Sadık isminin anlamı: 1. Sadakatli. 2. Doğru, yalan olmayan.
Doğru sözlü, doğruluktan ayrılmayan, gerçeği tasdik eden anlamında bir Kur'an terimi. Niyette dürüstlük, söz ve davranışların doğru ve gerçeğe uygun olması anlamında bir ahlâk terimi.
Sadık sözcüğü bağlılık ifade etmektedir. Bir kişiye sadık kalmak, bir kişiye bağlı olmak olarak tarif edilebilir.
Kur'an'da Zariyet, Nur ve Şuara surelerinde geçer. Sadık isminin kullanım sıklığı: Türkiyede her 1.669 kişiden birinin ismi Sadık.
Sadık ismi Arapça üzerinden Türkçeye yerleşmiş bir kelimedir. Taşıdığı anlam ile hem erkek çocuklar için isim olarak hem de günlük yaşamda kelime bazında değerlendirilir.
İlgili 22 soru bulundu
Arapça ṣdḳ kökünden gelen ṣādiḳ صادق “güvenilir kimse, dürüst” sözcüğünden alıntıdır.
El-Melik; evrenin, görünen ve görünmeyen her şeyin sahibi olan Allah (c.c) demektir. Arapça mülk ve malik sözcüğünden türeyen El-Melik; Allah'ın (c.c) akıl taşıyan tüm canlılara gerekli emir ve yasakları ile hüküm verme, onlara sahip olma, her şeyin hükmedicisi ve mutlak sahibi olma anlamına gelmektedir.
Sırla ilgili, gizlilikle ilgili. Mistik. Osmanlıca'da yazılışı: sırrî. Sırlı.
Fazilet ismi ülkemizde kadın ismi olarak kullanılır ve rengi de pembedir.
Esma isimler ya da adlar demektir. Esma-ül Hüsna kelimesinde Allah'ın güzel isimleri olarak açıklanmaktadır. Esma ismi kız ismi olarak kullanılmaktadır. Kökeni Arapça olan bir isim olarak ülkemizde çoğunlukla tercih edilmektedir.
Örnek cümlelerle birlikte detaylı bir şekilde derledik. Sözüne ve yeminine bağlı olan kişiler sadakatli ya da sadık olarak tanımlanır. Güvenilir, dürüst ve doğru kelimeleri ise sadakatli ile eş anlamlı olarak kullanılabilir.
Sadık ismi Kur'an-ı Kerim'de birçok yerde geçmektedir ve Sadık ismini koymak caizdir.
Sadakatsiz ise, bağlı olmayan, sevgisine sadık olmayan kişi anlamına gelir. Sevgiliye, dosta, ya da bir işe sadık kalamayan kişilere sadakatsiz adı verilir.
El-Veliyy esması Allah'u Teala'nın müminleri tek yardımcısı ve dostu olduğunu bildirir. Allah, kuluna yakın olan, kuluna yardımcı olan ona dost ve onu kemale ulaştırandır. El-Veliyy esmasının Türkçe karşılığı şöyledir: Dost ve yardımcı; mümin kullarına dost olup yardım eden.
El-Mü'min: Güven veren, koruyan. El-Müheymin: Her şeyi gören gözeten. El-Azîz: İzzet sahibi, her şeyin galibi. El-Cebbâr: Kudret ve azamet sahibi.
Hafîz ismiyle, “her şeyin varlığı kendisine bağlı olup kâinatı idare eden” mânasındaki kayyûm, “kötü şeylere engel olan” mânasındaki mâni', “bilip gücü yeten ve koruyan” anlamındaki mukīt ve “gözetleyip kontrol eden” mânasındaki rakīb ismi arasında anlam yakınlığı vardır.
Asaf ismi genel olarak erkek çocuklar için kullanılan ve tek başına değerlendirilen bir isimdir.
Aziz genel olarak erkek çocuklar için kullanılan ve oldukça sevilen isimlerden biridir.
Fuat ismi erkeklere verilen bir isimdir.
İnsan, kişi ya da birey (Homo sapiens lit.
''Dilemek'' fiilinden türetilmiş olan Dilek ismi, öz Türkçedir. Yaklaşık 2 asırdır kullanılmakta olan bu isim, gerçekleşmesi çok istenen, umulan, arzu edilen anlamına gelir.
Türkçe kökenli bir isim olan Sevgi ismi bir kimseye karşı duyulmuş olan sevme duyusu anlamına geliyor. Sevgi ismi kız çocukları için kullanılmakta ve ismin rengi pembedir.
El-Hakk Zikrinin Fazileti ve Faydaları
- Hayırlı işler yapmak için ve başarılı olmak için söylenir. - Zor işlerin kolaylaşması ve fakirlikten kurtulmak için okunur. - Doğruyu ve hak olanı bulmak için zikredilir. - Şeytani yollardan uzak durmak, Allah'ın rızasına kavuşmak için de bu zikir zikredilir.
El Fettah esması kapalı işlerin açılmasına vesile olan bir esmadır. El Fettah Allahu Tealanın her kapıyı açan olduğu açamayacağı hiçbir kapı aşamayacağı hiç bir engel olmadığı anlamına gelmektedir.
İnsanlara verilen tüm nimetlerin sahibi Allah'tır ve insanların çabasıyla Allah tarafından verilmektedir. Her gün 90 kere okunan El-Melik esması kötülüklerden korumaktadır. 40 gün süreyle okunan “Ya Melik” ismi şerifi Allah'ın rızasıyla dertlerden kurtulmayı, iyi günler görmeyi sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri