Yadigârlarım, 1304/1888 yılında yayımlanan hikâye türündeki eserdir.
HASBA (NABİZÂDE NÂZIM) Nabizade Nazım'ın 1308/1892 yılında müstakil olarak basılan uzun hikâyesi. Eser, “Kariînime” başlıklı önsözle birlikte yayımlanmıştır. Bu önsöz, Nabizade Nazım'ın roman ve hikâye arasındaki farkı göstermesi ve hikâye kurgusundaki realist, natüralist unsurları vurgulaması bakımından önemlidir.
Nabizade'nin uzun hikâyeleri sırasıyla şunlardır: Yadigârlarım (1304/1888), Bir Hatıra (1307/1891), Zavallı Kız (1307/1891), Sevda (1308/1892), Hâlâ Güzel (1308/1892), Karabibik (1307/1891), Haspa (1308/1892), Seyyie-i Tesamüh (1308/1892).
ZAVALLI KIZ (NABİZÂDE NÂZIM)
Nabizade Nazım'ın 1307/1892 yılında müstakil olarak basılan uzun hikâyesi.
Tam adı Ahmet Nazım idi. Babası Nabi Efendi'yi ve annesini genç yaşta kaybetti. Ninesi tarafından büyütüldü. “Yadigarlarım' adlı yapıtında anlattığı anılarından öğrenildiğine göre mutsuz bir çocukluk geçirdi.
İlgili 30 soru bulundu
Muallim Naci'nin ince hacimli şiir kitaplarından birisi olan Şerâre'nin içerisinde sırasıyla terbî, kıt'a, rubâi, şarkı, gazel gibi nazım şekillerinde şiirler yer almaktadır.
Karabibik, Nabizâde Nâzım'ın 1890'da yayınladığı gerçekçi köy romanıdır. İlk Türkçe köy romanı olarak kabul edildiği için Türk edebiyatında önemli bir yeri vardır. Beş bölümden oluşan eser, roman değil, uzun öykü ya da roman denemesi olarak da sınıflandırılabilir.
Zehra, Nabizâde Nâzım'in yazdığı ve ilk defa 1894'te Servet-i Fünûn'da tefrika olarak yayımlanmış romandır. Türk edebiyatının ilk psikolojik roman denemesi kabul edilir.
1862 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Nabizade Nazım'ın Zehra adlı romanı Türk edebiyatının ilk gerçekçi roman denemesi olarak kâbul edilmektedir. Bugün hâla “Kıskançlığın Romanı” olarak anılan eserde gerçekçi bir tavırla ele alınan ka- rakter psikolojileri dikkat çekmektedir.
Nâbizâde Nâzım, yayım hayatına deneme ile başlamış; daha sonra şiir, öykü ve roman türlerinde de eserler vermeye devam etmiştir. Seyyie-i Tesâmüh (Hoşgörünün Kötülüğü) hikâyesinin yer aldığı Hâlâ Güzel isimli kitabı, yazarın 1886-1891 yılları arasında, uzun öykü türünde yayımladığı hikâyeler içerisinde yer almaktadır.
Karabibik ve Zehra romanlarının yazarı Nâbizâde Nâzım, Hâlâ Güzel isimli beş öykü içeren bu eserinde; aşk-evlilik temasını her bir öyküde başka bir bağlamda ele alarak, gerçekçi ve doğal bir kurguyla okuyucuya sunar.
Nabizade Nazım'ın Türk edebiyatı tarihinde asıl şöhretini kazandıran, Karabibik adlı uzun hikâyesi ve Zehra romanıdır. Karabibik, Türk edebiyatında realizm ve naturalizmin ilk örneği kabul edilmiştir.
Yadigârlarım, 1304/1888 yılında yayımlanan hikâye türündeki eserdir.
Ahmet Mithat Efendi, Tanzimat dönemi devrinde ön plana çıkan birçok edebi akımın etkisinde kalmıştır. İlk eserlerinde romantizmin, daha sonraki eserlerinde ise realizm ve natüralizmin etkisinde kalmıştır. Genellikle eserleri romantizmin etkisindedir.
Aruz veznini Türkçeye kusursuzca uygulamak için çalışmış bir Tanzimat dönemi şairidir.
Roman: Şevket, Ferhunde ile iş yerinde yani bankada tanışır. Evli olduğu halde Şevket'le ilişki kurar. Oyun: Ferhunde ailenin komşusudur. Ali Rıza Bey'den kitap almak için eve gelip gider.
Türk edebiyatının ilk natüralist ve tezli romanı olan Zehra, aynı zamanda ilk psikolojik roman denemesidir.
Realizm ve natüralizm akımlarından etkilenen ve akımın yansımalarını bilinçli şekilde eserlerine yansıtan Nabizâde Nazım'ın ölümünden sonra, 1894'te Servet-i Fünûn dergisinde tefrika edilen Zehra romanı realizm akımının yansımalarını barındırması açısından önemlidir.
Karabibik 1980 yılında Nabizade Nazım tarafından kaleme alınan ilk köy romanıdır. Roman Türk Edebiyatında yazılan ilk köy romanı olma niteliğini taşıdığı için ayrı bir yeri vardır. Karabibik kitabı hakkında merak edilenleri derledik.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Batılı anlamda ilk tarihsel Türkçe roman, Tanzimat Edebiyatı yazarlarından Namık Kemal'in Cezmi'sidir. Onun ilk basımı 1880'de yapılmıştır. Roman Türk edebiyatının ilk tarihi romanı olma özelliği taşır.
Ateşpare şiiri, münacat türündedir. Şiirde Allah'ın güzel isimleri zikredilir ve onun varlık alemine tecelli eden sıfatları övülür. Ateşpare şiirinde ilahi aşk, vahdet-i vücut, galu-bela gibi tasavvufi konular ele alınmıştır.
TAKDÎR-ELHÂN (RECAİZADE MAHMUT EKREM)
Recaizade Mahmut Ekrem'in kaleme aldığı eleştiri kitabı. İlk olarak 1886 yılında yayımlanmış olan Takdîr-i Elhân'ın asıl yazılış amacı, Menemenlizade Mehmet Tahir'in aynı yıl yayımlamış olduğu Elhân isimli şiir derlemesini değerlendirmektir.
Tanzimat çağı yazarları arasında Namık Kemal ve Abdülhak Hamit Tarhan'dan sonra en çok eser verenlerden birisi Ziya Paşa'dır. Daha çok şiir tarzında eser verdi. Eserlerinde baskıcı yönetime karşı özgürlükleri ve meşrutiyeti savundu. Batılılaşma yanlısı, yenilikçi Tanzimat edebiyatının öncüleri arasında yer aldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri