Hidroklorik Asit (HCl): Hidroklorik asit formülü HCl olan inorganik asittir. Yağların çözünmesine yardımcı olur. Temizlik ürünlerinde, pas sökücü, metal işlemede ve diğer endüstriyel uygulamalarda kullanılır.
Yağlar yüksek basınç altında su ile, normal basınç altında asitlerle kaynatılarak ya da lipaz gibi belirli enzimlerin katalitik etkisiyle hidrolize olarak gliserol ve yağ asitlerine parçalanırlar.
Süt taşı ve su sertliğinden kaynaklanan kalıntıları, yağ, protein, kireç vb. Kalıntıları güvenle ve kolayca çözer.
Yağ çözücü kimyasallar su bazlı ya da solvent bazlı maddelerden üretilirler. Zemin yapısına göre farklı türlerde üretilen yağ temizleme kimyasallarıdır. Endüstriyel alanlarda makinelerin yağlarını temizlemede işlevsel ürünlerdir. Yüzeylere zarar vermeden temizleme yapılabilecek kimyasallardır.
İlgili 29 soru bulundu
Yağ sökücü solvent, su ile temizliğin mümkün olmadığı, korozyonun, nemin problem olduğu hassas metal parçaların, pano temizliklerinde, makinelerin elektirikli aksam ve kabloların bulunduğu yerlerde mekanik parçaların temizliği için kullanılan yağ kir temizleyici solüsyonlardır. Laboratuvarımız kendi bünyemizdedir.
Laboratuvarlarda yağ çözücü olarak, ayrıca sanayide organik çözücü olarak kullanılmaktadır. Aksi belirtilmediği sürece madde verileri, Standart sıcaklık ve basınç koşullarında belirtilir (25 °C [77 °F], 100 kPa). Formülü C6H14 olan hekzan, sağlığa zararlı olduğu için heptanın türevi kullanılmaktadır.
Nitrik asidin amonyak ile nötralizasyonu, dünya çapında kullanılan mineral gübrelerin en önemli bileşeni olan amonyum nitrat ile sonuçlanır. Bitkilere ve süs bitkilerine büyümeleri için ihtiyaç duydukları azotu yüksek, kolay sindirilebilir dozlarda sağlar.
Saf altın ve platin grubu metaller gibi bazı değerli metaller nitrik asit ile reaksiyona girmez.
Derişik sülfürik asit gayet kaşındırıcı olup, deride şiddetli yanıklar meydana getirir. Temas halindeki bölge göz duşu veya seyreltik baz ile yıkanmalıdır. Su ile yıkandığı takdirde ısı açığa çıkacaktır ve termal yanıklara sebebiyet verecektir.
En etkili yöntemlerden biri yağ lekesine tuz serpmektir. Biraz bekledikten sonra bulaşık deterjanıyla yıkayabilirsiniz. Diğer bir yöntem ise karbonat dökerek diş fırçası ile fırçalamanız olacaktır. Sonrasında lekenin üzerine leke çıkarıcı uygulayın ve 1-2 dakika kadar bekletin.
Bulaşık deterjanları, doğrudan yemek yağlarını çözmek üzere üretildikleri için yağ lekesi üzerinde de oldukça etkilidir. Leke üzerine tuz veya karbonat döküp bekledikten sonra yıkamak da etkili bir yöntem olabilir.
1. Asidik Özellikte: Yağ çözücü asitler hidrojen iyonu (H+) konsantrasyonunu arttırdıkları için asidik özelliktedirler.
Kimyasal yapıları ve işlevleri
Lipitler kutuplu bir yapıya sahip değildir. Bunun için suda çözünmezler ya da çok az çözünürler. Eter, kloroform, benzen, aseton gibi organik çözücülerde çözünebilirler.
Derin bir kap içerisine bir su bardağı suya, 1/3 su bardağı sirkeyi ve yarım su bardağı karbonatı ekleyerek macun kıvamında bir temizleyici elde edebilirsiniz. Macunu yağlı yüzey üzerine sürüp 2-3 dakika bekletip sildiğiniz zaman yüzeyin yağdan arındığını göreceksiniz.
En güçlü oksidanlardan biri olan nitrik asit, altının çok ufak neredeyse ölçülemez bir miktarını çözüp altın iyonuna dönüştürür. Ortamdaki hidroklorik asit ise bu altın iyonlarıyla birleşir. Altın iyonları eksildiğinden denge hali bozulur, bu da daha fazla altının çözünmesine yol açar.
En güçlü oksidanlardan birisi olan nitrik asit, altının çok küçük hatta neredeyse ölçülemez bir kısmını çözerek altın iyonuna dönüştürür. Ortamda bulunan hidroklorik asit ise, bu altın iyonları ile birleşir. Altın iyonları eksildiği için de denge hali bozulur. Bu da daha fazla altının çözünmesine neden olur.
Hidroklorik asit tipik bir asit özelliği olarak çinko, demir, magnezyum ya da alüminyum gibi birçok metale etki ederek, hidrojen açığa çıkarır. Bakır, bu asitle ancak havanın oksijeni eşliğinde tepkimeye girer; ama hidrojen açığa çıkmaz.
Cama karşı yüksek reaktivitesi ve birçok metale orta derecede tepki vermesi nedeniyle , hidroflorik asit genellikle plastik kaplarda saklanır (buna rağmen PTFE hafifçe geçirilebilir). Hidrojen florür gazı, akciğerlere ve gözlerin kornealarına derhal ve kalıcı hasar verebilen akut zehirdir.
Nitrik asit, halk dilinde kezzap olarak bilinir. Nitrik asit kararsız bir bileşik olup, oda sıcaklığında yavaşça azot oksitlerine bozunur. Nitrik asit, temizlik sektöründe kireç sökücülerin içine bir miktar konularak kullanılır.
Floroantimonik asit (HSbF6) hidrojen florür ve antimon pentaflorürün farklı oranlardaki karışımıdır. Bu karışımlardan 1:1 kombinasyonu, bilinen en güçlü süperasit formunu oluşturur.
Güçlü, çevre dostu, toksit olmayan yağ sökücü ve temizleyicidir. Her türlü yüzeydeki yağ kirliliğini sindirir ve hızla yok eder. Sadece döküntüyü değil yağ lekesini de yok ederek konvansiyonel yağ lekesi çıkarıcılardan daha iyi performans gösterir.
Kanalizasyon atık su borularının temizliğinde kullanılır. Gres ve ağır yağları çözebilmektedir.
Sülfamik asit olarak da bilinen sülfamik asit, inorganik bir sülfid asittir. Sülfamik Asit, endüstriyel temizlik ve bakım uygulamalarında Kireç Çözücü, Temizleyici, Pas ve Kireç Çözücü olarak kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri