Bu tarihte, krediye konu olan gayrimenkul için gerekli değer tespitleri yapılarak bir ekspertiz raporu ortalama 2 iş günü içerisinde ilgili bankaya teslim edilir. Son aşamada ise bankanın iletilen rapor ve ön onay gereklilikleri sonucunda krediyi yasal olarak onaylama süreci devreye girer.
Ekspertiz raporunun hazırlanması ve bankaya teslim edilmesi için en az 2 iş günü geçmesi gerekmektedir.
Birçok banka için bu sorunun yanıtı 3 ila 10 gün arasında olacaktır. Konut kredisi adına yapılacak olan işlemlerin ilk adımı ön onay sürecidir.
Ekspertiz Raporu Kaç Günde Çıkar? Ev veya araba alım-satımlarında ekspertiz raporu genellikle 7 iş günü içinde çıkar. Sigorta şirketleri tarafından yönlendirilen sigorta eksperleri ise riskin gerçekleşmesinin hemen ardından hasar tespiti yapar ve raporu hazırlar.
Tahsis Ücreti: Başlangıçta bir defa kredi tutarı üzerinden %0.5 olarak alınır. (Hesaplamada 2.500,00 TL olarak alınmıştır.) Ekspertiz Ücreti: Başlangıçta bir defa 5250 TL. (Hesaplamada 5.250,00 TL olarak alınmıştır.)
İlgili 15 soru bulundu
Ev alımlarında evin ekspertiz tarafından belirlenen değerinin en fazla %80'i kadar kredi kullanılabilir. Kalan %20'lik tutarın peşinat olarak ödenmesi gerekir.
Faturanın tasdik edilmemesi durumunda sadece tetkik ücreti alınır. *Bu ücret 1.341,45.-TL den az, 6.707,25.-TL'den fazla olmamaktadır. Faturanın KDV'siz tutarı üzerinden hesaplanır. Piyasadan araştırma ya da komite kararı dışında eksper marifetiyle onaylanması durumunda özel imalat koşulları uygulanır.
Kaza tespit tutanağı TRAMER sistemine yüklendikten sonra, trafik kazası ekspertiz raporu 3 iş günü içinde çıkar.
Konut kredisi için net olarak bir alt sınır belirlenmese de kredi notunun 1500'ün üzerinde olması durumunda zorlanmadan kredi çekebilirsiniz.
Oto ekspertiz işleminin süresi, seçilen paketlere göre 20 ile 60 dakika arasında değişebilir. Rapor işlemin bitmesi ardından hazır olur ve tarafınıza sunulur.
Başvurunuzun incelenmesi, talep ettiğiniz kredi miktarına, gelir durumunuza, kredi notunuza ve diğer kriterlere bağlı olarak değerlendirilir. Genellikle başvurunuzun sonuçlanma süresi birkaç iş günü içerisinde gerçekleşir.
Kampanya kapsamında vadeler 15 yıla (180 ay) uzatıldı. Ancak daha kısa süre borçlanmak isteyenler, vade süresini düşürebilir. HANGİ BANKALAR KREDİ VERECEK? HalkBank, VakıfBank, Ziraat Bankası, Emlak Katılım, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım bankaları kredi sağlayacak.
Bu kapsamda; 5 milyon TL değerindeki bir evi, ikinci tapulu evi olarak alacak olanlara evin değerinin yüzde 22,5'i kadar kredi kullandırılabilecek. Bu oran 5 ila 10 milyon lira arasındaki sıfır konutlar için yüzde 20 olacak.
Ekspertiz raporu, evinizin gerçek değerini belirlemek için yetkili kişi ya da kurumlar aracılığıyla hazırlanan bir tür analizdir. Bu değer belirlenirken konutun konumu, çevresindeki konutların değeri, büyüklüğü, yaşı ve eğer henüz proje aşamasındaysa inşaatın yüzde kaçının tamamlandığı gibi etkenlere bakılmaktadır.
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca yayımlanan “Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliği” uyarınca tüketicinin talep etmesi halinde varsa konuta ilişkin ekspertiz raporunun bir örneğinin tüketiciye verilmesi gerekiyor.
Merkez Bankası tüketicilerin bilgilendirilmesini talep ediyorsa, başvuruların incelenmesi ve cevaplanması en geç 10 iş günü, ek araştırma gerektiriyorsa en geç 20 iş günü içinde yapılır.
Her finans kurumunda farklılık gösterebilmekle beraber yaklaşık olarak; “0-699 en riskli, 700-1099 orta riskli, 1100-1499 az riskli, 1500-1699 iyi, 1700-1900 çok iyi” şeklinde gruplama yapılabilir.
KKB puanı 0 ile 1099 arasında olanların kredi alma ihtimali ise neredeyse yoktur. Bankaların en çok tereddütte kaldığı grup ise 1100-1499 arası puana sahip az riskli olarak görülen tüketicilerdir.
700 - 1099 puan aralığı: Kredi alınması yalnız kefil veya ipotek gösterilerek mümkün olabilir. 1100 - 1499 puan aralığı: Az risk grubuna sahiptir. Büyük olasılıkla kredi alabilir. Ancak, kefil istenebilir.
Bu incelemeler teknolojik cihazlarla gerçekleştirilir. Kontroller deneyimli eksperler tarafından yapılır. Oto ekspertiz yaklaşık 45 dakika sürer. Ancak ekspertiz raporu ortalama 3 iş günü içerisinde çıkar.
İkinci el araç satın alacak kişiler için ise oto ekspertiz süreci oldukça hassas bir süreçtir. Bu sürecin aceleye getirilmemesi gerekir. Gözden kaçacak en ufak bir detay araç satın alacaklar için büyük sorunlara sebebiyet verebilir. Oto ekspertiz ne kadar sürer sorusunun cevabı ise ortalama 45 - 60 dakikadır.
Alıcı satıcının kusuru dışında kefiyen alımdan vazgeçerse bu durumda satıcıya ekspertiz masrafını ödemesi gerekir. Yine alıcı farklı bir servisten ekspertiz raporu almak isterse bu durumda da masrafları kendisinin karşılaması gerekir. Bu durumlar haricinde sorumluluk tamamen yetkili bayiye aittir.
BSMV'den muaftır. Ekspertiz ücreti olarak 950.-TL sabit ücret alınır.Belirtilen bu tutar yaklaşık ekspertiz ücreti olup, BDDK düzenlemeleri uyarınca maliyet kadar ücret alınmaktadır.
Ziraat Bankası şube veznelerine MKK GABİM ödemesi olduğunu belirterek, TCK / Tahakkuk no / Vergi no bilgilerinizi vererek tahakkuk eden ödemeyi yapabilirsiniz.
Oto ekspertiz yaklaşık olarak 30 dakika ile 60 dakika arasında tamamlanmaktadır. Bayilerimizdeki yoğunluk bu süreye etki edebilir. Dolayısıyla Randevu alarak bayiye gitmenizi öneririz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri