Trafik Cezalı Araba Muayeneden Geçer mi? Üzerinde herhangi bir trafik cezası olan araçlara randevu verilmiyor. Dolayısıyla araç muayeneye gidemiyor. Bu nedenle aracınızın üzerinde trafik cezası borcu olup olmadığını öğrenmek için e-Devlet'in “Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama ve Ödeme” hizmetini kullanmanız gerekiyor.
Ceza araca değil de şahsa kesildi ise, cezayı yiyen araç sahibi değilse, araç satışına engel olmaz ki. Muayenesiz araç satışı zaten yapılmıyor, borcu varken de muayene yapılmıyor ama bu borç araca değil başka bir şahsa yazıldıysa satışa ve muayeneye engel olmaz.
Vergi ödenmemiş veya taksitlendirilmemiş taşıtlara ait fenni muayene yapılamaz, uçuşa elverişli belgesi verilemez.
İstasyonlarımızda bulunan ve Maliye Bakanlığı tarafından tahsis edilmiş sorgulama ekranlarından da vergi borcu bilgisine ulaşılabilmektedir. Yapılan kontrolde vergi borcu, ogs cezası ve trafik cezası görülmez ise, bir belgeye ihtiyaç duyulmadan muayene işlemleriniz yapılabilir.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
İlgili 25 soru bulundu
Tüvtürk stepne hafif mi yoksa ağır kusur mu? Cevabımız evet. Araç muayenesinde stepne zorunludur ve stepne olmaması ağır kusur sayılmaktadır ve vize tekrar gerekmektedir.
Muayene randevusu alınırken aracın son muayene geçerlilik tarihi de girilir. Bu tarih girildiğinde aracın muayene gecikmesinin ne kadar bir süre olduğu otomatik olarak hesaplanır ve gecikme cezası muayene ücretine eklenir. Muayene gecikme cezası gecikilen her ay için yüzde 5 olarak muayene ücretine ilave edilir.
Borcu olan araçların randevu alınsa dahi, muayenesi yapılamamaktadır. Bu nedenle, araç sahiplerine randevu alımı sırasında borç durumunu öğrendikten sonra eğer borç varsa mutlaka ödeyerek gelmelerini hatırlatırız. 4. Muayeneden önce egzoz emisyon ölçümünüzü kontrol edin!
Ancak notere gitmeden önce aracınızın muayenesini kontrol ettirmenizi tavsiye ederiz. Çünkü muayenesi yapılmamış aracın satışı yapılamaz. Ayrıca aracınızın üzerine kayıtlı vergi borcu ya da trafik cezası varsa bunlar da aracın satılması esnasında sorun yaratacaktır.
Bizler de bu noktada araçların trafik muayenesinden ve araç muayenesindeki ağır kusurlardan bahsetmek istiyor. Eğer aracınızı muayene ettirdiğinizde, aracınızdaki kusurlar ağır kategorisine giriyorsa, ne yazık ki aracınız trafiğe çıkamaz.
Yeni düzenlemeye göre, araç muayenesini 1 yıl geciktirmiş bir otomobil sahibi, 205,08 TL gecikme cezası yerine yaklaşık 14,36 TL ödeyecek. 5 yıl muayeneye gelmeyen bir ticari aracın ödeyeceği gecikme bedeli ise 1.062,71 TL yerine 74,68 TL olacak.
Borçların silinmesi için vergi dairelerine başvuru yapmaya gerek bulunmuyor. Vergi daireleri bu borçları kendisi silecek ve yasal takibe uğramayacak. Başvuru işlemleri hakkında AK Parti'li Aydemir yaptığı açıklamada yapılandırma başvurularının 31 Mayıs 2023 tarihine kadar yapılacağını vurguladı.
Trafik cezası taksitlendirme başvurusu nasıl yapılır? Araç sürücüsü kendisine kesilen cezaya yapılandırmaya gitmek isterse bunun için yetkili birimlere başvuruda bulunmalıdır. Başvurular sanal ortamda internet üzerinden, internete girebilen herhangi bir cihaz aracılığı ile yapılabileceği gibi şahsen de yapılabilir.
Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse, cezaya %5 oranında faiz uygulanır. Faiz ödenmeyen her ay için aynı oranda uygulanır. Bununla birlikte taksitlendirme durumu ortadan kalkar.
Yapılandırma kanunu resmen yürürlüğe girdi. Milyonlarca sürücüyü de yakından ilgilendiren kanun ile 31 Aralık 2022'den önceki 2000 TL'nin altındaki trafik cezası borçları silinecek.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Muayene aşaması tamamlandıktan sonra satış süreci başlatılabilir. Diğer bir önemli konu ise cezalardır. Araç üzerine yazılan trafik cezaları ve diğer cezalar nedeniyle satış gerçekleştirilemez. Yapılması gereken bankalar ve vergi daireleri aracılığıyla cezaları yatırmaktır.
ehliyete yazılan ceza PLAKA üzerinde gözükmez. ehliyete yazılan ceza şahsi borç , plakaya yazılan ceza arabanın borcudur. Sürücü Belgesi ve Şahıslara Yazılan Ceza Sorgulama kısmında görüyorsanız cezayı , ceza sizindir sıkıntı yoktur.
Adli suçlar sonunda verilen cezalar adli sicile işlerken, idari cezalar adli sicil ve arşiv kaydına işlemeyecektir.
Ek MTV ödenmeden, trafikten çekme, hurdaya çıkarma ve yurt dışına çıkarma nedeniyle tescil kaydı kapatma işlemi yapılmayacaktır. Ek MTV ödenmemiş veya 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun'un 48'inci maddesi kapsamında taksitlendirilmemiş taşıtlara ait fenni muayene yapılmayacaktır.
Aracınızı muayene ettirmeniz gereken tarihi geçirdiğinizde her 30 gün için muayene ücreti üzerinden %5 oranında bir faiz uygulanır. Aracınızın muayeneden geçememe durumunda 30 gün içinde ikinci kez muayeneye gelmek muayene tekrarı sayıldığı için ekstra ücret tahsil edilmez.
Muayene vize randevu esnasında plaka kaydı yoktur demek, bu aracın resmi olarak trafiğe çıkışında muhakkak bir problem olduğuna işaret etmektir. Bu da demek oluyor ki erken randevu alıyor olsanız dahi biran önce Trafik Tescil Birimi'ne müracat ederek sorunu çözmeye çalışmanız gereklidir.
Araç muayene süresi geçtiği zaman, muayene süresinin geçerlilik tarihinin bittiği gün baz alınarak bir gecikme cezası uygulanır. Muayene tarihinin geciktirildiği her ay, muayene ücretinin %5'i kadar ceza ödenmektedir.
İlk muayenesiz araç kullanmada yakalanmanız durumunda ödemeniz gereken meblağ 951 TL iken bu miktar muayenesiz araç 2 kez yakalanırsa ya da muayenesiz araç 3 kez yakalanırsa artmaktadır. Aynı şekilde muayenesiz araç kullanma ceza puanı olarak da ehliyetinize 10 puan ceza işlenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri