Sınırsız Ayni Haklar Hak sahibinin mülkiyet hakkından tam yetkiyle yararlanması durumunu kapsar. Taşınmazın sahibi; ilgili yapıları kullanabilir, onlardan yararlanabilir ve onlarla ilgili tasarrufta bulunabilir.
Sınırsız Ayni Haklar: Sadece mülkiyet haklarından bahseder. Sınırlı Ayni Haklar: Ayni haklardan bazıları, sahiplerine mülkiyet hakkı gibi tam ve geniş yetkiler vermeyip, sınırlı yetkiler tanımaktadır ki bunlara sınırlı ayni haklar diyoruz.
Ayni haklar bakımından hak sahiplerine en geniş yetkileri veren sınırsız ayni hak, mülkiyet hakkıdır. Ayni hakların bir bölümünü oluşturan sınırlı ayni haklara örnek olarak irtifak, geçit, rehin ve taşınmaz yükü hakları gösterilebilir. Bu haklarda mülkiyet hakkındaki hakkın sınırlı kullanımı söz konusudur.
Bu haklar ise üç çeşittir; irtifak hakları, rehin hakları ve taşınmaz yükü.
Sınırlı ayni haklar hak sahibine, mülkiyet hakkının verdiği yetkilerden birisini veya ikisini sağlayan haklardır. Bu haklar irtifak hakkı, rehin hakkı, taşınmaz yüküdür. Eğer eşyaya tek bir kişi mâlik ise, müstakil mülkiyet, birden fazla kişi mâlik ise, birlikte mülkiyet oluşur.
İlgili 24 soru bulundu
Mülkiyet devrine eş kabul edilmeyen haklar bakımından ise ayni hak sahibi sözleşmenin tarafı kabul edilmemektedir. Kira sözleşmesinin sınırlı ayni haklara konu olması TBK'nun m.311 hükmünde düzenlenmiştir.
Ayni haklar kendi içerisinde mülkiyet ve sınırlı ayni haklar olarak ayrılmakta olup, sınırlı ayni haklar içerisinde yer alan irtifak hakları kapsamında üst (inşaat) hakkı, oturma (sükna) hakkı, intifa hakkı, kaynak hakkı ve diğer irtifaklar olarak ayrılmaktadır.
Ayni hak eşya üzerinde doğrudan hakimiyet sağlar. Ayni hak herkese karşı ileri sürülebilen bir haktır.
Ayni Hak, sahibine Eşya üzerinde doğrudan hakimiyet sağlayan bir Hak olduğu için, bu Hakkın belli bir yükümlüsü yoktur. Ayni Hakka herkes uymak zorundadır, dolayısıyla Ayni Hakkı herkes ihlal edebilir. Bu bağlamda, Ayni Hak, herkese karşı ileri sürülebilir, yani Mutlak bir Haktır.
Zilyetlik “doktrine göre hukukun koruduğu bir durumdan ibaret uygulamaya göre ayni bir haktır”. Zilyetliğin Konusu Ayni hakların konusu olabilen taşınır ve taşınmaz eşyalar, zilyetliğe de konu teşkil ederler. Ayni haklara konu olmayan; -Bütünleyici parçalar, asıl eşyadan ayrı olarak zilyetliğin konusu olabilirler.
potek, bir kişisel alacağın teminat altına alınmasını amaçlayan ve bir taşınmazın değerinden alacaklının alacağını elde etmesini sağlayan sınırlı bir aynî haktır.
Medeni Kanun'un 1011. maddesinin 1.fıkrasının 1.bendinde «Ayni Hak İddia Edilmiş olması» konusu düzenlenmektedir. Buna göre, Tapu Kütüğünde hak sahibi olarak kayıtlı olan kimseye karşı herhangi bir üçüncü kişi Ayni Hak İddiasında bulunursa, bu iddia Tapu Kütüğüne geçici olarak şerh verilebilir.
İktisabı bakımından tesisen halefiyetle, cüz'i olarak kurulan bir haktır. Bunun dışında egemenlik hakları kapsamında olan intifa hakkı bir sınırlı ayni hak tipi olup; sınırlı ayni haklar içerisinde irtifak hakları sınıfında yer alır.
TMK'nın 80. Maddesinde sayılan rehin hakkı çeşitleri ise; taşınmaz rehini, ipotek, ipotekli borç senedi ve irat senedidir. Taşınır rehini ise kanunen düzenlenen belli istisnalar haricinde ancak teslimi zorunlu rehin şeklinde kurulabilir. Rehin hakkının bölünemez bir hak olması da önemli özelliklerindendir.
Mutlaklık İlkesi: Ayni hakların herkese karşı ileri sürülebilen mutlak hak olmasına iki önemli sonuç bağlanmıştır. Birisi ayni hakların, yabancı müdahalelere karşı sahibini koruması, bir diğeri de hak sahibine kanun tarafından tanınan bu hakkın bölünemez olmasıdır.
Mallar üzerindeki en geniş yetkiyi veren mutlak hak, mülkiyet hakkıdır. Mülkiyet hakkı, bir mal üzerinde sahibine bu malı kullanma, bu maldan yararlanma ve bu mal üzerinde tasarruf etme yetkilerini verir.
Rehin hakkı, bir alacak yerine getirilmediği takdirde hak sahibine hakkın konusu olan şeyi veya hakkı paraya çevirerek getirisinden alacağını öncelikle elde etme yetkisi veren bir haktır. Rehin hakkı bir ayni haktır.
Mutlak haklar: Hak sahibi tarafından, hakkı ihlal etmesi söz konusu olan herkese karşı ileri sürülebilen haklardır. Herkes bu haklara uymak yükümlülüğü altındadır. Kişilik hakkı, velayet hakkı ve ayni haklar mutlak haklardandır.
Bir taşınmaz üzerinde birden fazla sayıda sınırlı ayni hak kurulması mümkündür. Aynı taşınmaz üzerindeki sınırlı ayni haklar birbiri ile çatışma dan kullanılabiliyorsa herhangi bir problem söz konusu olmaz.
Mirasçının tereke üzerindeki miras hakkı, mutlak bir haktır.
Ancak hemen söyleyelim ki taşınır eşya üzerindeki sınırlı ayni haklar zaten intifa hakkı ve rehin hakkından ibarettir. Taşınmazlar bakımından, taşınmaz üzerindeki sınırlı ayni hakların sırasını tespit edebilmek için hakkın tapu kütüğüne tescili tarihini bilmek gerekir.
Taşınır ya da taşınmaz mallar üzerinde hakkın sahibine egemenlik yetkisi veren, herkese karşı ileri sürülebilen haklar bütününe ayni hak denir. Roma hukukunda ortaya çıkmış bu kavram, Türk Medeni Kanunu kapsamında da koruma altına alınmıştır.
Ayrıca bu hak, süreye bağlı şekilde tesis edilir. Üst hakkı süresinin herhangi bir alt sınırı yoktur; fakat en az 30 yıl olacak şekilde düzenlenen irtifak hakları, bağımsız olarak nitelendirilir ve tapu siciline bağımsız bir hak olarak tescil edilir. Ancak bu hakkın üst sınırı 100 yıl olarak belirtilmiştir.
Mülkiyet Hakkı, Sınırlı Ayni Hak Mıdır? Mülkiyet, hak sahibine en geniş yetkiler temin eden bir ayni hak olduğu halde sınırlı ayni haklar bu yetkilerden bir kısmını temin etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri