Çeşitli hastalıkların şifası için okunabilecek Esmaül hüsna zikirlerinden olan Ya Şafi, hastalıkları iyileştirmek, maddi ya da manevi sıkıntıları gidermek için okunan dualar arasında yer alıyor.
Allah, hiçbir kuluna kaldırabileceğinden daha büyük sorumluluk yüklemez. O kuluna musallat olan musibetleri def eder, hastaları iyileştirir ve kötülükleri yok eder. Eş Şafi esması, hastalıkları iyi eden, şifa veren ve kullarına şefaat eden anlamına gelir.
Hastalıkların şifası için okunabilecek en etkili Esmaül hüsna zikri olan Ya Şafi, maddi-manevi sıkıntı gidermede ve hastalıkları iyileştimek için okunması tavsiye edilen tesbihatlardandır.
(Estağfirullah el azim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etûbu ileyh) Ardından 7 defa her birinin başında Euzü besmele çekilerek Fatiha okunabilir. (Şifa niyetine) 422 kere gözler kapalı huşulu bir şekilde YA ŞAFİİ tesbihi çekilinir.
Ya Şafi, ya Allah, ya Rabbi gibi zikredilir. Şafi, Allah'ın şifa ve deva veren, hastalıkları iyileştiren, manevi sıkıntıları gideren ve ferahlık veren olduğunu ifade eder. Allah'ın bu vasfı Kur'an'da yeşfi fiiliyle ifade edilmiştir.
İlgili 43 soru bulundu
Şifa duasının Arapça okunuşu şu şekilde ifade edilmektedir: "Ezhibil-be'se rabben'nasi eşfi ve enteş'şafi la şifae illa şifauke şifaen la yugadiru sekame." biçiminde olmaktadır.
Yasin suresini hasta olan kişinin kendisi okuyabileceği gibi bir başkası da hastanın yanına gelerek Yasin suresini okuyabilir. Bunun dışında şifa olsun diye; Haşr suresinin son üç ayeti, Amenerrasulü ve Ayetel kürsi sureleri okunur. Kuran-ı Kerim'de şifa ayeti olarak 6 adet ayet bulunur.
Ya Şafi esması şifa için kaç kere okunur? "Euzu bi izettillahi ve kudretihi min şerri ma ecidu." Anlamı: Hissettiğim bu hastalığın şerrinden Allah'ın izzetine ve kudretine sığınırım. "Allâhümme innî es'elükel-'afve vel-'âfiyete fîd-dünyâ vel-âhırah."
Evvelinde ve âhirinde yüzer defa salevât-ı şerîfe okuyup dua etmelidir. Hadis-i şerifde buyruldu ki, “Bir hasta, lâ ilâhe illâ ente sübhâneke innî küntü minezzâlimîn (15) (Anlamı : “Senden başka hak ma'bud yoktur. Seni tenzih ederim. Şüphesiz ki ben zalimlerden oldum“) kırk defa okursa, şehit olarak vefat eder.
eş-Şâfî Allah'ın isimlerinden olup “şifa veren” anlamındadır. Hz. İbrahim'in diliyle, “Hastalandığımda O bana şifa verir” ayetiyle (Şuarâ, 26/80) İslam inancında asıl şifa verenin Allah olduğu vurgulanır.
Allahu Tealanın isimleri ve sıfatları birçok rahatsızlıkta, sıkıntılı ve zor zamanlarda okunarak zorluklardan kurtulmak için dua etmek faziletli bir haldir. Her esmanın farklı bir anlamı ve şifası mevcuttur. Ya Şafi esması da birçok durumda okunabilen ve faziletleri gözle görülen bir esmadır.
Eş-Şâfi: Hastalara şifa veren, Şifayı yaratan, şefaat eden, şifalandıran, şifanın tek kaynağı olan Eş Şâfi esmasının ebced değeri ve zikir sayısı: 391 Eş Şâfi : الشافي Şuara Suresi 80. Ayet وَإِذَا مَرِضْتُ فَهُوَ يَشْفِينِ ﴿٨٠﴾ Ve izâ maridtu fe huve yeşfîni.
Ya Şafi Allah'ın isimlerinden biridir. Ya Şafi, ya Allah, ya Rabbi gibi zikredilir. Şafi, Allah'ın şifa ve deva veren, hastalıkları iyileştiren, manevi sıkıntıları gideren ve ferahlık veren olduğunu ifade eder. Allah'ın bu vasfı Kur'an'da yeşfi fiiliyle ifade edilmiştir.
İsmini önemli bir İslam alimi olan İmam Şafiden alan Şafilik mezhebine uyanlara Şafi denilmektedir.
Peygamber sallâllâhu aleyhi ve sellem Efendimiz'den Duâlar “Allah'ım, Ey insanların Rabbi! Sıkıntıyı gider, şifa ver. Şifayı veren ancak Sensin. Senin vereceğin şifadan başka şifa yoktur.
"Şafi", hastaya şifa veren (Allah) demektir. "Muafi" ise afiyet verici, bela ve musibeti def eden (Allah) demektir.
Henüz eceli gelmemiş bir hastayı ziyaret eden bir mü'min yedi defa: Türkçe Okunuşu: Es-elullahil-azime rabbel arşil aziim en yeşfiyeke.
Rivâyetlerde sahâbenin şifa için Fâtiha sûresini okuduğu ve Resûlullah'ın da bunu onayladığı yer almaktadır (Buhârî, Fezâilü'l-Kur'ân, 9 [5007]; Müslim, Selâm, 65-66 [2201]).
Hem sıkıntıdan hem de korkudan kurtulmak için Hasbiyallahü ve ni'mel vekil sözü okunur. Böyle hissedildiğinde Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh-il-aliyyil'azîm manen çok yardımcı olur. "Kuvvet ve güç sadece büyük ve yüce olan Allah'ın yardımı ile olur.
Tıpkı namaz kılarken olduğu gibi abdest almanın zorunluluk olduğu durumların haricinde yani dua ederken ya da tesbih çekerken abdestli olunmak zorunlu değildir.
Zikirler içerisinde en faziletli sözün 'Lâ ilâhe illallah' olduğunu belirten Peygamberimiz, bir hadis-i şerifinde, Câbir (r.a), naklettiklerine göre: "En faziletli zikir 'Lâ ilâhe illallah', en faziletli dua da 'el-Hamdülillâh'tır." (Tirmizî, Daavât 9) ifade edilmektedir.
Câbir (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Her hastalığın bir devası vardır. Hastalığın ilacına rastlanırsa, Allah Teâlâ'nın izniyle hastalıktan şifa bulur."
Ezhibil-be'se rabben'nasi eşfi ve enteş'şafi la şifae illa şifauke şifaen la yugadiru sekame. Anlamı: Bu hastalığı gider ey insanların Rabbi! Şifâ ver, çünkü şifâ verici sensin.
Rabbena âtina duası nerelerde okunur? Peygamber efendimizin en çok okuduğu dua, Rabbena âtina duasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri