Bu bezeler vücudun herhangi bir yerinde çıkabilir ve hemen tedavi edilse de olur edilmese de… Vücutta yağ bezelerinin çıkması olağan bir durumdur. Burada önemli olan bu bezelerin büyüyüp büyümemesidir. Eğer aynı boyutta kalıyorsa bir risk teşkil etmez ama büyüyorlarsa o zaman hemen müdahale edilmesi gerekir.
Çoklu yağ bezesi olan kişilerin üçte birinde ailesel yatkınlık görülürken, çoğu zaman yağ bezelerinin neden kaynaklandığı bilinmez. Kilolu hastalarda daha sık karşılaşılırken, hızlı kilo alımı döneminde yağ bezesinin boyutu da büyüyebilir. Ancak kişinin kilo vermesiyle yağ bezelerinin boyutunda küçülme olmaz.
Çoğu kişide, sadece bir tane yağ bezesi görülürken, bazı kişilerde onlarca yağ bezesi olabilir. Tekrar eden yağ bezeleri, çoğunlukla yağ bezesine ilişkin risk faktörlerine sahip kişilerde görülür. Ancak, bezenin tekrar çıkması normal bir durumdur ve cerrahi müdahale ile kolaylıkla tedavi sağlanabilir.
Genellikle ağrıya neden olmazlar. Bu tip bezelerde sonradan ağrı oluşması, genellikle yağ bezesinin tıbbi açıdan müdahale gerektirdiğini işaret eden bir durumdur. Tüm hücreler gibi zamanla büyüyüp çoğalan yağ hücreleri, bazı durumlarda yağ bezelerinin boyutlarının kontrolden çıkmasına ve aşırı büyümesine yol açabilir.
Yağ Bezeleri Kendiliğinden Geçer mi? Yağ bezelerinin kendiliğinden geçmesi ya da kaybolması durumu mümkün değildir.
İlgili 36 soru bulundu
Bir liposuction yöntemi olarak uygulanan ameliyatsız yağ bezesi tedavisi, açılan minik bir kesiden yağların emilmesi şeklinde gerçekleştirilir. Bu kesi işlem sonunda gözle görülmeyecek şekilde kapatılır ve kişiye rahatsızlık vermez. Böylece cilt altında biriken yağlar hızlı ve kolay şekilde vücut dışına alınmış olur.
Yağ bezeleri bir kanser türü değildir ve genellikle vücuda herhangi bir zararı da yoktur. Ancak büyüdükçe artan ağır seviyesi nedeniyle cerrahi ile alınması gerekebilir. Yağ bezesi aldırmanın herhangi bir riski yoktur. Yağ bezelerinin nedeni tam olarak bilinmemektedir.
Yağ bezesi (lipom) tehlikeli değildir. Ancak iltihap kaparsa, çok büyürse veya ağrılı apselere dönüşürse müdahale edilmesi gerekir. Yağ bezesi rahatsız edici bir görüntüye neden olduğunu düşünen kişiler de sık sık tıbbi müdahale istiyor. Kısa ve çok kolay bir operasyonla yağ bezesinden kurtulmak mümkündür.
Derinin hemen altında olan bir yağ bezesi genellikle lokal anestezi uygulanarak küçük bir ameliyatla çıkarılır. Yağ bezesi aldırma işleminin ardından küçük bir yara iziniz kalabilir. Yağ bezesinin çıkarıldıktan sonra tekrar etmesi nadir olarak görülür. Yağ bezesini çıkartmanın bir diğer yolu ise liposuction yöntemidir.
Tedavisi cerrahidir. Herhangi bir ilaçla veya bitkisel ürünlerle tedavisi mümkün değildir. Hastanın lipom olan yeri steril olarak boyanarak örtülür. Sonra lokal anestezi yapılır.
Evde yağ bezelerine merhem sürerek küçülmesini ve sonrasında da geçmesini sağlayabilirsiniz. Sirke, çay ağacı yağı ya da Hint yağı da bezelerin küçülmesini sağlar. Tüm yapılanlara rağmen yağ bezesi küçülmez ya da patlamazsa mutlaka cilt doktoruna görünmeniz gerekir.
Yağ bezesinin bulunduğu yerde kalıcı bir iz olması da söz konusu olacaktır. Yağ bezelerinin tıpkı sivilce gibi derinin dışına açılan bir bölümü olmaz ve buna bağlı olarak sıkılmaları durumunda ortaya çıkacak olan tablo yayılmaları olacaktır.
Vücutta sonradan oluşan ve fark edilen kitlelerin önemli bölümünü yağ bezeleri oluşturur. Bu bezeler vücutta en sık görülen yumuşak doku urlarıdır. Genellikle küçük, 1-3 cm çapında, cilt altına yerleşmiş lezyonlardır. Elle bastırılınca hareketli, yumuşak ve düzgün sınırlı kitlelerdir.
Yağ Bezesi Nedir? Yağ bezesi, cilt altında adiposit olarak isimlendirilen yağ hücrelerinin yumuşak ve ağrısız nodül şeklinde tümörleşmesidir. 1-10 santimetre arasında değişken boyutları ile normal yağ hücrelerinin bulunduğu herhangi bir bölgede oluşabilen bu yapılar dış kısımlarında fibröz bir kapsüle sahiptir.
Sirke hem bezenin küçülmesine yardımcı olur hem de iltihap durumu varsa bunun önüne geçer. Sirkeye batırılmış olan gazlı bezi, bezenin üzerine koyun. Üzerini bandajla kapatın. 2-3 gün bu şekilde kalsın ve sonra bandı çıkarın.
Yağ bezesi doğal tedavisi denildiğinde de, akla ilk olarak aloe vera jeli gelir. Bu jel yağ bezesinin bulunduğu bölgeye uygulandığında, yağ bezesinin küçülerek zamanla kaybolmasını sağlar. Aloe vera jelinin bu etkisinden yararlanabilmeniz için jeli düzenli olarak kullanmanız gerekir.
Yağ bezeleri genellikle kendiliğinden kaybolur, ancak bazen bu süreç uzun olabilir ya da uzman bir hekim müdahalesine ihtiyaç olabilir. Tedavi seçenekleri arasında sıcak kompresler, masaj, ilaçlar veya cerrahi müdahale yer alabilir.
Yağ bezeleri sık yaşanan sağlık sorunlarından biridir. Bu soruna karşı ilgili iki farklı bölüm ve poliklinik ön plana çıkıyor. Bunlardan biri dermatoloji bölümü olması ile beraber Diğeri ise genel cerrahi bölümüdür. Bu iki bölüm arasında yönlendirme ile beraber teşhis ve tanı konur.
Yağ bezeleri genellikle iyi huyludur. Görüntü bakımından kişilere sıkıntı verseler de herhangi bir sağlık problemine neden olmazlar. Bu nedenle genellikle ağrıya da sebebiyet vermezler.
Genellikle derinin altında keratin birikmesinden kaynaklanırlar. Enfekte olduklarında şişer ve ağrı yaparlar. İyi huylu kistlerdir fakat yüzde oluşumları estetik görüntü olarak hastalarımızı rahatsız edebilir. Kapsülleri ile birlikte uzman bir doktor tarafından cerrahi olarak çıkarılmaları gerekir.
Başlangıçta, demirce zengin hemoglobin nedeniyle kırmızı görünen bezelenmiş bölge hassas ve şiştir. Bir-iki gün içerisinde, hemoglobin parçalanıp demir açığa çıktığında beze, mor renge dönüşür. Bir hafta içinde, rengi yeşile dönüştükçe bezenin iyileşmeye başladığını anlarız.
Bunlar vücutta genellikle kafa derisinde, sırtta, göğüs bölgesinde, genital organlarda görülse de, vücudun her yerinde etkili olmaları mümkündür. Yağ bezeleri açıldığında, keratin nedeniyle kötü koku meydana gelir.
Lipomlar vücudun her yerinde oluşabilir. Baş, boyun, extremiteler en sık rastlanan yerlerdir. Yağ dokusu hücrelerinden oluşur. Uzak organlara iyi huylu olduklarından metastaz yapmazlar.
Deri yüzeylerinde kızarıklık oluşması, kaşıntı durumu görülmesi, deri yüzeyine dokulması durumunda deri altında renk tonu değişimi meydana gelmesi gibi birçok belirtiler deri altında yağ bezeleri meydana geldiğini gösterir. Bu durumda doğrudan dermatoloji uzmanından gerekli tedavilerin alınması gerekir.
Oluşumunda en büyük neden genetik yapıdır. Bunun dışında yüksek kolestrol, metabolik hastalıklar ve kötü beslenme sorumlu tutulabilir. Özellikle yağlı yiyecekler, et yemekleri büyümelerinde etkilidir. Lipomlar genelde hareketsiz kişilerde daha fazla görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri