Ya Şafi, eş-Şafi Allah (c.c.) 'ın 99 isimlerinden birisidir.
İslam toplumunda Allah'ın isimleri bu 99 isimden ibaret değildir. Bunların dışında Şafi, Kafi, Hannan, Mennan, Hüda, mehterde Hazret-i Yezdan, Yunus Emre şiirlerinde Çalab gibi isimler de Allah' için kullanılırlar.
Eş Şafi esması, hastalıkları iyi eden, şifa veren ve kullarına şefaat eden anlamına gelir. Ya Şafi esmasını Cuma namazından sonra zikretmek, kişiyi maddi ve manevi hastalıklara karşı korur. Kulların kalbi Allah'ın nuruyla dolar ve umutsuzluktan arınır.
Ya Şafi Allahu Tealnın isimlerindendir. Anlamı şifa veren şifaya muhtaçlara çare olan demektir. Birçok hastalıkta okunması gereken ve şifa bulmaya vesile olan bir ismi şeriftir. Çocuklar için okunup üflenmesi rahatsızlıklarının engellenmesine ve iyileşmesine vesile olmaktadır.
arkasından (422) kere “Ya Şafi” İsmi Şerifi okunur. hastaya(bana) şifa ver. Onu (Beni) iyi edecek,ancak Senin şifandır.Ey Allah'ım ! görmesin(görmeyeyim).
İlgili 20 soru bulundu
Şafi, Allah'ın şifa ve deva veren, hastalıkları iyileştiren, manevi sıkıntıları gideren ve ferahlık veren olduğunu ifade eder. Allah'ın bu vasfı Kur'an'da yeşfi fiiliyle ifade edilmiştir. Ya Şafi, eş-Şafi Allah (c.c.) 'ın 99 isimlerinden birisidir.
(Estağfirullah el azim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etûbu ileyh) Ardından 7 defa her birinin başında Euzü besmele çekilerek Fatiha okunabilir. (Şifa niyetine) 422 kere gözler kapalı huşulu bir şekilde YA ŞAFİİ tesbihi çekilinir.
eş-Şâfî Allah'ın isimlerinden olup “şifa veren” anlamındadır. Hz. İbrahim'in diliyle, “Hastalandığımda O bana şifa verir” ayetiyle (Şuarâ, 26/80) İslam inancında asıl şifa verenin Allah olduğu vurgulanır.
Şifa bekleyen hastalar için şifalar. ihsan eyle.
El-Fettah anlamı "iyilik kapılarını açan" olarak tanımlanmaktadır. Allah'ın mutlak adaleti ile kullarını sıkıntılarından kurtardığını anlatmaktadır. Acı çeken kişilere yardım ederek kaldırır. Her derde deva olan bu esma her türlü engeli de kaldırmaktadır.
Çeşitli hastalıkların şifası için okunabilecek Esmaül hüsna zikirlerinden olan Ya Şafi, hastalıkları iyileştirmek, maddi ya da manevi sıkıntıları gidermek için okunan dualar arasında yer alıyor.
Nitekim “eş-şâfî” (şifa veren) hadislerde Allah'ın isimleri kapsamında geçmektedir (Buhârî, “Ṭıb”, 38; Ebû Dâvûd, “Ṭıb”, 17; Tirmizî, “Cenâʾiz”, 4).
Ya Şafi: Ey her türlü derde devâ veren Şâfi Ya Kafi: Ey kullarına yeten Kâfi Ya Muafi: Ey maddî ve mânevî dertlere âfiyet veren Muâfi Her gün; 40 kere “Ya Şafi” 40 kere “Ya Kafi” 40 kere “Ya Muafi” 40 kere “Ya Allah” okuyup, gönlünüzce dua edebilirsiniz!
Eş-Şafi: Hastalara şifa veren Allah. Şafii ismi ile Allah (cc) insanın maddi ve manevi hastalıklarına şifa verir.
CEVAP: Allah Teala'ya ait olan ve sadece Allah'ın ilahlığını ifade eden isimler insanlara verilemez. Fakat Allah ın sıfatları insanlara isim olarak verilebilir. Örneğin: Kerim, Halim, Kadir gibi kelimeleri isim olarak vermekte sakınca yoktur.
Şifa duasının Arapça okunuşu şu şekilde ifade edilmektedir: "Ezhibil-be'se rabben'nasi eşfi ve enteş'şafi la şifae illa şifauke şifaen la yugadiru sekame." biçiminde olmaktadır.
El-Baki; O'nun varlığının sonu yoktur, varlığı ebedidir. Daimi ve ebedi olandır. Varlığının sonu olmayan.
Sözlükte “seçilmiş” mânasına gelen safî kelimesi, fıkıhta ganimet bölüştürülmeden önce Resûl-i Ekrem'in seçim hakkına dayalı olarak aldığı payı belirtmek için kullanılır.
Mezhep imamlarının da içinde bulunduğu alimlerin çoğunluğu konu ile ilgili bazı hadisleri delil göstererek, şirke ve istismara götürmemek şartıyla, fayda ve zararın Allah'tan olduğuna inanılarak yapılan rukyede bir sakınca bulunmadığını belirtmişlerdir (İbn Hacer, Feth, X, 206; İbnü'l-Kayyım, et-Tıbbü'n-Nebevi, s. 137- ...
Dolayısıyla âyet-i kerîmeler ve hadis-i şeriflerde yer alan dualar şifa niyetiyle okunabilir. Rivâyetlerde sahâbenin şifa için Fâtiha sûresini okuduğu ve Resûlullah'ın da bunu onayladığı yer almaktadır (Buhârî, Fezâilü'l-Kur'ân, 9 [5007]; Müslim, Selâm, 65-66 [2201]).
Esmaü'ş Şifa - Allah'ın İsimleri ile Şifa
Mesela, göz rahatsızlıkları için "Basîr" ve "Nûr", kulak rahatsızlıkları için "Semi", mide, kalp ve akciğerler için de "Rezzâk" ismi ile duâ ederek Allahû Teâlâ'dan şifa istemeliyiz.
Sağlık ve Şifa Duası Okunuşu:
Ezhibil-be'se rabben'nasi eşfi ve enteş'şafi la şifae illa şifauke şifaen la yugadiru sekame.
Aişe'den -radıyallahu anh- rivayete göre Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz kendisine bir hastanın şifâ bulması için duâ talebedildiği zaman: Türkçe Okunuşu: Ezhibil-be'se rabben'nasi eşfi ve enteş'şafi la şifae illa şifauke şifaen la yugadiru sekame.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri