Su, yağa göre daha fazla yoğunluğa sahiptir.
Farklı maddelerin yoğunlukları da farklıdır. Yoğunlukları farklı ve birbiri içinde çözünmeyen sıvılar aynı kaba konduklarında yoğunluğu büyük olan sıvı altta, yoğunluğu küçük olan sıvı üstte kalır. Bu nedenle sıvı yağ ile su karıştırıldığında yoğunluğu küçük olan sıvı yağ üstte, yoğunluğu büyük olan su altta kalır.
olduğundan, 5 litre su (5x1'den) yaklaşık 5 kilogram. ağırlığındadır. Ancak sıvı yağın yoğunluğu santimetreküpte yaklaşık. 0,9 gram olduğu için, 5 litre sıvı yağ (5x0,9'dan)
Çünkü, aynı miktardaki su ve zeytinyağının moleküllerinin sayısı birbirinden farklıdır. Sudaki molekül sayısı zeytinyağındakinden daha fazladır. Yani su, zeytinyağından daha yoğundur. Yoğun olan sıvı altta kalır.
civanın birim hacimdeki kütlesi (yani yoğunluğu) suya göre fazla olduğundan daha ağır olur.
İlgili 24 soru bulundu
Çünkü cismin kütlesi arttıkça hacmi de artar. Onun için yoğunluk aynı cisim için sabittir. Sonuç olarak suyun kütlesi artsa da yoğunluğu artmaz.
Yağlarda 5-6 mg/L karoten bulunur. Yağların yoğunluğu 0,9–0,92 g/cm³'tür.
Su ve yağın moleküler arası bağlarının farklı olmasından kaynaklı yoğunluk farkı sebebiyle birbirlerine karışmadılar. Suyun yoğunluğunun, yağa göre daha fazla olmasından kaynaklı, su alt yağ da üst de olmak üzere iki tabaka halinde kaldılar.
1 litre su 1000 gram gelmektedir. benzinin ise öz ağırlığı 0.7'dir. yani 1 litre benzin 700 gram civarı gelmektedir. tabi bu durum benzinin içindeki katkı maddelerine göre değişebilmektedir. sonuç olarak 1 litre su 1 litre benzinden daha ağırdır.
Bir maddenin kilogramının litreye bölünmesi ile de maddenin yoğunluğu yani özkütlesi bulunur. Ayçiçek yağının yoğunluğu 0,93 g/cm3 olduğundan dolayı ağırlığı ve hacmi birbirine eşit değil. Bu sebepten 5 litre yağın ağırlığı 4,6 kilograma denk gelmektedir.
Dolayısıyla 1 litre su, 1000 gram; yani 1 kilogram değerine eşit olmaktadır. Bu durumda yarım litre su da 0,5 kilograma denk gelmektedir. Su ve süt arasında özgül ağırlık bakımından bir miktar farklılık vardır. Ufak bir hesap yapıldığında, 1 litre sütün 1032 gram, yani 1,032 kilograma denk gelmektedir.
1 litre zeytinyağı için ortalama 7 kilogram zeytin gerekir. Yani, 1 kg zeytinden yaklaşık 150 ml zeytinyağı çıkar.
BALIN ÖZGÜL AĞIRLIĞI
Balın özgül ağırlığı, barındırdığı ısı ve suyla doğrudan alakalıdır. 20 °C ölçüldüğü zaman; l,41 – l,45 gr/cm3 arasında değişmektedir. Yani ortalama olarak; l,4225 gr/cm3 tür.
ikisinden de birer litre alırsan ( hacmi sabitledin ) özkütle ile kütle doğru orantılı olacağından ve de buzun özkütlesi küçük olduğundan su daha ağır gelir.
ASTM D-4175 standardına göre petrol; doğal olaylarla meydana gelmiş hidrokarbonların karışımları ile S, N, O ve diğer elementleri ihtiva eden sıvı haldeki maddedir. Ham petrol; akıcılığı oldukça az, kaygan, rengi koyu sarı ile siyah arasında değişen ve ağır kokusu olan bir sıvıdır. Özellikleri; ❖ Sudan hafiftir.
Çözünmüş tuz oranı arttıkça yoğunluk artacaktır. Çünkü kütle artımı her ünite içindeki parçacık oranını artırmaktadır. 11 >1g/ cm³ten düĢük düzeyde açıklamayla birlikte Örnekler: Tuz eklendiğinde yoğunluk her zaman artar. Tuz suyu daha ağırlaştırır.
Dizel yakıt, günümüz araçlarında kullanılan en verimli ve en yoğun yakıtlardan biridir. Dizel, benzinden daha fazla enerji içerdiğinden dolayı yakıt ekonomisine de daha çok katkıda bulunur. Benzinli araçların yakıt verimliliği %20-25 aralığında seyrederken dizel araçlarda bu oran %40'lara kadar çıkabilmektedir.
Yağ belli bir süre ateşte kaldıktan sonra yanmaya başlar. Bu birçok insanda paniğe neden olur. Bu panikle yanan yağın üzerine su dökeriz. Sudaki oksijenle karşılaşan yağ tanecikleri daha çok yanar ve tavadaki ateşin yüzlerce kat fazlası bir ateş ortaya çıkar.
Motor yağının içerisine su karışması, aracın motorunda bir arıza olduğunu bildirir. Ancak bu durum erkenden fark edilmez ve araç kullanılmaya devam ederse arıza büyür ve motordaki bazı parçalara zarar verir. Motor yağına su karışmasıyla birlikte yağ özelliğini kaybeder ve motordaki sürtünmeyi azaltamaz.
Sudaki. oksijenle karşılaşan yağ tanecikleri daha çok yanar ve. tavadaki ateşin yüzlerce kat fazlası bir ateş ortaya. çıkar.
Suyun yoğunluğu santimetreküpte yaklaşık 1 gram olduğundan, 5 litre su (5x1'den) yaklaşık 5 kilogram ağırlığındadır. Ancak sıvı yağın yoğunluğu santimetreküpte yaklaşık 0,9 gram olduğu için, 5 litre sıvı yağ (5x0,9'dan) yaklaşık 4,5 kilogram ağırlığındadır. Tabii kap ağırlığını da unutmamak gerekir.
Yağın özkütlesi 1'den küçüktür. Kilogram ise, 1 kütle. birimidir. Bu sebeple 5 litrelik bir yağ, 5 kilogram olmaz.
Bir bardak ılık suyun içine çok az miktarda zeytinyağı ekleyin. Eğer zeytinyağı baloncuklar çıkarıyor ve su yüzeyinde kalıyorsa gerçektir; sahte olduğu takdirde ise yağ suyun yüzeyinde bir süre hiç baloncuk çıkarmadan dairesel bir şekilde kalacak, ardından suya karışacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri