Ciddi sorunlara da yol açabilir. Yağ kaçağı tamir edilmese motorun tüm parçaları deforme olacak hatta motorda ciddi sorunlar karşınıza çıkacaktır. Yağ kaçağı taşıtın yakıt tüketimini de etkiler. Motor yağı arabalar için hayati derecece önem arz eder, bu sebeple motor yağının ideal seviyede kalması gerekir.
Motorda yağ kaçağı varsa bu araç ile uzun yolculuğa çıkmamanız gerekir. Yağ kaçağını göz ardı etmek, kaçağın diğer tüm motor bileşenlerine bulaşmasına ve araçta geri dönüşü olmayan çeşitli problemlerin oluşmasına neden olabilir.
Aracınızdaki yağ zamanından önce azalıyorsa ve sürekli yağ eklemesi yapıyorsanız araç motorunda ciddi bir sorun oluşabilir. Yağ kaçağı kontrol altına alınmazsa motorun tüm aksanlarının deforme olmasına ve ızgara gibi delikler oluşmasına neden olur. Aracınızın motor yağı kısa sürede azalıyorsa yağ kaçağı var demektir.
Yağ kaçağı varsa tamiri için fiyat alınmalı ve aracın fiyatından düşülmeli. Hayati bir sorundan dolayı kaçak varsa aracı almaktan vazgeçilmeli.
Yağ kaçağı engellenmezse motorun tüm parçaları deforme olacaktır. Ayrıca motor yağı, yakıt tüketimi oranını büyük oranda etkiler.
İlgili 42 soru bulundu
Ciddi sorunlara da yol açabilir. Yağ kaçağı tamir edilmese motorun tüm parçaları deforme olacak hatta motorda ciddi sorunlar karşınıza çıkacaktır. Yağ kaçağı taşıtın yakıt tüketimini de etkiler. Motor yağı arabalar için hayati derecece önem arz eder, bu sebeple motor yağının ideal seviyede kalması gerekir.
Krank keçesinden dolayı yağ kaçağının masrafı 500 ile 1500 TL arasında tutacaktır. Krank keçesinin iyice yıpranması durumunda yağ hızlı bir şekilde boşalır ve masrafı daha da büyütebilir.
Fren ve göz muayenesi testlerine göre ağır kusur sayılanlar:
Yağ kaçağı olması Frenlerin tutmaması Fren diskleri ve balatalarda çatlak olması
Araç sahipleri için motor yağ kaçağı son derece can sıkıcı bir meseledir. Motor yağı, otomobilin motorunun düzgün şekilde çalışması için gerekli bir bileşen olmaktadır. Fakat yağ kaçağına sebep olan birçok faktör motorun işleyişine ket vurarak ömrünü kısaltabilir.
Yağ sızıntıları, yağın motorun dışına çıkmasına neden olur. Yağ daha sonra motorun diğer bölgelerine de yayılır. Sızıntı yapan yağ, yüksek sıcaklıklarla temas ettiğinde yanmış yağ kokusu ortaya çıkar. Eğer aracınızda yanan yağ kokusu alıyorsanız, araç neden yağ yakar sorunuzun yanıtı, motor yağınızın yağ sızdırmasıdır.
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz direksiyon, fren ve amortisör yağlarındaki kaçaklar ağır kusur olarak tanımlanır ve hemen müdahale edilmesi istenir. Bunların dışında görülen yağ kaçakları genel olarak hafif kusur olarak tanımlanmıştır.
Yağ karterinin tabanında bulunan yağ tahliye tıpası da motor yağında sızıntılara sebep olabilir. Aracın altına yakın konumda bulunan yağ tahliye tıpası, aracın altının sert darbe alması gibi durumlarda sızıntılara neden olur. Motor silindirlerinin üstünde bulunan valf kapakları yağın sızmasını önleyen elemanlardır.
Motor yağı yangına neden olabilir mi? Yüksek parlama noktasına baktığımızda motor yağının yanması için çok fazla ısıya ihtiyaç duyulduğunu söyleyelim. Bu düşük bir ihtimal olduğu için yangın ihtimali oldukça azdır.
Eğer motor yağının rengi siyah veya kahverengi ise motorda yağ kaçağı var anlamına gelir. Bu durumda yağ tavası contası, subap kapağı contası ve yağ soğutucu linyelerde kaçak olabilir. Yağın rengi kırmızı veya açık kahverengi tonlarında ise şanzımanda yağ kaçağı söz konusu olabilir.
Motor yağı eksik olursa aracınıza en kısa sürede daha önce kullanmış olduğunuz motor yağının aynısından ilave etmenizi tavsiye ederiz. Aracınızdaki motor yağı ile motor bloğundaki hareketli parçalar yıpranmadan sağlıklı bir şekilde çalışır. Aracınızdaki yağ seviyesi aracınızın kullanıma bağlı olarak eksilebilmektedir.
Motor yağının bir diğer işlevi de paslanmayı önlemektir. Öyle ise motor yağı değişmezse parçalar arasında devir daim yapan bu yağın eksikliği sonucu parçalar birbirini kırar, büker ya da paslandırır. Motor yağı değişimi maliyeti yanında motor parçalarının değişim maliyeti çok yüksektir.
Motor üflemesi, ilerleyen vakitlerde motorun yağ yakışını artırır ve motorun yağ yakmasına sebep olur. Motorun rektifiye olması için hava filtresinin yağlanması yada filtre kabına yağ dolması gerekir.
Motor Üflemesi Halinde Ne Yapılmalıdır? Yağ çubuğunu çektikten sonra sıkışmayacak şekilde aşağı indirmek gerekir, bu halde eğer üfleme yani gaz varsa ve çubuğu yukarı ittiği gözlemlenirse problem oluşmuş demektir. Bu durumun hemen fark edilmesi halinde segmanlar değiştirilmesi ile arızadan kurtulmak mümkündür.
Motor üflemesi, yağ yakmaya ve motor rektifiye işlemlerine neden olur. Araç alırken, motor testi mutlaka yaptırılarak, performansının yüksek olduğu görülmelidir.
İster motor, ister şanzıman yağı olsun, her türlü yağ kaçağı, muayene sırasında sorun yaratabilir. Araçta normalden daha fazla gürültü varsa veya herhangi bir gözle görülür kaçak varsa, araç muayeneden geçemez.
Yağ kaçağı motor veya şanzıman kısmında ise hafif kusur olarak değerlendirilmektedir.
Ek olaraktan şuanda motorum yağ yakıyor ve muayenesi geldi "yağ yakarken muayeneden geçer mi ?" Yağ yakması sorun değil muayeneden geçer.
Sonuç olarak, motor bloğu ile karter arasında dolaşmaya çalışırken bağlantıdan yağ sızmaya başlayacaktır. Contayı hemen değiştirebilmeniz ve sorunu çözebilmeniz için bu sorunun belirtilerini tanımanız gerekir. Aksi takdirde, yeterince yağ sızmasına ve ciddi motor hasarına neden olabilir.
WD-40 Özel Yağ Giderici, motorunuzdaki pisliği ve yağı yutarak işlev görür. Motor ne kadar kirliyse WD-40'ın sihrine o kadar uzun süre maruz bırakılması gerekecektir. Temel kural olarak, ürünü ovalamadan önce motorunuzun durumuna bağlı olarak motorunuzun yüzeyinde yaklaşık 3-5 dakika kalmasını bekleyin.
Aracınızı kuru bir zemine akşamdan bırakıyorsunuz. Daha sonra sabah çalışıtırıp 1 metre geriye alın. Aracı geri aldığınızda motorun denk geldiği yerde siyah yağ birikintisi görüyorsanız aracınız yağ kaçırıyor demektir. Bu birikintinin rengi yeşil, mavi, yada pembe ise aracınız antifriz kaçırıyor demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri