içerisinde en faziletli sözün 'Lâ ilâhe illallah' olduğunu belirten Peygamberimiz, bir hadis-i şerifinde, Câbir (r.a), naklettiklerine göre: "En faziletli zikir 'Lâ ilâhe illallah', en faziletli dua da 'el-Hamdülillâh'tır." (Tirmizî, Daavât 9) ifade edilmektedir.
Zikir Allah'a yöneltir. Allah'ı zikreden insan, gitgide öyle bir hale gelir ki, her meselede Allah'u Teala, onun sığınağı, barınağı ve korunağı olur. “Ya Allah” ism-i şerifini zikreden Allah'a yakınlık meydana getirir. Zikir ne kadar fazla yapılırsa, yakınlık o kadar artar.
Tesbih çekmek namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilerek yapılmaktadır. Toplamda 99 tesbih tanesi çekilerek arkasından dua edilir. Tesbih Çekilirken Ne Söylenir? Tesbih çekilirken namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri