Doğa Koruma Alanı Tanımı Doğa koruma alanı, doğal çevrenin korunduğu alanlara verilen isimdir. Buna tabiatı koruma alanı da denir. Korunma altında olan alanlar, tehlike altındaki ekosistemlerin korunmasını amaçlar.
Doğa koruma, doğa ve doğal kaynakların korunması, geliştirilmesi ve rasyonel kullanımı ve çevre üzerindeki olumsuz antropojenik etkilerin en aza indirgenmesi amaçlanan herhangi bir koruma faaliyetidir.
Korunan alanlar ağı içinde yer alan sağlıklı doğal ekosistemlerin iklim değişikliğinin getirdiği yeni koşullara (kuraklık, hastalık, vs) karşı direnci yüksektir. Çünkü doğal ekosistemler bugüne gelinceye kadar geçirdiği kuraklık, don, fırtına, hastalık gibi zor koşullar altında evrimleşmiş ve direnç geliştirmiştir.
(5) "Korunma alanı"; taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının muhafazaları veya tarihi çevre içinde korunmalarında etkinlik taşıyan korunması zorunlu olan alandır. (6) (Değişik: 17/6/1987 - 3386/1 md.) "Değerlendirme"; kültür ve tabiat varlıklarının teşhiri, tanzimi, kullanılması ve bilimsel yöntemlerle tanıtılmasıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Milli Parklar Yasası'nın 2. maddesi ile milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı ve tabiatı koruma alanları 'korunan alanlar' olarak belirlenmiş.
Buna göre milli park kapsamında değerlendirilen alanlar 4 gruba ayrılmış olup, bunlar: 1- Milli Park, 2- Tabiat Parkı, 3- Tabiat Anıtı, 4- Tabiatı Koruma Alanı, biçi- mindedir.
Doğal (tabii) sit alanları; jeolojik devirlerle, tarih öncesi ve tarihi devirlere ait olup, ender bulunmaları veya özellikleri ve güzellikleri bakımından korunması gerekli yer üstünde, yer altında veya su altında bulunan korunması gerekli alanlardır.
Korunan alanlar, su sağlama, iklim değişikliğini hafifletme, taşkın kontrolü ve biyoçeşitliliğin korunması gibi pek çok ekolojik etkiye sahiptir (Koca, Güney, Öncü, Somuncu, 2016).
“Nitelikli doğal koruma alanları”; koruma amaçlarına uygun olarak yörede yaşayanların alanın mevcut kaynaklarını kullanmasını sağlayarak doğal hayata dayalı geleneksel yaşam şekillerinin korunacağı alanlar olacaktır.
Türkiye'deki tabiat koruma alanları listesi, Türkiye'de bulunan tabiat koruma alanlarının derlendiği listedir. Türkiye'de 31 adet tabiat koruma alanı vardır.
Tabiat parkı, halkın eğlenme ve dinlenmesine uygun, manzara bütünlüğü içinde, yabani hayvan ve bitki örtüsüne sahip doğa parçasıdır.
Orman ve Su İşleri Bakanlığınca 1984 yılında Türkiye'nin ilk "tabiat koruma alanı" ilan edilen Hacıosman Ormanı Tabiatı Koruma Alanı'na 33 yıldır sadece bilimsel çalışma yapmak için girilebiliyor. Bunun nedeni ise ormanda yok olma tehlikesi altında olan ağaç türlerinin ve diğer endemik türlerin bulunmasıdır.
Doğa, bize birçok temel kaynağı ve hizmeti sunar. Ormanlar, temiz havanın kaynağıdır ve atmosferdeki karbondioksiti emerek oksijen üretirler. Su kaynakları, içme suyu, sulama ve endüstriyel kullanım için vazgeçilmezdir. Toprak, tarım ve gıda üretimi için hayati bir kaynaktır.
Korunan alan;
Türkiye'nin korunan alanları deniz ve kıyılardan dağlara, deltalardan, ormanlara, yaylalardan bozkırlara, göl ve akarsu sistemlerine derin vadiler ve kanyonlardan buzullara kadar çeşitli doğal ekosistem ve oluşumları barındırmaktadır.
Koruma alanlarının tespit ve tescili hangi bakanlık tarafından yapılmaktadır? Doğal sit alanı ve tabiat varlıklarının tespit ve tescili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Ancak yapı yasağı var ise Bakanlar Kurulu Kararı ile tescil edilmektedir.
Doğal Sit ne demektir? Doğal sit, 2863 sayılı Kanunun 3.Maddesinin a bendinde yer alan tanımlara göre; Jeolojik devirlere ait olup, ender bulunmaları nedeniyle olağanüstü özelliklere sahip yer üstünde, yeraltında veya su altında bulunan korunması gerekli alanlardır.
"Yeni sistem eskisinden daha korumacı. İlk kategoride yapı yok, ikincide (Nitelikli doğal koruma alanında) geleneksel köy evinin tamiratına izin verilecek, örneğin ahşaptan teras yapılabilir. Üçüncü kategoride ise sürdürülebilir alanlar kriteri var. Burada çok düşük yoğunluklu turizm tesisi ve konut yapılabilecek.
Üçüncü derece arkeolojik sit alanlarında ise ancak izin verilen şekilde yapılaşma mümkündür. Doğal sit alanları bakımından ise, nitelikli doğal koruma alanları ve sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanlarında bakanlıkça belirlenen turistik tesis, tarım faaliyetleri gibi faaliyetlere izin verilebilir.
Halen ülkemizde 33 Milli Park, 35 Tabiatı Koruma Alanı, 17 Tabiat Parkı, 89 Tabiat bulunmaktadır. Bu alanlar hektar olarak 686631 ha Milli Park, 69505 ha Tabiat Parkı, 85024 ha Tabiatı Koruma Alanı, 464 ha Tabiat Anıtı olup toplamda 839624 ha alanı kaplamaktadır.
Samsun'un Çarşamba ilçesinde içindeki endemik ağaç türleri dolayısıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığınca 1984 yılında Türkiye'nin ilk "tabiat koruma alanı" ilan edilen Hacıosman Ormanı Tabiatı Koruma Alanı'na 33 yıldır sadece bilimsel çalışma yapmak için girilebiliyor.
Sonuncusu 28 Ekim 2021'de tabiat parkı ilan edilen Huzurlu Tabiat Parkı'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri