Arabanın yağı biterse veya motor yağı herhangi bir nedenle mikro parçacıklar biriktirirse parçalar arasında sürtünme artacaktır. Böyle bir durumda parçaların kısa zamanda hasar görmesi ve motora da zarar vermesi muhtemeldir. Bu nedenle her yıl motor yağının kontrol edilmesi gerekmektedir.
Bu durumda araç motor yağı biterse ne olur? Kısaca şu söylenebilir; aracınız kısa süre içinde çalışmayı durdurabilir. Motor içerisindeki yağ biter ve fark etmeden sürüşe devam edilir ise motorun kitlenmesini çalışmamak üzere stop etmesi izleyecektir.
Motor yağı eksik olursa aracınıza en kısa sürede daha önce kullanmış olduğunuz motor yağının aynısından ilave etmenizi tavsiye ederiz. Aracınızdaki motor yağı ile motor bloğundaki hareketli parçalar yıpranmadan sağlıklı bir şekilde çalışır. Aracınızdaki yağ seviyesi aracınızın kullanıma bağlı olarak eksilebilmektedir.
3-Aracınızdaki motor yağı bittiğinde ne olur? Motorunuzda yağ biterse, yağlama olmadığı için parçalar birbirine sürtünmeye başlar, motor tutukluk yapar ve sonunda çalışmayı durdurur. Bu, geri döndürülmesi imkansız olmasa da son derece zor giderilebilecek bir hasara neden olabilir.
Triger zincir sistemi olan araçlarda motor yağı eksikliği, zincir sisteminin bozulmasına yol açabilir. Motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere birçok sorun oluşabilir. Motor, hararet yapabilir, hatta aracınız istenilen yağı alamaz ise stop edip çalışmayabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Yağ karışınca birşey olmaz evhamlılar için olur, daha önemlisi 1 litrelik yağ alan motorda 2 litre var bunun 1 litresini boşaltmanız gerekir. Fazla yağın olumsuz etkileri var. Aynı kategorideki yağların karıştırılmasında bir sakınca yok.
Yağ siyah veya koyu kahverengi renkteyse yağ yanmış ve bozulmuş olabilir: bu durumda motor yağını hemen değiştirmeniz gerekir. Kalın bir çamur olup olmadığına da bakmalısınız.
Eğer motor yağının rengi siyah veya kahverengi ise motorda yağ kaçağı var anlamına gelir. Bu durumda yağ tavası contası, subap kapağı contası ve yağ soğutucu linyelerde kaçak olabilir. Yağın rengi kırmızı veya açık kahverengi tonlarında ise şanzımanda yağ kaçağı söz konusu olabilir.
Yanma tehlikesi olmamak kaydıyla değiştirilir fakat gelirgelmez değiştirmesi pek iyi değil neden: motor daha yeni durduğu için yağ yukarılardan aşağıya süzülmemiş olur ve normalinden falza eski yağ motorun içinde kalır. Yağ yeteri kadar süzüldükten sonra ama kesinlikle sıcakken yağ değişir.
Bir motor yağsız kalıp yatak sarmışsa, motor yatak sesi değişir ve kulağı rahatsız edici düzeyde tak tak şeklinde metalin taşa vurulması şeklinde sesler duyulur. Gaz pedalına bastıkça sesin şiddeti daha da artar. Ayrıca motorun ısınması ile birlikte motor yatak sesi yine aynı şekilde daha da artacaktır.
Eğer motor yağına dikkat edilmezse ve motor yağ seviyesi azalırsa ilerleyen zamanlarda pistonların ve motordaki diğer hareketli parçaların aşınması söz konusu olur. Daha sonra yağ eklense bile aşınan bu parçalar arasından motora yağ sızar. Pistonların yağ sızdırması da yağ yakmanın önemli nedenleri arasındadır.
Motor yatak sarmasını anlamak için otomobilinizin yağ lambasının yanıp yanmadığını kontrol edebilirsiniz. Yağ ikaz ışığının yanması, otomobilinizde yatak sarması olduğunun en büyük belirtisidir. Aynı zamanda aracınızı dinlediğiniz zaman motordan gelen metalik sesler de motor yatak sarmasına işaret edebilir.
Birbiri ile muazzam derecede uyumlu çalışan bu mekanik aksam yağsız kalırsa pistonlar rahat hareket edemez hale gelecek ve kısa bir süre sonra motora yapışacaklardır. Eğer araba motorunun yağsız kalması durumu uzar ve motor çalışmaya devam ederse silindir kapağı hasar görebilir ve piston yerinden çıkabilir.
Motor Yağı Değişim Etkisi
Aracın marka ve modeli de motor yağı değişimlerinin zamanlarını açıklar. Avrupa'da bakıldığında maksimum 5.000 km sonrasında motor yağı değişim uyarısı gelir. Ancak ülkemizde bu durum 20.000 kilometreye kadar çıkabilmektedir.
Örneğin sürekli dur-kalk halinin olması motor yağının erken bitmesine neden olabilir. Tozlu-taşlı yollarda araç kullanımı da motor yağı değişimlerini erkene alabilir. Benzer şekilde motor yağ filtresindeki sorunlar yağın iyi süzülememesine ve zamanla yağın partiküllü çökelti haline gelmesine neden olabilir.
Arabalarda yağ çubuğunun 20-30 santim aşağısında dönüyo yağ, motosikletlerde yağ haznesi çubuğa çok daha yakın o yüzden motor çalışırken çubuğu çıkarırsan yağ da atar yağ da fışkırır çubuktan. normal. Motor çalışırken yağ çubuğunu acarsan yağ sıçratır.
Motor yağı seviyenizi kontrol etmek için önce arabanızı düz bir yere park edin, ardından yağı motordan kartere geri akmaya bırakmak için en az 10 dakika bekleyin.
Yani farklı iki yağ karıştırılınca ortaya işgörmez bir yağ çıkmaz. Tam sentetik yağa yarı sentetik yağ ilave etmek tam sentetiğin birçok özelliğinden vazgeçmek demektir. Eklenebilir. Motor sorunsuz çalışır.
Bunun için bir yağ giderici spreyden yardım almanız gerekir. Piyasada mevcut birçok yağ giderici sprey markası olsa da, bizim tavsiyemiz WD-40 Özel Yağ Giderici. Bu hızlı etkili, çözücü bazlı yağ giderici, kalıntı bırakmadan motorunuzdan yağı ve pisliği etkili bir şekilde giderebilir.
Yağ eksilten bir araç size yolda bırakabilir. Ciddi sorunlara da yol açabilir. Yağ kaçağı tamir edilmese motorun tüm parçaları deforme olacak hatta motorda ciddi sorunlar karşınıza çıkacaktır. Yağ kaçağı taşıtın yakıt tüketimini de etkiler.
Motor üflemesi, segmanların aşınması nedeniyle araçtaki motorun yeterince basınç oluşturamamasıdır. Motor üflemesi kişisel araçlarda olduğu gibi Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama işi yürüten firmaların araçlarında da meydana gelebilen bir sorundur. Motor patlama anında yeterli basıncı sağlayamadığı için üfler.
Yeni yağı ekleyin ve motoru bir süre çalıştırın. Bu sayede yeni yağ motorun içinde dolaşmış olacaktır. Ardından, yağ seviyesini tekrar kontrol etmeyi unutmayın.
Bu simge yanıyorsa araç yağının hemen değiştirilmesi lazım. Yeni nesil araçların gösterge panelinde, simgelere ek olarak bilgilendirme için küçük bir ekran bulunuyor. Burada da araç, yağ ile ilgili uyarı verebiliyor. Kısacası gösterge panelinde yağ uyarısı alındıysa mutlaka değişim yapılması gerekiyor.
Motor yağının seviyesinin düşmesi veya yağın eskimesi, motora ait parçaların sürtünmesinin artmasına ve işlevini yerine getirememesine neden olur. Parçalar birbirine sürtündükçe aşınır; aşınmayı önlemek ve motora ait parçaların daha rahat çalışması da motor yağı kullanılması ile mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri