Terleme; vücudun ısı dengesini kurmayı sağlayan normal bir fonksiyondur. İnsan vücudunda gelişen bazı toksinlerin de vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur.
Terlemenin aşırı ve gereksiz olduğu durumlara, patolojik terleme denir. Altta yatan odak bir rahatsızlık olabilir. Terleme, kilo kaybı, ateş, çarpıntı, nefes darlığı veya göğüs ağrısı ile birlikte ise ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Bu gibi durumlarda hekime başvurulması önerilir.
Aşırı terleme, vücutta bazı durumlara (enfeksiyon hastalıkları, kanser, diyabet, hipertiroidi, kalp hastalıkları, menopoz, obezite, bazı ilaçlar vs...) ikincil olarak görülebilir. Kişi, daha önce olmayan bir aşırı terleme durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Durduk yere terlemek, şeker, tansiyon, kanama, kalp krizi, sıcak çarpması, nörolojik hastalıklar ve çeşitli psikiyatrik hastalıkların belirtisidir. Aynı zamanda baharatlı yiyeceklerin fazla tüketimine, aşırı alkollü içecek içmeye ve kafeine bağlı olarak da görülebilir.
Terleme bizim dışımızda gelişen, metabolizmamızın doğal bir fonksiyonudur. Üstelik vücudumuz için iki önemli fonksiyonu vardır; cildi nemlendirip, vücut ısısını sabitler ve vücudun boşaltım sistemine katkı sağlar. Ne kadar terlediğimiz ise daha çok sahip olduğumuz ter bezi sayısıyla ilgilidir.
İlgili 30 soru bulundu
DR. TAMER VARDALOĞLU: Gebelik, menopoz, alkol kullanımı gibi durumlarda terlemenin arttığı bilinir. Bunun dışında Parkinson hastalığı, şeker hastalığı, hipertiroidi, kalp krizi, bazı kanser türleri, bazı içsalgı bezi hastalıkları ve koma gibi durumlarda da terleme artar.
Aşırı terleme fizyolojik, patolojik ve psikolojik sorunlara yol açar. Aşırı terleme ile birlikte su, sodyum, klor, potasyum kayıpları ciddi halsizliklere ve yorgunluklara neden olur. Birlikte şeker hastalığı ya da böbrek yetmezliği varsa yorgunluk daha ağır seyreder.
Psikolojik el terlemesi tipik belirtiler arasındadır. Diğer bölgelere göre baskın bir şekilde öne çıkar. Ekrin bezin hakimiyetinde olan eller korku, heyecan ve endişe duyulduğu anda sempatik sinir sistemiyle devreye girer. Böylece el terlemesinin psikolojik nedenleri avuç içinde yoğun bir ıslaklık hissi oluşturur.
Gece uyurken ense ve boyun bölgesinde terleme gece terlemesi sorunları içinde yer alır. Bu durum özellikle odanın ısınmasından ve kalın kıyafetlerden olabilir. Bununla birlikte alınan aspirin, novalgin, kortizon, viagra ve meme kanseri ilaçları problemin sebepleri olabilir.
İki ter bezi vardır: apokrin ve ekrin. Stres yaşadığımızda daha büyük olan apokrin bezleri özellikle koltukaltı ve kasıklarında ter salgılar. Stresli durumlar da kalp atış hızının artmasına neden olur ve hormonların ve adrenalinin salgılanmasını tetikler. Bu da ekrin bezlerimizin ek salgılamasına neden olur.
Tiroid Hastalıklarının Tedavisi
Tiroid-guatr bezi hızla çalışan kişilerde terleme fazladır. Kanda aşırı tiroid hormonu bulunması metabolizmayı arttırdığından ter bezleri aşırı çalışarak terlemede artış meydana gelir.
Koltuk altı terlemesi vücutta biriken toksinlerin dışarı atılması için gereklidir ve her insanda görülmektedir. Bazı insanlar hava durumuna bağlı, stres kaygı ve endişe gibi duygu değişimlerinde daha fazla terleyebilir.
Gece terlemesi sıcağa bağlı olarak gelişebileceği gibi enfeksiyon, hormonal sorunlar, reflü, uyku apnesi, kanser, şeker hastalığı, nörolojik rahatsızlıklar, menopoz, stres bozukluğu veya alkol kullanımına bağlı olarak da yaşanabilir. Gece terlemesi yaşayan kişilerin genellikle herhangi bir tedaviye ihtiyacı olmaz.
Yüzün aşırı terlemesi, aşırı terlemenin bir işaretidir. Kendine güven kaybı, başkalarından çekinme ve izolasyon gibi ciddi psikolojik sonuçları olabilir. Stres terlemeyi tetiklediği için, böylece gerçek bir kısır döngü başlar.
Terleme tedavisinde kesin çözüm sağlayan tek yöntem ise cerrahidir. Koltukaltı terlemelerini önlemek için koltukaltı derisi cerrahi olarak çıkarılabilir ya da liposuction uygulanabilir.
Yaz mevsiminde vücudumuz çok ısındığından, bu ısınmayı en aza indirmek amacıyla terleme miktarı da maksimum olur. Kış mevsiminde ise hava zaten soğuk olduğundan, vücut ısısını koruyabilmek için terleme miktarı da minimum olur.
Aşırı terleme sorunu ile karşı karşıya gelen kişiler farklı doktorlara gidebilmektedir. Fakat genel olarak aşırı terleme sonucunda gidilmesi gereken doktor, dermatoloji uzmanı ya da göğüs cerrahi doktoruna başvurmak gerekmektedir. Aşırı terleyen bölgeler, genel olarak el, ayak, yüz ve koltuk altı şeklindedir.
Sıcak terlemeye neden olan şey nedir? Vücudumuz ısınca, kendimizi soğutmak için terleriz. Bu, termoregülasyon adı verilen normal bir bedensel işlemdir. Sıcaklık arttıkça vücudumuzun adapte olması biraz zaman alabilir, bu nedenle vücudumuz bizi soğutmak için daha fazla çalıştığı için normalden daha fazla terleyebilir.
Psikolojik faktörler, stres, utanma, heyecan gibi duygusal değişikliklerde oluşan birincil aşırı terleme durumu görülebilir. Tiroit hastalıkları, menopoz dönemi, yüksek tansiyon, nörolojik bazı hastalıklar, ilaçlar, alkol, kafein gibi maddelere bağlı ortaya çıkan ikincil aşırı terleme durumu da söz konusu olabilir.
Soğuk terleme soğuk, ısı veya hararetten kaynaklanmaz. Diaphoresis olarak da bilinen soğuk terleme, aslında vücudumuzun bizi tehlikeli durumlardan korumak için sahip olduğu "savaş veya kaç" tepkisinden kaynaklanır. Bu vücutlarımız korku, ağrı, şok, nefes darlığı veya düşük kan şekerine tepki verdiğinde tetiklenir.
Koltuk altında, el ve ayakta birçok farklı sebepten meydana gelen aşırı terlemeyi önlemek için toksin ile tedavi yöntemi günümüzde oldukça yaygın hale gelmeye başlamıştır. Bu yöntem, terlemede aktif olan bölgelere (derinin 2-3 mm altına) az miktarda toksin enjeksiyonu (botoks) uygulanarak yapılır.
Driclor aşırı terlemeyi önlemeye yardımcı olmak için karşı özel olarak geliştirilmiş etkili bir roll on antiperspiranttır. Driclor aşırı terleme (hiperhidroz) görülen ve normal koşullarda dahi aşırı terleyen insanlar için kullanılabilir.
Enfeksiyon hastalıkları: Ateşli hastalıklarda ateş, ani ve çok miktarda terleme ile düşebilir, özellikle zatüre, sıtma, tifo ve bademcik iltihaplanmalarında bu olay görülür. Hipertiroidi denilen tiroid bezinin aşırı çalışması da aşırı terlemenin bir nedenidir.
Aşırı terleme (hiperhidrozis), bazı durumlarda kendiliğinden geçebilir, ancak herkes için geçerli değildir. Aşırı terleme bazen geçici bir sorun olabilir ve tetikleyen faktörler ortadan kalktığında kendiliğinden düzelme gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri