Ya kayyum esmasının fazileti için düzenli ve birden fazla kez "ya kayyum" diye zikredilmesi gerekmektedir. Bu esmanın zikir sayısı 156'dır. Her kim El Kayyum esmasının faziletine sahip olmak isterse 156 defa "Ya Kayyum" diye zikretmelidir.
El-Kayyum esmasının zikir sayısı 156 olup; zikir günü ise perşembedir. El -Kayyum zikrinin saati de müşteridir. El-Kayyum zikrinin başlıca fazilet ve yararları ise şöyledir: El-Kayyum zikrine günde 156 defa okuyarak devam eden kimsenin rızkı genişler.
Allah'ın (C.C.) 99 ismi Esmaül Hüsna'dan Ya hayyü: Her şeye hayat veren diriliği sonsuz, can veren. Ya Kayyum: Daima baki bütün varlığı, gökleri,yeri ve her şeyi varlığıyla ayakta tutan. Anlamına gelir.
El Kayyum isminin sözlük anlamı doğrularak ayakta durmak, sebat ederek devam etmek anlamlarına gelmektedir. Allah'ın bizzat mevcut olduğu ve hiç kimseye muhtaç olmadığını vurguluyor. Allahu Teala ebedi ve ezeli olandır. Ancak O isterse evrendeki her şey var olur ve devam edebilir.
Türkçe Okunuşu: Bismillâhirrahmanirrahim, Ya Hayyû yâ Kayyûmü, bi rahmetike esteğîsü.
İlgili 25 soru bulundu
Sözlükte “doğrulup ayakta durmak, devam ve sebat etmek, bir işin idaresini üzerine almak, gözetip korumak” anlamındaki kıyâm kökünden mübalağa ifade eden bir sıfat olup “her şeyin varlığı kendisine bağlı olan, kâinatı idare eden” demektir.
Kayyum, usulsüzlük yapıldığı belirlenen özel kurumlara ve şirketlere devlet el koyduktan sonra atanan yöneticidir. Bu yöneticiler mahkeme tarafından atanır. Atanan bu kişiler, makamlarının kendilerine verdiği yetki ve görevler çerçevesinde çalışmalarını sürdürür.
Hasta olanlar okuması halinde şifaya kavuşurken, Ya Hayyu Ya Kayyum isimlerini 184 defa zikredenin her muradı Allah ın izni ile gerçekleşir. Bir de yine Ya Allah, Ya Hayy, Ya Kayyum isimlerini birlikte olarak zikretmeye devam eden kimseler ise Allah yolundan ayrılmazlar.
Ya Hayyu Ya Kayyum isimleri birlikte 184 defa zikredildiğinde kişi her muradına Allah'ın izniyle erişir.
“Ya Hayyu ya Kayyum, la ilahe illa ente” ( Ey diri ve kaim olan! Senden başka ilah yoktur) bu duayı okuyan ve sürekli tekrarlayan herkesin aklı ve kalbi sürekli diri kalır.
El Hayy ismi şerifi hayat veren sonsuz hayat kaynağı, can veren anlamına gelmektedir. El Kayyum ismi şerifi in anlamı ise gökleri ve yerleri ayakta tutan, varlığı daimi anlamına gelmektedir.
Ya Rab, Ya Hayyü, Ya Kayyûm Ya Zel Celali vel- İkram * Allah'ım * Bize helâl rızık ver Eğer rızkımız semada ise onu indir * Eğer yerde ise onu çıkar, Uzakta ise onu yaklaştır, Yakın ise kolaylaştır. * Az ise çoğalt, Çok ise onu bereketlendir...
El-Hayy ismi daima canlı, her şeye gücü yetebilen ve her şeyi bilen anlamına gelmektedir. El-Kayyum ismi ise yeri ve göğü ayakta tutan, tüm evreni idare eden manasındadır. El-Aliyy ise en yüce demektir. El-Azim ise sonsuz derecede büyük manasındadır.
Duruşma için 60 günlük süre de dikkate alındığında, ön inceleme duruşması ancak 199 içinde yapılabilmektedir. Sonraki aşamalarla birlikte yazılı yargılama için gerekçi kararın yazımı dâhil 449 günlük standart bir süre tespit edilmiştir.
Kayyum, belirli işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için atanır. Ticaret şirketlerine kayyum atanması ile ilgili Ticaret Kanununda bir düzenleme yoktur. Anonim şirketin kanunen gerekli organlarından birinin yokluğu halinde Medeni kanun hükümlerine göre mahkemece yönetim kayyumu atanır.
Kayyum demek; gözetmek, sebat, kendi kendine kaim olmak, idare etmek, düzeltip doğrultmak ve bir şeyin hakkını tam vermek manalarına gelir.
Her gün 18 defa Ya Hayy diye zikretmek uzun ömürlü bir yaşama ve kişinin gönlünden geçenlerin tez vakitte olmasına vesile olmaktadır. 300 defa bu esmayı zikreden kişi hasta olmaz. El Hayy esması gül suyu ve miske okunarak tüketilme durumunda o kişi hasta ise hastalıktan kurtulur.
Her gün 256 defa "Ya Nur" ism-i şerifini zikreden kimsenin basireti açılır, gönlü nurlu olur, içi ve dışı aydınlanır. 5 vakit namazdan sonra 256 kere "Ya Nûr celle celâlühû" zikrine devam eden kimsenin imanı kuvvetlenir, yüzü nurlanır, herkes tarafından sevilir.
El-Kayyûm Nedir? El-Kayyûm ismini ifade etmek gerekirse 'Allahu Teala, bizzat kaim ve mevcut olup kimseye muhtaç değildir. Ezeli ve ebedidir. Her şeyin Varlık kazanabilmesi ve bu varlıkların devam edebilmesi ancak ve ancak Allah'ın yaratması ile gerçekleşir.
Diyanet'in açıklamasına göre; Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'an okuyamaz. Çünkü Hz. Peygamber “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur'an'dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98; İbn Mâce, Tahâret, 105) buyurmuştur.
Genellikle konuşma esnasında besmelenin yerine kullanılan "Esteuzu Billah", "sonsuz kudret ve ilim sahibi Allah'a sığınırım" demektir. Esteizu, korunmak ve himaye edilmek anlamına gelir.
Allah'ın sahip olduğu sıfatlarla yaratıkların sahip oldukları sıfatlar arasında fark vardır. Allah Hayy'dır, ölmeyen diridir. Ezelî ve ebedî olan hayat sıfatı yalnız Allah'a aittir, O'na mahsustur.
MADDE 5 – (1) Kayyımın görev ve yetkileri şunlardır: a) Malvarlığını yönetmek, işletmek, bakım ve onarımlarını yaptırmak, işgal ve tecavüzlere karşı korumak ve gerekli diğer işlemleri yapmak. b) Malvarlığının yönetiminden elde edilen gelirleri tahsil ederek bu Yönetmelikte belirtilen hesaplarda değerlendirmek.
Kayyumu mahkemeler atar. Temelde iki çeşit kayyum sistemi var: 'Kanuni kayyum' ve ihtiyari kayyum'. Kanuni kayyumlar; iş veya mal sahibinin rızasına bakılmaksızın, yasalarda belirtilen durumlarda tayin edilirler. Örneğin suç şüphesiyle şirketlere kovuşturma sürecinde kayyum atanabilir.
Genel olarak başkasına ait bir malı yöneten, başkasının işini yapması için devletin görevlendirdiği kişilere 'kayyum' denir. Arapça kökenli bir kelimedir. 'Kama' yani durmak anlamındaki Arapça kelimenin kökünden gelir. 'Kıyam' yani yerine geçmek, yürütmek anlamındaki kelimeden türetilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri