Yağ filtresi bozulursa veya tıkanırsa aracın çalışmasını sağlayan motora yağ akışı engellenir. Kirleticiler veya parçacıklar motorun çalışmasını engeller. Aracın yağ filtresi değişmezse ne olur diye düşünenlerin mutlaka filtreyi yenilemesi gerekir.
Birçok durumda yağ pompası ya da yağ filtresi arızalandığı zaman motordaki yağ sirkülasyonu kesintiye uğrar. Bu da motorun çalışırken zorlanmasına neden olur. Motor zorlandığı zaman teklemeye benzer bir ses çıkarabilir. Aracı kullanırken motoru dinlemek, sorunu tespit etmenize yardımcı olacaktır.
Araç kullanımında son derece önem taşıyan yağ filtresi araç motoru için oldukça değerli olan bir parça olma özelliğine sahiptir. Araç motoru aracın çalışmasını sağlarken ayrıca aracın performansına da etki eder. Sağlıklı bir motora sahip olunması ise aracın kullanım ömrünü olumlu olarak etkilemektedir.
Motor yağ filtresi her 10.000 km'de bir değiştirilmelidir. Ancan her yıl bu kadar kilometre yapılmıyorsa dahi yılda bir defa yağ filtresi kontrol edilmektedir. Yağ filtresi değişim sürecini araçta kullanılan malzemelerin kalitesi ve kilometresi etkilemektedir.
Eğer yağ filtresi düzgün bir şekilde çalışmazsa veya tıkanırsa, kirli yağ motorun içinde dolaşmaya devam eder. Bu durum, motorun içindeki parçaların aşınmasına ve motorun genel performansının düşmesine yol açabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Yağ Filtresi Değişmezse Ne Olur? Yağ filtresi değişmezse motorda biriken kurum ve artık parçalar motorun içerisinde sürekli olarak dönmeye devam eder. Zaman içerisinde bu parçalar motor sistemine hasar verebilir. İyi süzülmeyen motor yağı içerisindeki parçacıklar motor bloğunu ve hareketli motor parçalarını çizebilir.
yağ filtresi hiç takılı olmazsa, yağ motorun çalışması ile 10-20 dk arasında rolantide komple boşalır ve yağ lambası yanar.
Ynt: Yağ boşaltmadan filtre değişir mi? 1.3lerde değiştirebilirsin filtre içerisinde çok az yağ kalıyor komple boşalmıyor. filtre motorun yanında veya üstünde ise sorun olmaz.
orijinal olamıyorsa bile kullanacağınız filtrenin kaliteli olmasına dikkat edin. kaliteli yağ filtresi yağ basıncını düşürüyor, lifterler yağsız kalıyor. Yani geçirimliği ayarlı filtre harici kullanmak lazım.
Yağ ikaz lambasının yanması ile birlikte, yağ çubuğunu kontrol edebilirsiniz. Eğer yağ çubuğunu çektiğinizde motor yağı normal bir seviye de yer alıyorsa, yağ basınç sensörü yani yağ müşürü arızalı anlamına gelebilmektedir. Sensör arızalanması ile birlikte yanlış yağ okuma durumları başlamaktadır.
EUROMASTER uzmanları, yağ değişimi sırasında yağ filtresinin yanında, yapılan kontrollerde değişim gerektiğinin tespiti halinde yakıt filtresi ve hava filtresini de değiştirebilir.
Araba yağ değişimi zaman kaybetmeden yapılmalıdır. Ayrıca motor yağı zamanla eksilerek aracın çekiş gücünü etkiler. Motor yağının eksilmesi aracın performansının düşmesine neden olur. Aracınızdan en iyi performansı alabilmek için motor bakımının da zamanında yapılması gerektiğini unutmayın.
Yağ filtresi değişmezse zaman içerisinde basınçtan dolayı delinir ve filtreleme işlevini yitirir. Motordan ayrılarak yağ içerisinde biriken zararlı partiküller, filtrelenmeden motor içerisinde devirdaim yaparak motoru aşındırır ve motora zarar verir.
Yağ filtresi, motordaki yatak, miller, muylu ve silindir duvar yüzeylerine zarar vermeden önce yağı kir, karbon ve metal parçacıkları gibi katı kirletici maddelerden temizler. Filtre ne kadar çok kirletici madde tutabilirse o kadar iyidir.
Motor yağ kaçağı sebepleri arasında hasarlı yağ filtresi gösterilebilir. Zamanla yıpranmış yağ filtresi bazı durumlarda sızıntılar meydana getirir. Bu bakımdan yağ filtresinin kaliteli, düzgün takılmış ve hasar almamış olmasına dikkat edilmelidir.
Yağ filtresinin ne zaman değiştirilmesi gerektiği, aracın kullanım kılavuzunda yazar ve genellikle her bakımda değişmesi tavsiye edilir. Ancak burada esas olan aracın kullanım süresi ve kullanılan yağın kalitesidir.
Yağ filtresi değişimi yaklaşık 1 saat süren ve dikkat gerektiren bir işlemdir; çünkü yağ filtresinin yerine tam oturmaması, contalarının az ya da fazla sıkılması gibi durumlarda motor zorlanabilir.
Filtre çok küçük delikleri olan bir yapı olduğu için belli bir müddet sonra tıkanır ve işlevini gerçekleştirememeye başlar. Böyle durumlarda değiştirilmezse filtre zarar görebilir ve delinebilir. Filtrenin delinmesi süzme işlemini yapamamaya sebep olur ve motorun çalışırken zarar görmesine sebep olabilir.
Yağ filtresi, tapa, yağ karteri ve yağ filtresinin gövdesindeki conta, oringler ve civatalar zamanla aşınır ve gevşer. Bu deformasyon sonrasında yağ filtre ve gövdesinde birtakım terleme ve sızıntı olayları yaşanabilir. Terlemeler ileriye dönük olarak yağ kaçaklarına dönüşebilir.
Teklemeler ve rölanti sorunları ortaya çıkabilir. Özellikle sabahları ilk çalıştırmanızda geç çalışma gibi sorunlar yaratabilir. Bu geç çalışma sorunu gün içinde başka çalıştırmalarda da görülmeye başlayabilir. Çok uzun süreler değiştirilmeyen yakıt filtresi artık görevini yerine getirememeye başlayabilir.
Elle takılır ama elle kolay sökülmez. Bir filtre anahtarına ihtiyaç var. Veya yer müsaitse tornavidayı batırıp çevirin ama tecrübesiz için risklidir, parçalarsanız orada kalır.
Filtre, rutin bakım sırasında değiştirilir. Bu görüşmeler markaya göre 10.000 km ile 30.000 km arasında veya 1 yıl arasında değişmektedir. Rutin bakımlar yetkili serviste yapıldıysa bu servisler orijinal yedek parçalar kullanılarak yapılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri