Asansör Korkusunun Nedenleri Asansör korkusu genellikle çocukluk dönemlerinde ve küçük yaşlarda yaşanan (asansörlerle ilgili) travmalar nedeniyle ortaya çıkar. Asansörlerde kapalı kalmak, böyle bir tehlike atlatmış olmak asansör korkusunu tetikleyebilir.
Klostrofobi nedir? Halk arasında kapalı alanda kalma korkusu olarak bilinen klostrofobi, aslında bir çeşit kaygı bozukluğudur. Klostrofobisi olan kişiler asansör, uçak, kilitli ve penceresiz odalar, mağaralar, tren ve araba gibi kapalı alanlarda bulunmaktan hoşlanmazlar.
Asansörün iç kapılarının zorlanması, tekmelenmesi yada farklı şekillerde darbeye maruz bırakılması mekanik aksamların sıkışmasına sebep olabilir. Şayet basit bir arıza sonucu asansörde kalmış iseniz asansör servisi sizi kısa bir sürede kurtarabilecek iken sorunun biraz daha büyümesine sebep olabilir.
En önemli noktaya gelirsek, eğer düşen bir asansör biz ayaktayken yere çakılırsa kütlemizin 10 katından fazla bir ağırlığı vücudumuza verir ve kollarımızın, bacaklarımızın ve dahi birçok kemiğimizin kırılmasına sebep olur. Bu nedenle olası bir düşme anında ayakta durmak yerine sırt üstü yatmalıyız.
Asansörlerde halatın kopması ve kabinin düşmesi gibi bir ihtimal yok denecek kadar azdır. Çünkü emniyet katsayısı asansörlerde o kadar fazla dikkate alınmaktadır ki asansörlerde kullanılan minimum dört halatın birden kopması mümkün görünmemektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Asansör Korkusunun Tedavisi
Farklı terapiler uygulanarak yani psikanaliz, bilişsel davranışçı terapi gibi yöntemler uygulanarak asansör korkusunu ve diğer psikolojik temelli sorunları tedavi etmek mümkün olabilir.
Hipnoterapi ile bireyin çocukluğunda ya da sonraki dönemlerinde asansör korkusuna sebep olan durumlar, bilinçaltı düzeyde ortaya çıkarılarak anlamlandırılır ve çözümlenir. Bireyin geçmişine dair herhangi bir durum bulunmuyorsa, asansör korkusu telkinlerle çözümlenir.
Akrofobi ise en basit haliyle yükseklik korkusudur. Asansörler bu iki fobiye de tam uyuyor; ancak çoğu insan bu fobilerin birinden daha çok korkuyor. Asansör fobisi olan insanlar, bir asansöre binmeyi veya bir binanın en üst katına çıkmayı düşündüklerinde tüm kaygı belirtilerini aynı anda yaşarlar.
Ortalama bir insanın zıplarken ivmesi saniyede 1.5-2 m/s kadar olur, asansör ise o anda irtifa (hava yoğunluğuna göre) 8.5-9 m/s ivmelenmeyle sürtünme izin verdiği sürece giderek hızlanarak düşüşte olacak. Senin asansör düşmeye başlamadan önce tutunman, zıplamaya hazır bir pozisyonda kendini tutman lazım.
Asansörlerde Gürültü ve Titreşim Sebepleri
Genellikle dikey taşıyıcı sistemler çalışmaya başladıktan sonra duyulan sesler rahatsız etmeye başlar. Asansör sistemini oluşturan temel ekipmanlarda meydana gelen deformasyonlar, yıpranmalar, çatlaklar, sallanmalar seyahat sırasında rahatsız edici sesler oluşturmaktadır.
Asansörün çalışması sırasında oluşan titreşim veya titreşimden asansörün hizmet kalitesi ciddi şekilde etkilenir. Bu nedenle buna çok dikkat edilmelidir. Bu sorunları çözmek için nedenleri bulmamız gerekiyor. Asansör kılavuz rayının titreşiminin iki ana nedeni vardır: Biri kurulum, diğeri daha sonra çalışan aşınmadır.
Akrofobi veya yükseklik korkusu, kişilerin yükseklikten veya yüksekten düşme korkusu olarak yaşadığı bir tür anksiyete bozukluğudur. Yükseklik korkusu olan kişiler, yüksek bir binada bulunma ya da merdiven kullanma gibi yükseklik içeren durumlardan yoğun korku duyarlar.
Her depremde elektrik kesilmemektedir. Ancak yüksek şiddetli depremlerde asansör kullanmak, elektrik kesintisini de beraberinde getireceğinden asansörler kullanılmamalıdır. Deprem anında asansörde mahsur kalan kişi, öncelikle sakince sallantının bitmesini ve çıkarılmayı beklemelidir.
Korku nedir sorusunun cevabı doğal, güçlü ve ilkel bir duygu olduğudur. İster fiziksel ister psikolojik olsun, seni bir tehlike veya zarar tehdidine karşı uyarır. Bazen gerçek bir tehditten kaynaklansa da, korku psikolojisi kafanda yarattığın hayali zorlukların sonucunda da oluşabilir.
Asansörler durduk yere düşmez, düşmesi için bazı şeylerin olması gerekir. İlk olarak halatlar kopmaz, sadece 15-25 yıl arası olan asansörlerin halatları aşınır. Zaten eğer asansörünüze bakım yapılıyorsa bu durum fark edilir. 2. olarak elektrik kesilince asansörlerin frenleri kilitlenir ve asansör düşmez.
Asansör kullanım sırasında güvenlik kapıları her zaman kapalı tutulmalı, sadece gidilmek istenen katın tuşlarına basılmalı. Asansör hareket sırasında asansörün dengesini bozacak hareket ve davranışlardan uzak durulmalı. Mümkün olduğunca kapıdan uzak durulmalı.
Klostrofobi, kapalı alanlarda kalma korkusu olarak tanımlanmaktadır. Bu korku, insanların dar ve kapalı alanlarda kalma, hapsedilme veya sıkışma hissi yaşamasına neden olabilmektedir. Klostrofobi, genellikle fiziksel veya duygusal stres nedeniyle ortaya çıkan bir panik bozukluğudur.
ENKAZ ALTINDA NE KADAR HAYATTA KALINIR? Uzmanlara göre bir haftaya kadar enkaz altında hayatta kalmak mümkün. Ancak bu süre kişinin ciddi şekilde yaralanıp yaralanmadığına ve hava koşullarına bağlı olarak değişebilir. Bir afetin ardından çoğu kurtarma ilk 24 saat içinde oluyor.
Sağı solu demirle kaplı olduğu için çekmez. Çekmesi için yapacak birşey yok sanırım. Asansörün metal alaşım kabini mobil telefon sinyallerini yansıtır.
Asansörler metal bir kutu şeklinde olduğu için Faraday Kafesi etkisi yapar. Bütün elektromanyetik dalgalar gibi, cep telefonuna ulaşmaya çalışan radyo dalgaları alternatif elektrik ve manyetik alan yaratır. Bu da metallerin içindeki elektronları (genellikle iyi iletkenlerdir) döndürüp durur.
Yükseklik korkusu toplumda her yirmi kişiden birini etkileyen yaygın bir durumdur. Yakın zamana kadar yükseklik korkusunun düşerek zarar görme tehlikesi nedeniyle ortaya çıkan, içgüdüsel bir korku olduğu düşünülüyordu.
Korkuların bir kısmı genetik olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Kokuların bir kısmı genetiktir, büyük bir kısmı sonradan öğrenilir. Genetik olan korkular yılan korkusu gibi ya da yükseklik korkusu gibi.
Çok çeşitli nedenlere bağlı olarak yalnız kalma fobisi meydana gelebilmektedir. Daha önce yaşanmış bir travma, genetik yatkınlık, sosyal ilişkilerde başarısızlık ve stres gibi etmenler yalnız kalma korkusuna neden olabilmektedir. Yalnızlık korkusunda en sık rastlanan nedenler arasında kazalar da yer alır.
Deprem hissedildiği anda, asansörün acil durdurma düğmesine basarak asansörü durdurun. Bu, asansörün kontrolsüz bir şekilde hareket etmesini engelleyecektir. 3. Kat Seviyesine Gelene Kadar Bekleyin: Eğer asansör hareket halindeyse ve acil durdurma düğmesine bastıysanız, en yakın kat seviyesine gelene kadar bekleyin.
Apartmandaki asansör bakımı, onarım gideri, asansör masrafı, asansör tamiri kim tarafından ödenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri