İstanbul'un Tarihi Yarımada'sı olan Sultanahmet Meydanı'nda bulunan Ayasofya Camii, Fatih semti sınırları içinde bulunuyor. Karaköy, Sirkeci, Eminönü gibi lokasyonlara yakın bir konumda yer alan Ayasofya Camii, İstanbul'un Anadolu Yakası'ndan gelenlerin de kolaylıkla ulaşabileceği bir yerde konumlanıyor.
Ayasofya, İstanbul ilinin Fatih ilçesinde yer almakta olan bir yapıdır. Sultanahmet'in içerisinde bulunmaktadır. Sultanahmet'e en kolay bir şekilde tramvay aracılığı ile gidilmektedir. Bağcılar ile Kabataş tramvayı ile seyahat edip Sultanahmet durağında inildiğinde Ayasofya'ya ulaşılacaktır.
Ayasofya Cami'sine giderken denizin havasını almak istiyorsanız, vapurları kullanabilirsiniz. Anadolu Yakası'nda bulunan kişiler, vapur yolunu kullanabilirler. Bunun için Üsküdar-Eminönü arası hizmet eden vapurları kullanmanız gerekir. Dilerseniz Kadıköy-Eminönü vapurunu da tercih edebilirsiniz.
Ayasofya ya da resmi adıyla Ayasofya-i Kebir Camii, İstanbul ili Fatih ilçesinde yani Avrupa yakasında yer alıyor.
Ayasofya veya Azize Sofya Kilisesi (Bulgarca: Света София Sveta Sofiya), Bulgaristan başkenti Sofya'da bulunan tarihî dinî yapılardan biridir. Sofya'nın ismi şehirde bulunan bu kiliseden gelir. Kilise olarak kurulup sonradan camiye dönüştürülen bu yapı, şehrin en eski yapılarından biridir.
İlgili 31 soru bulundu
Ayasofya (anlamı: "Kutsal Bilgelik"; Grekçe: Ἁγία Σοφία, romanize: Agia Sofia), eski adıyla Kutsal Bilgelik Kilisesi ve Ayasofya Müzesi veya günümüzdeki resmî adıyla Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerîfi (Kutsal Büyük Ayasofya Camii), İstanbul'da yer alan bir cami ve eski bazilika, katedral ve müzedir.
Eminönü ve Beyazıt Meydanlarından yürüyerek 10 dakikada gidilebilen Ayasofya'ya İstanbul'un Fatih ilçesindedir.
İstanbul Ayasofya giriş ücreti, camiye çevrilmeden önce 100 Türk Lirası idi. Ancak günümüzde Ayasofya Camii'ni ziyaret etmek ücretsizdir. Aynı şekilde Ayasofya'nın yan bahçesindeki “Padişah Türbeleri” de ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.
Ayasofya Müzesi'nde Yaz sezonu uygulamasıyla son girişler 18.00 olmak üzere, 09.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Neredeyim : Ayasofya Müzesi'nde Yaz sezonu uygulamasıyla son girişler 18.00 olmak üzere, 09.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.
Türkiye'de 9 tane Ayasofya kilisesi bulunmakta olup bunlardan ikisi İstanbul'da, diğerleri ise Edirne, Kırklareli, Trabzon, Gümüşhane, Zonguldak, Bitlis ve İznik'tedir.
Hamamlar, mabetler; dinî, kültürel, idare ve sosyal merkezler bu civara yerleşmişlerdi. Semt, Bizans ve Türk devirlerinde de merkezî önemini devam ettirmiştir. İstanbul'un en önemli abideleri Ayasofya, Sultan Ahmet Camii, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Yerebatan Sarnıcı burada, hipodromun çevresindedir.
Tramvay ile Sultanahmet durağında indiğinizde Ayasofya Camii'ne ulaşabilrsiniz. Üsküdar'dan Marmarayı kullanarak Sirkeci durağından indikten sonra Kabataş-Bağcılar tramvayına aktarma yapınız. Tramvay ile Sultanahmet durağında indiğinizde Ayasofya Camii'ne ulaşabilrsiniz.
Üsküdar'dan gelmek isteyenler Marmaray'ı kullanmalı burada Sirkeci durağında inip Kabataş - Bağcılar yönüne aktarma yapmalıdır. Tramvay ile de Sultanahmet durağında indiğinizde Ayasofya Camii'ne ulaşım sağlarsınız.
Süleymaniye, İstanbul'un Fatih ilçesinde, Süleymaniye Camii ve Külliyesi'nin çevresinde, İstanbul'un üçüncü tepesinde, adını külliyeden alan mahalle.
II. Selim, III. Murad, III. Mehmed, I. Mustafa ve Sultan İbrahim'in türbesinin bulunduğu Ayasofya.
Enrico Dandolo (d. yak. 1107 – ö. 21 Haziran 1205), (İngilizce: Henry Dandolo ve Latince: Henricus Dandulus), 1192 yılından ölümüne kadar Venedik Cumhuriyeti 41. Doçesi. Venedik Cumhuriyeti Doçesi (41.) Dandolo'nun Ayasofya'daki mezar taşı.
Ayasofya 1985 senesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girdi. 24 Temmuz 2020'den bu yana ise cami statüsü ile hizmet vermekte. Bu bakımdan Ayasofya Camii'yi 7 gün 24 saat ziyaret edebilirsiniz.
T1, Fatih bölgesinde bulunan Ayasofya Müzesi konumuna giden son Tramvay aracıdır.
Yenikapı'dan Ayasofya'ya gitmek için Tramvay'a aktarma yapmak gerekir. Tramvay T1 hattının Aksaray durağına giderek Aksaray/ Laleli-İstanbul Ü. / Beyazıt-Kapalıçarşı/ Çemberlitaş/ Sultanahmet duraklarını geçerek Sultanahmet durağında indiğinizde Ayasofya'ya gelmiş olacaksınız.
İlk durağı Gebze olan Marmaray, İstanbul'u neredeyse bir uçtan bir uca gezerek Halkalı'da son bulmaktadır. Marmaray ile İstanbul'un pek çok noktasına ulaşmak mümkün olduğu gibi Ayasofya'ya da ulaşılmaktadır. Marmaray ile Ayasofya'ya ulaşmak için Yenikapı istasyonunda inmek yeterlidir.
“Benim bu mabedim, dünya durdukça cami olarak kalacaktır. Her kim benim bu mabedimi camilikten çıkarıp başka bir şeye çevirirse; Allah'ın, meleklerin ve bütün insanların lâneti onun üzerine olsun!”
Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt şunları söyledi: “Ayasofya'nın, Fatih Sultan Mehmet Vakfı'na ait olduğuna dair orijinal tapusunu bulduk.
İnanca göre, Ayasofya'nın büyük bir kubbesi bir depremde yıkılınca, 300 rahip Mekke'ye gitmişler ve orada zemzem suyundan almışlar, bunu Mekke toprağı ile karıştırıp,bu sütunun altına harç olarak koymuşlar. Sütunun bu yüzden “terlediğine”inanılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri