Ülkemizde 6 ayını dolduran yabancı vatandaşlar mevcut yabancı ehliyetini noterden Türkçe tercüme yaparak veya ülkesinin konsolosluğundan çeviri yaptırarak 6 ay daha araç kullanabilirler. Ülkemizde 1 yıldan fazla kalacak olan yabancı vatandaşların Türkiye Cumhuriyeti Sürücü Belgesi alma zorunluğu bulunmaktadır.
Bunun yerine,sürücü belgesine ihtiyaç duyan yabancılar Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne ait internet sitesi (https://randevu.nvi.gov.tr)üzerinden çevrimiçi randevu alarak belirlenen gün ve saatte aşağıda istenen belgeleri sunmaları halinde işlemlerini tamamlayabilirler.
Yabancı ülke vatandaşının, ülkemizde ilk kez sürücü belgesi alabilmesi için direksiyon sınavı, ehliyet sınavı, 12 saat uygulamalı sürüş eğitimi ve ilkyardım, motor ve trafik eğitimi olmak üzere belirtilen eğitimlere ve sınavlara katılmaları, yapılan sınavlar neticesinde başarılı olmaları halinde başvuru yaptıkları ...
Ülkemizde Altı (6) aydan fazla oturma izni veya öğrencilik izni olan ve T.C. kimlik numarası verilen her yabancı Türk ehliyeti alma hakkına sahiptir.
İlgili 27 soru bulundu
1) Dış ülkelerden alınan sürücü belgeleri ile ülkemize giriş yapıldığı tarihten itibaren en fazla altı ay süreyle araç kullanılabilir. 2) Altı ayın sonunda ülkemizde araç kullanılabilmesi için dış ülkelerden alınan sürücü belgelerinin ülkemiz sürücü belgesi ile değiştirilmesi zorunludur.
Bu işlem için yurtdışı sürücü belgesinin Türkçe tercümesine sahip olunması gerekmektedir. Türkçe tercümesi sağlanan yurtdışı sürücü belgesi, noter onaylı olmalıdır. Yasal olarak, cezai işlem uygulanmaması için Trafik Tescil Kuruluşuna gidilip, Türk ehliyetine çevirme işlemi için başvuru yapılmaktadır.
Suriyeliler Ehliyet Alabilir mi? Türkiye'de geçerli bir sürücü belgesine sahip olmayan ve araç kullanmak isteyen Suriyeliler, Türkiye'deki herhangi bir sürücü kursuna kaydolup gerekli eğitimleri aldıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen sınavlara girerek ehliyet sahibi olabilir.
Yabancı Ehliyeti Türk ehliyetine çevirmek için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne başvuru yapmaları gerekir. Dolayısıyla, yabancı ehliyeti Türk ehliyetine çevirme işlemini de Nüfus Müdürlükleri'ne giderek yaptırmanız gerekiyor.
Ehliyet Almak İçin Yaş Şartları
M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21. D ve DE ehliyet sınıfları için istenen minimum yaş sınırı 24.
MADDE 4 – (1) Sürücüsünün Türk vatandaşı olup olmadığına bakılmaksızın yabancı plakalı araçlarla 2918 sayılı Kanunda belirtilen hükümlere aykırı hareket edilmesi halinde yetkili personel tarafından, ceza tutanağı düzenlenerek trafik idari para cezası verilir.
Açıklanan yeni zam oranına göre 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursları 2023 Ücret Tablosu'nda A ve B1 sınıfı ehliyet kurs ücreti 7 bin 48 TL oldu. Teorik ders saat ücreti 50 TL, ders ücreti 1700 TL ve özel direksiyon ders saat ücreti 382 TL, ders ücreti 5 bin 384 TL oldu.
Türkiye'ye giriş yapıldığı andan itibaren en fazla 6 ay boyunca yurtdışı ehliyeti ile Türkiye'de araç kullanılabilir. 6 aydan sonra yurtdışı ehliyetini kullanmak isteyen kişiler ehliyetin yeminli tercümesini dış temsilcilikler veya noter tarafından onaylatarak bir 6 ay daha yurtdışı ehliyetlerini kullanabilirler.
ehliyetinizin olup olmaması araç mülkiyetine engel teşkil etmez. Ama sana tavsiyem arabayı almadan önce ehliyetini al. sevgili efekt tır bile alabilirsin (espiri) ehliyrtsiz trafikte yakalanırsan sorun olur bol bol ceza yersın.muhafiyetlerden yararlanman için ehliyet veya sakatlık raporun olması gerekebilir.
Yabancı ülkelerden geliyorsanız ve ulusal sürücü belgeniz İngilizce değilse, Suudi Arabistan için uluslararası bir sürücü belgesi aldığınızdan emin olun. Bunun yalnızca bir çeviri işlevi gördüğünü ve gerçek sürücü belgenizin yerini almadığını unutmayın. Son olarak, ulusal ehliyetiniz ülkede yalnızca üç ay geçerlidir.
İlk kez uluslararası ehliyet alacaklar için uluslararası ehliyetin fiyat tarifesi şu şekildedir: Ehliyet ücreti: 287,46 TL. Harç: 500,80 TL. KDV: 51,74 TL.
Yeni tip ehliyet alanlar daha sonra ehliyet yenileme, kayıp, zayi ve çalıntı durumlarında 769 TL Harç+Değerli Kağıt ve Vakıf Payını öderler.
Ehliyet için sağlık raporu, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan özel sağlık kuruluşlarında, aile sağlığı merkezlerinde (eski adıyla sağlık ocağı), Sağlık Bakanlığı hastanelerinde ve üniversite hastanelerinde alınabiliyor. Sağlık raporu üzerine kaşe ve imzasını atan doktor, raporu onaylayarak teslim eder.
Yeni nesil çipli ehliyetlerin toplam 84 ülkede geçerliliği bulunmaktadır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu durumda eski ehliyet ile yeni çipli ehliyetler arasında geçerlilik bakımından bir fark bulunmamakta.
Ülkemizde 6 ayını dolduran yabancı vatandaşlar mevcut yabancı ehliyetini noterden Türkçe tercüme yaparak veya ülkesinin konsolosluğundan çeviri yaptırarak 6 ay daha araç kullanabilirler. Ülkemizde 1 yıldan fazla kalacak olan yabancı vatandaşların Türkiye Cumhuriyeti Sürücü Belgesi alma zorunluğu bulunmaktadır.
SINAVSIZ OLARAK EHLİYET ALMAK KESİNLİKLE YASALARA AYKIRIDIR, SUÇTUR VE MÜMKÜN DEĞİLDİR.
Diplomalarını gösteren adaylar, diğer şartları da karşıladıkları takdirde sürücü belgesi alabilirler. Eğitimine devam edenler ellerinde en düşük ilkokul diplomaları olmayanlar okudukları kurumdan alacakları öğrenci belgeleriyle ehliyet için başvuru yapabilir!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri