Yağ, karbonhidrat ve protein ile birlikte üç temel besin maddesinden biridir. Yağ kimyasal olarak trigliserit adıyla bilinip gliserin ve üç yağ asidinden oluşan bir esterdir.
Süt saf ve beyaz görüntüsü ile homojen zannedilmektedir. Gerçekte ise süt saf madde değildir ve homojen bir yapısı bulunmamaktadır. Homojen karışımlarda maddeler eşit olarak dağılmaktadır. Bunun sebebi ise maddelerin birbiri içerisinde çözülmesidir.
Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka madde içermez. Bu tür maddelere saf madde denir. Örneğin tuzun yapısında sadece tuz maddesi bulunur, tuzun en küçük parçası yine tuzdur. Bu nedenle tuz saf maddedir.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Pirinç, bakıra çinko katılarak elde edilen sarı renkteki alaşımların genel ismi. Pirinçte bulunabilen diğer bazı elementler, kalay, kurşun, nikel, mangan, demir, alüminyum, arsenik, antimon ve fosfordur.
Organik maddeler ise bitki ve hayvan kalıntılarından, mikroorganizmaların atıklarından ve çürüme ürünlerinden oluşur. Bu bileşenlerin bir araya gelmesiyle toprak, farklı renk, tekstür ve bileşime sahip çeşitli tiplerde oluşabilir. Bu nedenle, toprak bir saf madde değil, karmaşık bir karışım olarak tanımlanır.
İlgili 31 soru bulundu
Pirinç oldukça sert ve kolay işlenebilen bir malzemedir. Dövülebilirliği bakır muhtevasına bağlıdır. % 55'ten az bakır ihtiva eden beyaz pirinçler, kolay işlenemez. Bunlar ancak toz haline getirilerek sert lehim işlemlerinde kullanılma sahası bulurlar.
Su moleküler yapısı oldukça basit ve bol bulunan bir madde olmasına rağmen belirli koşullarda diğer bileşiklerden oldukça farklı davranışlar sergiler.
Ekmek; buğday unu, maya, tuz ve belli oranda su ile karıştırılıp, yoğrulması ve hamurun belli bir süre fermente ettirilip pişirilmesi ile elde edilen ; nötr bir aromada olan, ucuz ve kolay temin edilebilen, besleyici ve doyurucu özellikleri olan bir gıda maddesidir (Elgün ve Ertugay, 1995).
Çay; bitkilerin yapraklarından, saplarından ya da tohumlarından yapılan sıcak ve soğuk içecek çeşididir. Karışım çayları ise birden fazla bitki ve meyve çeşidinin harmanlanmasından oluşur. Çay tadını hem zenginleştirir hem de farklılaştırır.
Alkol psikoaktif madde olduğu için kötüye kullanımını veya bağımlılığının geliştiğini kabul etmek zaman alabilir. Alkol kullanan birçok kişi sosyal kullanım düzeyinde devam ederken bağımlılığı gelişmektedir.
Su, azot, helyum, karbondioksit ve hava birer saf maddedir. Saf maddenin sadece bir tek kimyasal element veya bileşimden oluşması gerekmez. Değişik kimyasal elementlerden veya bileşimlerden oluşan bir karışım da, homojen olduğu sürece saf madde tanımına uyar.
Petrol, hidrokarbonların karışımından meydana gelmiş olup, her zaman sabit bir kimyevî bileşimi yoktur. Doğal akaryakıt olan ham petrol, bulunduğu memleketlere göre değişen bileşimler gösterir.
Çelik, demir elementi ile genellikle %0,02 ila %2,1 oranlarında değişen karbon miktarının bileşiminden meydana gelen bir alaşımdır. Çelik alaşımındaki karbon miktarları çeliğin sınıflandırılmasında etkin rol oynar.
Ateş bir madde değildir. Madde olabilmesi için bir kütleye sahip olan ve yer kaplayan bir cisim olması gerekmektedir. Ateş ise madde değildir. Kimyasal bir reaksiyon olarak ifade edilmesi mümkündür.
Bal temel olarak iki monosakkaritin yoğunlaşmış bir karışımıdır.
En saf hâliyle çikolata %100 kakaodan oluşur. Piyasadaki çikolataların büyük çoğunluğu süt tozu, fındık, fıstık, üzüm, yumurta, soya, buğday gibi farklı alerjen içerikleri de barındırır. Çikolatanın bileşenlerine karşı alerjik reaksiyon geliştirilmesi, kakao alerjisinden daha sık görülür.
Toprağın verimliliğini sağlayan ve humusça zengin olan toprağın 10 cm'lik üst tabakasıdır. Bilimsel anlamda toprak bir karışımdır.
Homojen karışıma hava, şekerli su, yağmur suyu, sirke ve bazı alaşımlar örnek olarak verilebilir. Heterojen karışıma kumlu su, duman, sis, yağlı su, çorba, salata ve toprak örnek olarak verilebilir.
Altın, Au (Latince aurum'dan) sembolü ile gösterilen ve atom numarası 79 olan element. Saf halinde parlak, hafif kırmızıya çalan sarı renkli, yumuşak, sünek ve dövülgen bir metaldir.
Hammaddeler sonsuz değildir ve kendilerini yenileyip yenileyememelerine göre iki başlık altında toplanırlar. Kendilerini yenileme yetisi olmayan hammaddeler genelde doğadan elde edilenlerdir. Uranyum, fosfatlar, demir, bakır, altın gibi madenler ve kömür, petrol, doğalgaz gibi fosil yakıtlar bu gruba girerler.
Hava, %21'i Oksijen, %78'i Azot, %1'i Argon ve çok az miktarda diğer gazlardan oluşan bir gaz karışımıdır.
Altın, gümüş, su, demir gibi maddeler tek çeşit taneciklerden meydana geldikleri için saf maddelere örnek gösterilebilir.
heterojen karışımlara koloit karışımlar denir. Süt bir koloit karışımdır. karışımlara çözeltiler de denir. Bir çözelti çözücü ve çözünende oluşur.
Su ve ayran saf maddedir.
Işık, madde değil, bir enerji biçimidir. Madde atomlardan oluşur. Işık aslında elektromanyetik radyasyondur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri