Özellikle ergenlik döneminde hormonal aktivite sonucu yağ bezleri fazla çalışır. Bu tür ciltler yağsız (su bazlı) ürünlerle sık sık ve doğru temizlenmeli, gözenekler (derinin) açılmalıdır. Gözenekleri tıkayabilecek yağlı ürünler, pudralar kesinlikle kullanılmamalı ve antisepsiye özen gösterilmelidir.
Her yaşta görülen ve yetişkinlerde daha sık gelişen yağ bezeleri; metabolik rahatsızlıklar, cilde alınan darbeler ve diyabet gibi farklı sebeplerden kaynaklanabilir. Oluşumun arkasındaki diğer sebepler ise şu şekilde sıralanır: Sağlıksız beslenme alışkanlıkları Aşırı yağlı besin tüketimi.
Düzenli cilt temizliği: Sabahları ve akşamları, nazik bir temizleyici ile yüzünüzü temizleyin. Bu, ciltteki yağı ve kirleri temizler, sivilcelerin oluşumunu önler. Kuru havlu ile yüzünüzü silin: Yüzünüzü temizledikten sonra, kuru bir havlu ile nazikçe kurulayın. Bu, ciltteki yağ üretimini azaltmaya yardımcı olabilir.
Gün içerisinde bol bol su içmek ve stresten uzak durmak alınabilecek tedbirler arasında. Cilt bakım ürünleri tercih ederken ciltteki nemi dengeleyici özelliği olan ürünler tercih edilmeli. İçeriğinde çinko ya da salisilik asit katkısı bulunan cilt bakım ürünleri sebumu dengeleme adına faydalıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Yüksek potasyum, lif, çinko, lektin, A, C ve E vitamini içeren besinler (muz, avokado, salatalık); cildinizi oksidatif stres ve erken yaşlanmadan korur, sivilcelere neden olabilecek bakterileri uzak tutar ve sebum yağı üretiminizi düzenlemeye yardımcı olur.
Altıncı aydan ergenlik dönemine kadar olan sebum üretiminde ilk altı aya oranla belirli bir düşüş yaşanır. Ergenlik döneminde yetişkinliğe geçene kadar %500 artış yaşanabilir. Yetişkinliğe geçiş ve yaşın ilerlemesiyle vücutta sebum üretimi azalır.
Yağlı cilt: Androjen ,erkeklik hormonu artmasına yanıt olarak artmış pilosebase bez salgıları sonucu aşırı cilt yağlanması olabilir.Sonuçta bir “yağlı cilt” ten bahsedilir. Ses değişiklikleri: Ses telleri androjen (erkeklik hormonu) etkisi ile kalınlaşır.
Spor Yapmak / Hareketsiz Yaşam. Spor yapmak ve hareketli bir yaşam cildin su ve yağ dengesinin sağlanmasında önemli bir faktördür. Hareketsiz yaşam da cildin su ve yağ dengesinin bozulmasında bir o kadar etkilidir. Spor ve egzersiz kas pompasını ve dolaşımı güçlendirerek, vücudun ciltten toksin atılımına yardımcı olur.
Yağ Bezesi Nasıl Geçer? Yağ bezesi tedavisi ağırlıklı olarak cerrahi ile yapılır. Yağ bezeleri herhangi bir rahatsızlık vermedikleri sürece çıkartılmaya gerek yoktur. Ancak yağ bezenizi mutlaka bir doktora göstermelisiniz.
Yağ bezeleri genellikle kendiliğinden kaybolur, ancak bazen bu süreç uzun olabilir ya da uzman bir hekim müdahalesine ihtiyaç olabilir. Tedavi seçenekleri arasında sıcak kompresler, masaj, ilaçlar veya cerrahi müdahale yer alabilir.
Yağ bezesi doğal tedavisi denildiğinde de, akla ilk olarak aloe vera jeli gelir. Bu jel yağ bezesinin bulunduğu bölgeye uygulandığında, yağ bezesinin küçülerek zamanla kaybolmasını sağlar. Aloe vera jelinin bu etkisinden yararlanabilmeniz için jeli düzenli olarak kullanmanız gerekir.
Papatya sabunu, Kleopatra'nın güzellik sırrı olarak bilinir. Papatya sabunu özellikle yağlı cilt tipine sahip kişiler için önerilmektedir. Cilde tonik etkisi sağlar. Düzenli bir şekilde kullanıldığında ise cildi sıkılaştırır ve tıkalı gözeneklerin açılmasını sağlar.
T bölgesi yağlanması hormonal salgılar, uzun süre güneşe maruz kalmaya veya kullanmakta olduğunuz ürünlerin sert kimyasallar içermesinden de kaynaklanabilir. Bu nedenle T bölgesi yağlanmasından kurtulmanın ilk şartının doğru cilt bakımı ve doğal içerikler olduğunu unutmamamız gerekir.
Akne durumunda sebum üretimi neden artar? Yağ bezleri, androjen adı verilen hormonlara bağlıdır. Yaşamın belirli dönemlerinde, özellikle ergenlik çağında, daha büyük miktarlarda bulunan bu androjenler, yağ bezlerinin büyümesini ve sebum üretimini tetikler.
Yağlı ve akneli ciltler için oldukça etkili olan A vitamini, gözeneklerin arınmasına, siyah noktaların giderilmesine ve cildin sebum seviyesinin dengelenmesine yardımcı oluyor.
Östrojen seviyesinin yükselmesine bağlı olarak güzelleşir, cildi ışıl ışıl parlar, hareketlidir, canlıdır ve hem sosyal hem iş hayatında çok daha verimli olur. Bu dönem ayrıca çocuk yapmak için de en uygun süreçtir. Hamileliğin oluşmasıyla birlikte ise farklı hormonlar devreye girer.
Fareler üzerinde yapılan deneyler sonucunda, bu hormonun yağ dokusundan salgılandığı keşfedilmiştir. Leptin hormonu görevi nedir kısaca açıklayalım: İştah duygusunu bastıran leptin hormonu, vücuttaki yağların yakılmasına da destek olmaktadır.
Hormon bozukluğu belirtileri arasında ishal, kabızlık, kilo kaybı, kilo alma, soğuk ve sıcak hassasiyeti, depresyon ve kaslarda zayıflık şeklinde ortaya çıkabilir. Genel hormon bozukluğu belirtileri yanında vücutta 50'den fazla hormon oluştuğundan farklı semptomlar da görülebilir.
Öncelikle seçeceğiniz cilt temizleme ürünleriyle cildinizi, gözeneklerin içine kadar temizlemelisiniz. Temizleme jeli, tonik, haftada bir ya da iki kere maske/peeling yaparak cildinizi sürekli olarak temiz tutmalısınız. Daha sonra ise sebum kontrol kremini her gün düzenli olarak kullanabilirsiniz.
Ciltte Sebum Neden Artar? Sebum, cildin nem seviyesini dengeleyen doğal bir sıvıdır. Cildin nem dengesi bozulmuşsa cilt kendini korumak adına daha fazla sebum üretmeye başlar. Fazla sebum üretimi ise bir süre sonra gözenek dışına çıkarak cildin yağlanmasına sebep olur.
Sebese Bez ve Sebum Yapımının Rolü Sebase bezler; trigliserid, serbest yağ asitleri ve parçalanma ürünleri, balmumu esterleri, skualen, kolesterol ve kolestrol esterlerinden oluşan sebum yapımını sağlamakta. Tek başına bir kanal ile yada pilosebase ünitte ortak kanal ile deri yüzeyine açılmakta.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri