Normal gelişimini tamamlamış düveler 15-16 aylık yaşta tohumlanıp gebe bırakılmalıdır. Bundan daha erken yaşta sağlanan gebelik düvelerin hem gelişmelerini geriletir hem de işletmeye sağlayacağı toplam yararı azaltır.
Etçi ırk düveler 20-22 aylık yaşlarda tohumlanmalıdırlar. İneklerde ovulasyon östrus başlangıcından 24-30 saat sonra gerçekleşir. Suni tohumlama veya doğal aşım yapılacaksa tohumlama östrus başlangıcından 10-20 saat sonra yapılmalıdır.
Düvelerde bir gün daha erken olabilir. Normal doğum yapan bir inek, doğumdan 2-4 hafta sonra ilk kızgınlığını gösterir. Bu süre ineğin yaşı, ırkı, mevsim, beslenme düzeyi ve doğumun normal veya problemli olmasına bağlı olarak değişebilir.
Düvelerin; cinsel erişkinlik ve tohumlama dönemine dikkat edilmesi gerekir. Düvelerin, üreyebilmeleri için yaştan ziyade, vücut ağırlığı önemlidir. Bununla birlikte, düvenin ilk buzağılaması için, 24 ile 26 ay arasında değişen cinsel olgunluk yaşları olduğu bilinmektedir.
Kültür ırkı düveler : Boğaya verilmeleri için 20 ayı geçir- memelidir. Yerli ırkı düveler : kinci yaşlarını doldurmaları bek- lenmelidir (Geç gelişirler). Kültür ırkı boğalar : 15 aylık olunca aşıma başlatılır. Yerli ırkı boğalar : 20 aylık olunca aşıma başlatılır.
İlgili 35 soru bulundu
1.5 yaşını tamamlamış düveler ve doğumu takip eden 2. aydan sonra kızgınlık belirtisi gösteren inekler kızgınlık gösterdikleri andan itibaren 24 saat içerisinde tohumlanmalı veya boğaya verilmelidir. Kızgınlık görüldükten 12 saat sonra yapılan tohumlama en uygun tohumlama zamanıdır.
Normal gelişimini tamamlamış düveler 15-16 aylık yaşta tohumlanıp gebe bırakılmalıdır. Bundan daha erken yaşta sağlanan gebelik düvelerin hem gelişmelerini geriletir hem de işletmeye sağlayacağı toplam yararı azaltır.
Düve ve ineklerde döl tutma durumu, farklı etkenlerin bir araya gelmesi ile oluşan kompleks bir olaydır. Bu etkenler arasında hayvanın genetiği, hastalıkları, beslenmesi, hormonları, genital sağlığı ve stresi vardır. Döl tutmanın hayvan kaynaklı bir sorun sebebi ile gerçekleşmemesi sıkıntılı bir durumdur.
Bir düvenin tohumlanması için yavruyu taşıyacak ve yeterince iyi besleyebilecek bir vucüt büyüklüğüne erişmesi gerekir. Bu durum ise genelde 18 ay civarı 375 kg dolaylarındadır.
İneklerde gebelik süresi ortalama 280- 285 gün- dür. Gebe düveler birkaç gün daha erken doğum yaparlar.
Ultrasonografinin başlıca avantajı, gebelik teşhisinde rektal palpasyona göre daha erken tanı konmasını sağlamasıdır. Gebelik ultrasonografik muayene ile rektal palpasyona göre daha erken teşhis edilmektedir.
– Dişi ve erkek buzağılar 5 aylık yaşa kadar aynı yemlerle bir arada beslenebilir. Ancak 5. aydan itibaren damızlık dişi buzağılar ayrılarak sınırlı düve yemi verilir.
Gebeliğin son iki ayında günlük 3 kg kadar düve yemi ile 6-8 kg mısır silajı ve 2-4 kg saman ya da kuru ot verilmesi yeterli olacaktır. Gebeliğin son 5 haftasından itibaren alıştırılarak süt yemine geçilmelidir. Bu durumda verilecek süt yemi miktarı yavaş yavaş arttırılarak günlük 5 kg'a çıkarılmalıdır.
Mevsimsel sorunların başında ısı stresi gelmektedir. Isı stresi dolayısıyla düveler kızgınlık gösteremeyebilirler. En çok karşımıza çıkan ise besleme ile ilgili hatalardır. Besleme ile ilgili hatalar karşımıza enerji eksikliği, mineral, izmineral eksiklikleri olarak çıkmaktadır.
Kızgınlık başlangıcına yakın olan inekler, bir araya toplanma eğilimi gösterirler. Boğa olması durumunda boğaya mümkün olduğunca boğaya yakın olma eğilimindedirler. Kızgın ineklerin, hareketlilikleri artar, yem yeme istekleri azalır, o günkü süt verimlerinde bir miktar düşme gözlenir.
5-6 aylık dişi danalargünde 3-4 kg iyi kaliteli kuru ot ve 2-3 kg %16 ham proteinli ve kg'ında 2600 Kcal ME içeren buzağı büyütme yemi ile beslenmeli ya da 2-3 kg iyi kaliteli kuru ot + 1 kg mısır silajı + büyütme yeminden 2-3 kg verilebilir.
İleride süt verimi de az olur. 14-20 aylık gebe düveler için, 9-15 yeşil ot (ya da 9-10 kg mısır silajı) ile birlikte 2-4 kg düve yemi ile beslenebilir. İlk buzağılamaya 60 gün kala düveler günlük 10–14 kg kuru ot ve düve yemi karışımı tüketmeli, Düve yemi 3- 4 kg kullanılmalıdır.
Çevre ve genetik faktörlere bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte ilk buzağılama yaşı ortalama 28-30 aydır. îlk buzağılama yaşı daha çok ilk laktasyon süt verimine etkili bir faktör olmakla birlikte hayvanın yaşı bir düvenin sürüye inek olarak katılmasının objektif Ölçüsüdür.
Suni tohumlama ineklerin kızgınlık zamanında yapılır. İnekler ortalama 21 günde kızgınlık gösterir. İlk kızgınlık sabah görüldüyse öğleden sonra suni tohumlama yapılması söz konusudur. Öğleden sonra görülmesi durumunda ise sabah saatlerinde suni tohumlama yapılabilir.
Veteriner normal gebelik durumlarından yaptıklarının aksine elle muayenede ikiz gebeliği tespit etmede zorluk yaşayabilirler. Bu sebeple ineklerde ikiz gebeliği tespit etmenin en güvenilir ve doğru yolu ultrason ile incelemektir.
İneğin ortalama 28-30 derece aralığında bir ortamda vakit geçirmesi gerekmektedir. Yüksek sıcaklıklarda hayvanlar rahatsız olurlar. Hayvanlar yüksek sıcaklığa sahip alanlarda yaşıyorsa kızgınlığa girme süreci uzayabilir.
Düve hayvanı 1 ile iki buçuk yaşları arasında bulunana büyük baş hayvanlara denmektedir. Bu hayvanlar kısaca henüz doğum yapmamış dişi inek olarak da bilinmesinde her hangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Çiftlik hayvanlarında suni tohumlama için en erken yöntem, doğal aşımda olduğu gibi vajinaya sperma bırakmak olmuştur. Daha sonra spekulum yöntemi geliştirilmiştir; bu yöntem ile servikal açıklık bir ışık kaynağı aracılığıyla görüntülenmiş ve spermanın serviks içerisine bırakılması sağlanmıştır.
Tohumlamadan 2 gün sonra kan gelmiş ise tohumlamanın zamanında yapıldığının bir göstergesi olup hayvanın döl tutma şansı çok yüksektir. Tohumlamadan 3 gün sonra kan gelmiş ise tohumlama erken yapılmış demektir. Döl tutma şansı düşüktür.
Rahim ortamı bir zigotun yerleşmesine uygun değildir. Erken embriyonik ölüm şekillenir. Her türlü sürü yönetimi hataları, kızgınlığın takip edilememesi, kızgınlık döneminin kaçırılması, vitamin, mineral, izmineral noksanlıkları döl tutmamaya yol açar. Isı stresi ile başedilemeyen durumlar döl tutmama sebebidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri